torstai 2. elokuuta 2012

Yle: Puolueet haalivat kuntavaaliehdokkaita monin keinoin

Yle: Puolueet haalivat kuntavaaliehdokkaita monin keinoin 2.8.2012

Osa puolueista sanoo selvästi, että rasistinen ehdokas ei listoille pääse, mutta monille riittää puolueen linjan noudattaminen. Paikallisyhdistykset voivat toimia ehdokashankinnassa hyvinkin itsenäisesti.

Kuntavaaleissa ehdokashankinnan keinot ovat olleet perinteisiä. Usein ehdolle lähtee entisiä ehdokkaita ja istuvia valtuutettuja tai muita puolueaktiiveja.

Kaikilla suurilla puolueilla ja monilla pienemmilläkin on internetsivuillaan lomake, jolla voi ilmoittautua ehdokkaaksi - puolue ottaa sitten yhteyttä, joko sopiviksi katsomiinsa tai kaikkiin halukkaisiin.

Ehdolle haluava voi myös itse ottaa yhteyttä tietämäänsä aktiiviin tai aktiivi voi kilauttaa kaverille ja pyytää mukaan.

Siuntion Perussuomalaisilla kirjekampanja

Käytännön työ hoituu parhaiten kuntatasolla, ja välttämättä puoluetoimistossa ei tiedetä, mitä piireissä tapahtuu. Esimerkiksi Perussuomalaisten Siuntio-piirin ilmeisen laajasta kirjejakelusta oli puoluetoimistossa vain kuultu, puoluesihteeri Ossi Sandvik ei tuntenut pitkän kirjeen sisältöä.

Kirjeessä kuvaillaan perussuomalaisten kannattavan populistista demokratiakäsitystä elitistisen byrokraattisen demokratiakäsityksen sijaan.

- Elitistisessä demokratiakäsityksessä taas painotetaan byrokraattista asiantuntijuutta vallanlähteenä kansan näkemysten sijaan, Siuntion Perussuomalaisten kirjeessä kuvaillaan.

- Hyvä, että paikallisjärjestöt ovat itsenäisiä, mutta puolueen linjaa tulee kunnioittaa. Ehkä tähän olisi voinut lisätä ainakin sanan "turha" byrokratia. Turhan byrokratianhan vähentäminen on hyvästä, pohdistelee puoluesihteeri.

Vasemmistoliitto ja STP sanoutuvat irti rasismista

Eduskuntapuolueet pitävät pääkriteerinä sitä, että ehdokas jakaa puolueen arvomaailman. Vain Vasemmistoliitto asettaa kynnyskysymykseksi sen, että ehdokas sitoutuu vastustamaan väkivaltaa ja sanoutuu irti kaikesta rasismista. Pienistä puolueista samoilla linjoilla on muun muassa Suomen Työväenpuolue.

- Kyllä lähtökohtana on se, että meidän ehdokkaat ei edusta mitään rasismia tai fasismia ja toisaalta sitten eivät ole uusliberalismin kannattajia, kuvailee vaaliasiamies Kalevi Wahrman.

Muun muassa Piraattipuolueelle sen sijaan riittää, että ehdokas ymmärtää puolueen linjan. Rasismista ei sinänsä haluta tehdä kynnyskysymystä, kunhan se ei ole ristiriidassa puolueen linjan kanssa.

RKP kosiskelee saamelaisia

Ruotsalainen Kansanpuolue ei tarraudu kielikysymykseen. Yhä useampi ehdokas on kaksikielinen ja listoille on odotettavissa paitsi suomenkielisiä Lapissa myös saamelaisia ehdokkaita.

- Saamelaiset näkevät, että RKP on se luonteva yhteistyöpuolue, koska se on nimenomaan vähemmistöjen asialla, arvelee RKP:n puoluesihteeri Johan Johansson.

Mistä on kyse?
- Kuntavaaleissa voivat ehdokkaita asettaa puoluerekisterissä olevat puolueet ja äänioikeutettujen perustamat valitsijayhdistykset
- Yle Uutiset kysyi ehdokashankinnasta kaikilta rekisteröidyiltä puolueita
- Ehdokaslistojen on oltava valmiina viimeistään 18.9.