sunnuntai 5. elokuuta 2012

Keskisuomalainen: Mielensävihoittajat, pelkurit ja sankarit

Keskisuomalainen: Petja Savoila: Mielensävihoittajat, pelkurit ja sankarit 5.8.2012

Vihaan näitä kolmea ihmisryhmää eniten: ateisteja, homoja ja juutalaisia, lähettää terveisiä Omar Saudi-Arabiasta.

Reem Egyptistä valistaa meitä kuinka lännessä kritisoidaan musliminaisten pukeutumista, mutta katsokaapa omia naisianne. He ovat kaikki eronneita, raiskattuja tai hulluja.

Nimettömäksi jäänyt henkilö Pakistanista muistuttaa, että te jotka rehentelette fysiikan saavutuksilla ja luulette olevanne viisaita, te loukkaatte Jumalaa. Meillä on ydinase ja teidän tulisi olla kiitollisia, että annamme teidän elää.

Edelliset ajattelun kukkaset ovat viestejä, jota noin 83 000 ihmisen Facebook-ryhmä Global Secular Humanist Movement, eli Maailmanlaajuinen sekulaari humanistiliike, on kerännyt viime viikkoina.

Suvaitsemattomuuden suvaitseminen on pelkuruutta. Näin on todennut kansalaisaktivisti ja kirjailija Ayaan Hirsi Ali. Tuossa lauseessa tiivistyy tämän Somaliasta Hollannin kautta lopulta Yhdysvaltoihin vainoa paenneen, muslimikulttuurissa kasvaneen uskonnottoman ajattelijan ja poliitikon elämäntyö.

Kirjoissaan Pakomatkalla (Tammi 2008) sekä Nomad (2010) Hirsi Ali avaa elämäänsä ja islamin pimeää puolta, sitä kivikautista, tukahduttavaa ja veristä sortokoneistoa, joka pitää miljoonia naisia kotiorjuudessa ja toimii verukkeena kammottaville ihmisoikeusloukkauksille.

Islam antaa muodon tietyn kaltaiselle sorrolle. Mutta ei lännessäkään parane estoitta röyhistellä rintaa.

Amerikkalaisen Westboro Baptist Churchin Jumala vihaa hinttejä -kampanjoiden takaa löytyvät militantit kristityt hengenheimolaisineen tekisivät hurskauden tunnossaan aivan saman, mitä heidän kiihkeät veljensä Pakistanissa tai Somaliassa, jos vain pääsisivät yhtälailla pälkähästä. Ja joskus tekevätkin. Tosin kivittämisen sijaan vääräuskoisia lähetetään tuomiolle tuonpuoleiseen tuliaseilla.

Suomessa väkivaltainen fundamentalismi on onneksi antanut odottaa itseään, mutta julkinen keskustelu on nyrjähtänyt ikävämpään suuntaan. Muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari on antanut kasvot sille umpimieliselle suvaitsemattomuudelle, joka ennen märki lähinnä Suomen Sisun kaltaisissa herrakerhoissa.

Hirvisaaren tuorein ulostulo koskee jälleen kerran homoja. Hirvisaari, koulutukseltaan veturinkuljettaja, esitteli Hommaforumilla näkemyksiään ”luonnonjärjestyksestä” ja siitä, notta voisiko homoseksuaalisuus tässä suhteessa olla jonkinlainen kehitysvamma. Sitten hän peruuttelee perussuomalaiseen tapaan, että yhteiskunnan tehtävä ei ole tuomita homoja tai vammaisia.

Näinhän se on. Sitä tehtävää varten meillä ovat James Hirvisaari ja Hommaforum.

Liittyi suvaitsemattomuus mihin ismiin tahansa, asian ydin ei ole uskonnossa tai kulttuurissa. Ongelma on se kiihkoileva kansanryhmä, joka käyttää verukkeena milloin mitäkin sortaakseen muita. Ajattelun tapa on sama, vain viitekehys vaihtuu.

Mutta samalla tavoin, kulttuurista riippumatta on heitä, jotka eivät alistu hullujen sortoon, eivät suvaitse suvaitsemattomuutta. Heitä ovat niin arabikevään aktivistit, Hirsi Alin kaltaiset rohkeat yksilöt kuin vaikkapa maansa tukahduttavaa pukukoodia vastaan kapinoivat iranilaiset, jotka kampanjoivat sosiaalisessa mediassa antaakseen äänen moniarvoisuudelle.