keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

MTV3: Poliisi tyhjentää romanileirejä Helsingissä kovin ottein

MTV3: Poliisi tyhjentää romanileirejä Helsingissä kovin ottein 8.6.2011

Poliisi on aloittanut aamulla eri puolilla Helsinkiä sijaitsevien romanileirien tyhjentämisen. MTV3:n Uutisten saamien tietojen mukaan vain Kalasataman leiri on jätetty rauhaan, tosin sitäkin uhkaa häätö heti kun käräjäoikeuden päätös saadaan.

– Tämä on kaupungin linja. Leirit tyhjennetään heti, ettei pääse syntymään pysyviä leirejä kuten sosiaalikeskus Sataman tiloisssa, Helsingin kaupungin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä sanoo.

– Poliisi on käynyt kertomassa, että täällä ei voi leiriytyä muualla kuin leirintäalueilla. Leireihin puututaan Helsingin kaupungin linjan mukaisesti, heti kun ongelmia ilmenee.

Romanien päiväkeskus Hirudon johtaja Pekka Tuomolan mukaan ongelma ei katoa näin mihinkään. Häätäminen aiheuttaa hänen mukaansa vain sen, että leiriytyjät muuttavat seuraavaan paikkaan.

– Puhelin on soinut aamusta asti, kun hädissään olevat romanit ovat soitelleet ja kyselleet neuvoja. Heille oli kerrottu, että heidän pitää häipyä kahden tunnin kuluessa tai tavarat viedään, Tuomola sanoo.

Pienempiä leirejä on ollut muun muassa ydinkeskustassa Kaisaniemen puiston tuntumassa.

______________________________________

MTV3: Poliisi: Kissa ja hiiri-leikki romanikulkurien kanssa jatkuu

- Tyhjensimme Kalasataman metroaseman liepeille nousseet leirit kaupungin virka-apupyynnön perusteella. Ei siellä mitään kiistelyä ollut, romanit kasasivat kamppeensa ja lähtivät. Näin kuvailee aamun toimenpiteitä, komisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisista.

- Häädimme myös keskustasta Kaisaniemen parkkipaikalta autoihinsa majoittuneita Bulgarian romaneja. Siellä oli useita autoja.

Kruskopfin mukaan poliisi kehotti kaikkia siirtymään Rastilan leirintäalueelle, jossa on jo muitakin romaneja majoittuneena. Poliisi ei kuitenkaan vahdi, mihin ihmiset häätämisen jälkeen lähtevät.

- Tämä on tätä kissa ja hiiri-leikkiä, joka on jatkunut jo pitkään, hymähtää komisario.

Miksi leirit piti tyhjentää juuri nyt?

- Kalasataman metroaseman kupeeseen ja niin kutsutulle englantilaiskalliolle alkoi jo syntyä pysyvämpiä rakenteita. Sinne naulattiin laudoista kaikenlaisia koijaa. Kaupunki ilmoitti että tällainen leireily on lopetettava, toteaa komisario Kruskopf.

Kaisaniemen autoleirit poliisi hääti oma-aloitteisesti, koska yleisille parkkipaikoille ei saa majoittua päiväkausiksi.

Kaupunginhallitus pui jälleen ensi viikolla loputonta ongelmaansa romanikulkurien majoittamisesta. Vaihtoehdoksi on väläytelty jopa konttimajoitusta.

__________________________________

MTV3: Leiriltä häädetty Bulgarian romani: Haluamme vain tarjota lapsillemme normaalin elämän

- Emme voi saavuttaa elämässämme mitään, jos meitä jatkuvasti jahdataan ja potkitaan ulos eri paikoista. Emme voi elää tällä tavoin koko elämäämme.

Näin toteaa Vasil Andreev, joka joutui tänään perheineen poliisin häätämäksi Helsingissä.

