tiistai 7. elokuuta 2012

Vantaan Sanomat: Poliisi kiinnostunut Tikkurilan romanien rikosyhteyksistä

Vantaan Sanomat: Poliisi kiinnostunut Tikkurilan romanien rikosyhteyksistä 7.8.2012

Heurekan pysäköintialueella majailevat autot ja Tikkurilan asemalla oleskelevat Romanian romanit kiinnostavat poliisia. Poliisi haluaa tietää, onko autoilla ja romaneilla yhteys viimeaikaisiin varkauksiin.

Vantaalla on tapahtunut puolentoista viime viikon aikana ainakin kolme koruvarkautta: Tikkurilassa, Malminiityssä ja Länsimäessä. Tekijöiksi epäillään Romanian romaninaisia.

– Poliisi ei ole saanut kiinni epäiltyjä eikä heidän henkilöllisyydestään ole tietoa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Teemu Aittamaa.

Poliisi kehottaa vantaalaisia olemaan valppaina. Ketään ei pidä päästää kiinnittämään koruja tai vastaavia kaulaansa tai ranteisiinsa.

– Useimmat varkaudet ovat tapahtuneet tämäntyyppisissä tilanteissa.

Vantaan Sanomien tietojen mukaan Heurekan parkkialueella on majaillut luvatta jo viitisen viikkoa kaksi epäilyttävää autoa, joihin on varastoitu tavaraa ja joissa Romanian romanit yöpyvät. Toisessa autossa, sinisessä Opel Astra Caravan -farmarissa ovat ajoneuvoverot maksamatta. Rekisteritietojen mukaan se kuuluu Turussa asuvalle romanille. Toinen auto, punainen Peugeot on rekisteröity Vantaalla asuvan romanin omaisuudeksi. Auto on katsastamaton, ja se on poistettu liikennekäytöstä.

Itä-Uudenmaan poliisin rikosylikonstaapelin Henri Baldaufin mukaan partio on käynyt etsimässä romanien autoja Heurekan pysäköintialueelta, mutta niitä tai niiden käyttäjiä ei ole tavoitettu.

Poliisi on kiinnostunut myös siitä, liittyvätkö Tikkurilan aseman romanit varkauksiin. Kesällä he ovat oleskelleet asemalla usein päiväsaikaan.

VR on saanut asiakaspalautteita, joiden mukaan seurueet haittaavat aseman viihtyvyyttä.

– He eivät yövy siellä, mutta peseytyvät wc-tiloissa, täyttävät odotustilat ja roskaavat asemaa, kertoo VR:n kiinteistöpäällikkö Ari Salminen.

Lehden tietojen mukaan romanit tonkivat vaatekeräyslaatikoita Peltolan torin laidalla ja ottavat niistä vaatteita. Heurekan ja aseman alueille on kerääntynyt heidän jäljiltään vaatejätekasoja.

Salmisen mukaan VR:llä on niukasti keinoja puuttua aseman tilanteeseen.

– Vartijat opastavat romanit pois, mutta he tulevat takaisin. Poliisillekin on ilmoitettu heistä, mutta keinoja on vähän.

Tikkurilan asemalla ei ole poliisin mukaan tapahtunut romanien tekemiä rikoksia. Lähistöllä on sattunut yksi koruvarkaus: toissa maanantaina noin 30-vuotias romaninainen vei 70-vuotiaalta naiselta kaulaketjun Asematiellä.

Toissa tiistai-iltana Malminiityssä varastettiin naiselta kaulaketju ja ranneketju. Aiemmin Länsimäessä varas vei yli 60-vuotiaan naisen kaulaketjun.

Tänä vuonna Vantaalla on sattunut kahdeksan rikosta, joissa tekijöiksi epäillään Romanian romaneja. Edellisvuonna rikoksia kirjattiin seitsemän.

– Ilmoittajille ei ole jäänyt tarkkoja tuntomerkkejä tekijöistä. Epäiltyjä ei ole saatu kiinni, Aittamaa kertoo.