lauantai 11. elokuuta 2012

Savon Sanomat: Enemmän voisi hyödyntää

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Enemmän voisi hyödyntää 11.8.2012

Muista maista tulevien opiskelijoiden määrä on kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut (Kauppalehti 10.8.). Tällä hetkellä suomalaisissa korkeakouluissa opiskelee noin 17 000 ulkomaalaista opiskelijaa. Opiskelijat jakautuvat suurin piirtein tasan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kesken.

Eniten ulkomaalaisia opiskelijoita tulee Suomeen Aasiasta. Yksittäisistä maista Kiinasta tulevien opiskelijoiden määrä on suorastaan räjähtänyt. Vuonna 2010 kiinalaisia opiskelijoita oli yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa jo noin 4 000, kun heitä vuonna 2004 oli vain reilu tuhat.

Ulkomaalaisia opiskelijoita houkuttaa Suomeen korkeakoulutuksen taso, mutta myös se, että lukukausimaksuja ei ole. Opiskeleminen esimerkiksi brittiläisissä tai yhdysvaltalaisissa yliopistoissa maksaa muutenkin huimasti enemmän kuin opiskeleminen Suomessa.

Muualta tulevat opiskelijat ovat rikkaus, jota suomalainen yhteiskunta kuitenkin kykenee hyödyntämään aivan liian vähän. Suurin osa lähtee Suomesta sen jälkeen, kun tutkinto on suoritettu.

Tässä suhteessa meillä on paljon tekemistä. Olisi esimerkiksi mietittävä, pitäisikö ulkomaalaisille opettaa tehokkaammin suomen kieltä, jotta työllistyminen Suomeen opintojen jälkeen olisi helpompaa.