keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Heikki Luoto: Positiivista syrjintää syytä vastustaa

Tori-lehti: Heikki Luoto: Positiivista syrjintää syytä vastustaa 8.6.2011

Mielipidekirjoituksessaan (Tori 1.6.) Tampereen vihreiden puheenjohtaja Päivi Sinkkonen ylläpiti yleistä virheellistä mielikuvaa, jossa rasistisessa rikoksessa syyllinen on aina ”perussuomalainen” ja uhri maahanmuuttaja.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan vuonna 2009 rasistisista rikoksista epäillyistä 25 prosenttia oli syntynyt ulkomailla.

Kuitenkin ulkomailla syntyneiden osuus Suomen väestöstä on tuolloin vain 4,5 prosenttia. Koska maahanmuuttajataustainen henkilö syyllistyy rasistiseen rikokseen yli seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin ”perussuomalainen” kanssaeläjä, niin rasististen rikosten määrän voidaan olettaa lisääntyvän maahanmuuton myötä.

Muut eduskuntapuolueet ovat vaatineet perussuomalaisia irtisanoutumaan rasismista. Äskettäin perussuomalaisten eduskuntaryhmä allekirjoitti julkilausuman syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan.

Muut puolueet reagoivat julkilausumaan nyrpeästi, koska siinä tuomittiin myös enemmistöön kohdistuva syrjintä, jota usein toteutetaan niin sanottuna positiivisena syrjintänä. Kuitenkin julkilausuma on linjassa Suomen ratifioiman YK:n rotusyrjinnän vastaisen yleissopimuksen kanssa.

Yleissopimuksessa on tuomittu myös positiivisen syrjinnän kaltaiset, tiettyjä ryhmiä suosivat etuoikeudet, sillä rotusyrjintä on määritelty seuraavasti: se on kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta.

Myös täällä Tampereella vihreät ovat ajaneet positiivista syrjintää muun muassa ajamalla maahanmuuttajakiintiöitä kaupungin työpaikkoihin.

Menetämme mahdollisuuden parhaalla mahdollisella tavalla toimivaan yhteiskuntaan, jos työpaikkoihin valitaan pätevyyden sijasta joidenkin muiden ominaisuuksien perusteella, kuten etnisen taustan, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, iän tai vammaisuuden perusteella.

Heikki Luoto
puheenjohtaja,
Tampereen perussuomalaisten valtuustoryhmä