torstai 30. elokuuta 2012

Turun Sanomat: Suomalaistaistelijoita lähti Syyriaan

Turun Sanomat: Suomalaistaistelijoita lähti Syyriaan 30.8.2012

Suomesta on lähtenyt islamiin kääntyneitä suomalaisnuoria Syyriaan tukemaan maan kapinallisia. Turun Sanomien saamien tietojen perusteella he ovat olleet mukana vartioimassa ainakin kapinallisten hallitsemia alueita Pohjois-Syyriassa. Tiedossa ei ole, ovatko he osallistuneet taisteluihin.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva myöntää kuulleensa asiasta.

– Seuraamme kaikkia kriisialueille tehtyjä matkoja. Tämän enempää en pysty asiaa kommentoimaan, hän sanoo.

Ruotsista eilen tavoitettu Suomen Islamilaisen Neuvoston syyrialaissyntyinen puheenjohtaja Anas Hajjar on yllättynyt suomalaismuslimien Syyriaan lähdöstä.

– Pidän tätä täysin tuomittavana ja ihmettelen suuresti. Taistelijoille ei tarvita ulkopuolisia tukijoita. Ymmärtäisin paremmin, jos joku syyrialainen haluaisi palata sinne turvaamaan perhettään, Hajjar kommentoi.

Valtaosa Syyriaan lähteneistä on hankkinut kontaktinsa netin välityksellä. Värväystoimintaa tapahtuu myös moskeijoissa, mutta se on nykyisin vähäisempää.

Turussa toimivan kurditaustaisen Ashti ry:n puheenjohtaja Mohammad Azizi kertoo syrjäytyneiden ja syvästi uskonnollisten nuorten muslimien etsivän esikuviaan sosiaalisesta mediasta. Hän uskoo, että tällaisten nuorten määrä kasvaa.

– Facebookista on tässä asiassa enemmän haittaa kuin hyötyä yhteiskunnalle. Sieltä löytyvät helposti samalla tavalla ajattelevat. Tämä malli yleistyy, jos muslimien keskuudessa ei ryhdytä antamaan selkeitä ja yhteneväisiä ohjeita siihen, miten rauhallisesti ja maltillisesti toimivan muslimin tulee elää tässä maassa, Azizi vetoaa.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA