keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

HS: Sosiaalikeskus Satama kieltäytyy sanoutumasta irti pommiviesteistä

Helsingin Sanomat: Sosiaalikeskus Satama kieltäytyy sanoutumasta irti pommiviesteistä 8.6.2011

Sosiaalikeskus Satama ei edelleenkään ota selvää kantaa anarkisteihin, jotka ilmoittautuivat Helsingin tuhotöiden ja pommiuhkausten tekijöiksi.

Suomalaiset anarkistit kertoivat maanantaina tehneensä useita iskuja solidaarisuudesta Sataman väkeä kohtaan. He kertoivat muun muassa asettaneensa paikoilleen Pasilasta löytyneen pommin ja heittäneensä polttopullon kylmäaseman pihalle Tapaninvainiossa. Lisäksi he kertoivat soittaneensa pommiuhkauksia useiden maiden suurlähetystöihin.

Sosiaalikeskuksen aktiivi Riia Colliander, miksi Sosiaalikeskus Satama ei sanoudu irti tuhotöistä?

"Tämä on monitahoinen kysymys. Monet vetävät heti yhtäläisyysmerkit (tekijöiden ja irtisanoutuvien välille). Vastuun kantaminen on tekijöillä. Miksi Satamalla pitäisi olla suurempi rooli kuin kenelläkään muulla kansalaistoimijalla? Eipä muiltakaan ole kyselty tuomitsevia puheenvuoroja."

Satama kuitenkin kirjoitti 1. kesäkuuta kotisivuillaan, että "Seuraavien päivien aikana toivomme näkevämme monenkirjavia tapoja toimia, kuten kannanottoja, debatteja, performansseja sekä spontaaneja mielenilmaisuja. Tapoja toimia on yhtä lukuisia kuin toimijoita."


Anarkistit kertoivat tehneensä tuhotyöt tueksi Satamalle. Eikö Sataman kannattaisi sanoutua väkivallasta irti?

"Tämä on vapaa maa, ja he (tuhotöiden tekijät) päättivät tehdä näin. Tämä ei ole Sataman kanta, mutta itse olen sitä mieltä, että toimintakutsumme käyttäminen tekosyynä ei niin rakentavalle toiminnalle on lapsellista."

Anarkistit julkaisivat tiedotteen tuhotöistä takku.net-sivustolla. Sosiaalikeskuksen keskiviikkoisessa tiedotteessa todettiin, että takku.net on itsenäinen mediaprojekti, jonne kuka tahansa voi lisätä kirjoituksiaan. Sosiaalikeskus Satama ei toimita takku.net-sivustoa. Sataman toimintakutsu julkaistiin myös takku.net-sivustolla.