keskiviikko 8. elokuuta 2012

Yle: Suomalaiskorkeakoulut houkuttelevat yhä enemmän ulkomaalaisia

Yle Uutiset: Suomalaiskorkeakoulut houkuttelevat yhä enemmän ulkomaalaisia 8.8.2012

Erityisesti venäläiset opiskelijat löytävät Suomeen yhä useammin. - Venäläiset tulevat Suomeen, koska se on Eurooppaa ja elintaso on aivan toisenlainen, sanoo Julia Dolgopolova.

Suomalaiset korkeakoulut houkuttelevat yhä enemmän ulkomaalaisia opiskelijoita. Venäläisten määrä korkeakouluissa on kaksinkertaistunut 10 vuodessa. He ovat määrällisesti syrjäyttämässä kiinalaiset, jotka ovat tähän saakka pitäneet ykkössijaa Suomen suurimpana ulkomaisten opiskelijoiden ryhmänä.

Eniten venäläishakijoita riittää Saimaan ammattikorkeakouluun Lappeenrantaan, joka on esimerkiksi viipurilaisille lyhyemmän matkan päässä kuin Pietarin opinahjot.

- Yli puolet on, meidän ja alueen onneksi, venäläisiä. Venäjän puolella on sana levinnyt siitä, että Suomessa on saatavana tällaista koulutusta. Hakeutujia on aika paljon, ja he ovat aika lahjakkaita opiskelijoita, sanoo rehtori Anneli Pirttilä.

Venäläiset eivät ole ainoa kasvava ryhmä. Nepalilaisia ei ollut 2000-luvun alussa Suomen korkeakouluissa vielä lainkaan, mutta nyt he ovat kolmanneksi suurin ulkomaalaisryhmä. Afrikkalaisia hakemuksia tulee Suomeen kasapäin, mutta esimerkiksi nigerialaisista hakijoista vain murto-osa saa opiskelupaikan.

Ulkomaiset opiskelijat ovat korkeakouluille mieluisia, sillä he suorittavat opintoviikkoja keskimäärin suomalaisopiskelijoita ahkerammin. Pirttilän mukaan venäläiset työllistyvät usein kaupan alalle.

- Venäjän puolella tai sitten Lappeenranta-Imatra seudulla, he ovat tekemisissä usein tekemisissä suomalaisen elinkeinoelämän kanssa. Muiden ulkomaisten opiskelijoiden kohdalla siinä on ehkä aika paljon toivomisen varaa. Pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että suomalainen yhteiskunta pystyy heitä paremmin hyödyntämään.

"Koko maailma avautuu"

Julia Dolgopolova on harjoitellut kesän työelämätaitoja kansainvälisessä yrityksessä Helsingissä. Hänellä on opiskelupaikka Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, jonka suoritettuaan hän toivoo työllistyvänsä Suomeen.

- Venäläiset tulevat Suomeen, koska se on Eurooppaa ja elintaso on aivan toisenlainen. Täällä on paremmat mahdollisuudet, jos vain selviää kieliongelmista.

Dolgopolovan mukaan Suomi voi toimia venäläiselle ponnahduslautana muualle Eurooppaan.

- Jos jatkan työskentelyä täällä, myöhemmin minulla on mahdollisuus myös päästä maailmalle. Suomen kautta koko maailma avautuu.