maanantai 6. kesäkuuta 2011

YLE: Vapaa-ajattelijat kantelivat Lieksan moskeijasta

YLE Pohjois-Karjala: Vapaa-ajattelijat kantelivat Lieksan moskeijasta 6.6.2011

Vapaa-ajattelijain liitto kanteli oikeuskanslerille Lieksan somalien kokoontumistilasta. Kantelijan mukaan yhden uskonnon suosiminen rikkoo hallintolakia, jonka mukaan mikään viranomainen ei saa ryhtyä edistämään muita tarkoitusperiä kuin niitä, jotka kuuluvat sen tehtäväpiiriin.

Kantelun kohteena on Lieksan sosiaalivirasto.

Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen jäsenen Jori Mäntysalon mukaan yhden uskonnon tai aatteen suosiminen rinnastuu laissa mainittuihin kiellettyihin perusteisiin.

Lieksan Työväenyhdistyksen mukaan somaliyhdistys on vuokrannut kokoontumispaikan Lieksan Työväenyhdistykseltä, eikä kaupungilta. Vuokrasopimukessa tila on mainittu kokoontumistilaksi, eikä moskeijasta ole sopimuksessa mainintaa.

Lieksan kaupungin osalta kokoontumistiloista Pielisentien varrella on ainoastaan maininta kaupungin nettisivuilla.

Lieksassa asuu reilut sata somalialaista.

_____________________________________________

Kotimaa24: Lieksan ”moskeija” onkin huonekaluvarasto

Vapaa-ajattelijain liitto kanteli oikeuskanslerille Lieksan kaupungin KOTO-toimistolle avatusta pienestä moskeijasta. Liitto lainasi kantelussaan Lieksan kaupungin nettisivuja, joilla maahanmuuttajia palvelevan toimiston aukioloaikoina avoinna olevasta moskeijasta on maininta. Lieksan kaupungin vt. sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen hämmästelee kantelua.

- Toimiston nurkassa on alkuaikoina ollut rukousnurkkaus, joka toimii tällä hetkellä huonekaluvarastona. Mitään moskeijaa en ainakaan itse ole siellä havainnut, Syrjäläinen sanoo.

Hänen mukaansa paikallinen somaliyhdistys hakee parhaillaan paikkaa, jota he pystyisivät käyttämään rukoushetkiin. Ehdolla on muun muassa työväenyhdistyksen rakennuksen alakerta Lieksan keskustassa. Syrjäläisen mukaan neuvottelut tilan vuokraamisesta ovat käynnissä.

Vuosi sitten toimessaan aloittanut Syrjäläinen on työnsä vuoksi joutunut paikallisen maahanmuuttokeskustelun keskiöön.

- Käsittämättömältä tuntuu, että tämä asia on saanut tällaiset mittasuhteet. Vähän sellaista kansankiihotustakin tähän liittyy.

Keskustelu internetissä käy hänen mukaansa kiivaana. Hurjimmissa visioissa Lieksan 160 hengen vahvuinen turvapaikanhakijoiden yhteisö olisi rakennuttamassa kaupunkiin täysikokoista moskeijaa. Syrjäläinen on saanut osansa keskustelun lieveilmiöistä.

- Tilanne on nyt rauhallisempi kuin vuosi sitten, jolloin kantaväetön taholta ilmeni joitakin väkivaltaisia hyökkäyksiä. Minultakin puhkottiin pariin kertaan auton ja pyörän renkaat.

Lieksaan on saapunut parin vuoden sisällä runsaat 160 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Muuttoon on ollut syynä kaupungin uusia tulokkaita suosiva asuntotilanne. Syrjäläisen mukaan kaupunki arvioi, että vuoden 2011 aikana turvapaikanhakijoiden määrä olisi Lieksassa 120-130 henkilöä. Tällä hetkellä arvio on perheenyhdistämisten vuoksi korotettu yli 180:een, ja hyvät, tyhjillään olevat asunnot houkuttelevat uusia tulijoita.

Määrä ei kuulosta suurelta, mutta se näkyy Syrjäläisen mukaan hyvin 12 500 asukkaan pikkukaupungin katukuvassa.

Somalien lisäksi Lieksan turvapaikanhakijoiden joukossa on myös Irakista paenneita kurdeja.

Lue Vapaa-ajattelijoiden kantelu