- Ymmärrämme kyllä, että poliisilla on oikeus karkottaa meidät, mutta meillä ei ole rahaa palata takaisin Bulgariaan. Tulimme Suomeen etsimään töitä ja parempaa elämää - tarjoamaan lapsillemme normaalin elämän, Andreev sanoo MTV3:n Uutisille

Andreev kertoo pitävänsä äärimmäisen turhauttavana sitä, etteivät hän tai muut hänen perheestään kykene kommunikoimaan Suomessa.

- Emme osaa puhua englantia emmekä Suomea, se vaikeuttaa asioita.

Andreev on tuonut Suomeen mukanaan myös kaksi poikaansa, jotta nämä voisivat mennä kouluun ja opiskella kieliä.

- Koulutus on erittäin tärkeää. Moni tänne tulleista Bulgarian romaneista ei osaa lukea eikä kirjoittaa.

Perhe aikoo jäädä Suomeen.

- Olemme halukkaita tekemään töitä. Nyt yritämme etsiä paikan, missä asua.

______________________________________________

YLE Uutiset: Helsinki häätää taas romanikerjäläisiä

Helsinki häätää jälleen romakerjäläisiä Kalasatamasta. Poliisi jakoi romaneille tulkin välityksellä kehotuksia siirtyä pois sosiaalikeskus Sataman piha-alueelta ja Englantilaiskallioilta.

Helsingin sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan Kalasatamassa leiriytyy arviolta ainakin 100 romania. He ovat lähtöisin pääasiassa Bulgariasta.

-Katsomme huomiseen asti, noudattavatko he kehotuksia. Heitä on neuvottu ottamaan yhteyttä Bulgarian suurlähetystöön, joka voi auttaa kotiinpaluussa. Myös poliisi on ollut yhteydessä suurlähetystöön, Räihä sanoo Yle Uutisille.

Hänen mukaansa kaupunki ei aio osallistua kotiinpaluun kustannuksiin. Romaneja ei aiota häätää voimakeinoin.

-Noudatamme vanhoja linjauksia, joiden mukaan leiriytyminen on kiellettyä. Emme halua Sataman tyyppisiä slummeja, mutta ei tässä mitään katepillareita ole tarkoitus käyttää.

Räihän mukaan poliisin kanssa on sovittu, että leirit yritetään purkaa heti alkuunsa. Hän ei täsmennä, mihin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy, jos kerjäläiset eivät noudata lähtökehotuksia.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat: Poliisi ryhtyi tyhjentämään romanileirejä

Poliisi ryhtyi keskiviikkona häätämään romanikerjäläisiä leireistään Helsingissä.

Helsingin sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan häädöt noudattelevat kaupungin linjausta, jonka mukaan luvaton leiriytyminen on kielletty.

Häätöoperaatio alkoi aamukahdeksan aikoihin ja päättyi puolelta päivin.

Räihän mukaan poliisi kävi tulkin kanssa läpi leiripaikkoja Kalasataman alueella. Romaneille kerrottiin, että leiriytyminen on luvatonta ja heitä kehotettiin poistumaan.

Ylikomisario Timo Vainion mukaan poliisi lähinnä seurasi sivusta, kun kaupungin henkilöstö ohjeisti romaneja siirtymään laillisille leirintäalueille.

Kierrätyskeskuksen takana sijaitsevassa leirissä on majaillut noin 30 henkilöä. Kalasataman metroaseman kupeessa sijaitsevalla Englantilaiskalliolla oli eilen kuusi telttaa, mutta leirissä asuvien määrästä Räihällä ei ole tietoa.

Räihä ei keskiviikkona osannut sanoa, ovatko romanit noudattaneet häätökäskyä. Huomenna tilanne tarkastetaan uudelleen.

"Sitten ilmoitetaan vähän tiukempaan sävyyn", Räihä sanoo.

Sosiaalikeskus Satamasta romaneita ei toistaiseksi ole häädetty, mutta Räihän mukaan muiden leirien romanit eivät näytä siirtyneen Satamaan.

"Sellaista viestiä on tullut, ettei heillä ole paikkaa mihin mennä."