tiistai 21. elokuuta 2012

Uusi Suomi: Viisumivapaus venäläisille? ”Rikollisuus Suomessa ei kasvaisi”

Uusi Suomi: Viisumivapaus venäläisille? ”Rikollisuus Suomessa ei kasvaisi” 21.8.2012

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes tyrmää arvelut, joiden mukaan viisumivapaus Venäjän kanssa lisäisi rikollisuutta Suomessa.

– En usko, että viisumivapaus lisäisi rikollisuutta Suomessa. Matkustajien taustat voitaisiin edelleen tarkistaa ja rikolliset käännyttää rajalla viisumivapaudesta huolimatta, Moshes kommentoi Uudelle Suomelle.

Jos viisumivapaus tulisi voimaan, Suomen turvallisuuteen ja rikollisten rajanylityksen estämiseen panostettaisiin Moshesin mukaan entistä enemmän.

Hän korostaa, että suurin osa Suomeen haluavista venäläisistä pääsee jo nyt rajan yli hankkimalla viisumin. Tämän takia hän ei usko, että muutokset viisumivapaudesta olisivat kovin dramaattisia.

Kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.) uskoo uudistuksen tuovan Suomeen rikollisuutta.

Keskustelu aiheesta kiihtyy toimittaja Anne Kuorsalon Puheenvuoron blogissa.

– Jo nyt Virosta tullaan tänne päivän keikalle, ikään kuin työmatkalle. Jos vertaa Viroa ja Venäjää, niin Venäjän suunnalta tuota epätoivottua sakkia tulisi todennäköisesti moninkertainen määrä, Tossavainen kommentoi Kuorsalon blogia.

Venäjäasiantuntija Taneli Dobrowolski tyrmää Tossavaisen väitteen. Hän korostaa, että Suomen ja Viron välillä on Schengen-sopimus, joka mahdollistaa ihmisten liikkumisen ilman järjestelmällisiä tarkastuksia. Viisumipakosta luopuminen ei tarkoita Schengen-sopimuksen solmimista.

– Viisumivapaus ei todellakaan tarkoittaisi rajamuodollisuuksien poistumista. Viisumivapaus ei myöskään tarkoittaisi viisumihakuun liittyvistä turvallisuustarkastusproseduureista luopumista, vaan niiden siirtämistä rajoille, Dobrowolski kirjoittaa.

Moshesin mukaan viisumivapaus voisi vaikuttaa venäläisten turistien määrään Suomessa, lentoliikenteen vilkastumiseen Helsingin lentokentällä sekä suomalaisten idän matkustuksen helpottumiseen. Muutokset eivät kuitenkaan hänen mielestään olisi dramaattisia.

Kaikkein merkittävin vaikutus viisumivapaudella olisi Moshesin mielestä luottamuksen lisääntyminen maiden välillä.

– Sillä olisi suuri merkitys Venäjän europoliittisille suhteille, koska viisumivapaus kertoo luottamuksesta, hän kertoo.

Moshes johtaa EU:n itäisen naapuruston ja Venäjän –tutkimusohjelmaa Ulkopoliittisessa instituutissa.