maanantai 6. kesäkuuta 2011

Vartti: Romanikerjäläisille saatetaan vallata tiloja

Vartti: Romanikerjäläisille saatetaan vallata tiloja 6.6.2011

Helsingin kaupunginhallitus lykkäsi kerjäläisongelman käsittelyä jälleen maanantaina. Asia jäi pöydälle jo toistamiseen äänin 8-7.

Käsittelyn puolesta äänestivät kokoomus, perussuomalaiset ja rkp. Pöydälle jättämistä kannattivat vihreät, sdp ja vasemmistoliitto.

Maanantaina iltapäivällä osoitettiin myös mieltä romanisiirtolaisten puolesta. Vapaa liikkuvuus -verkoston ja sosiaalikeskus Sataman pihassa majoittuvien romanien järjestämä mielenosoitus keräsi Senaatintorille 100-200 osallistujaa.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan on mahdollista, että kerjäläisille hankitaan purettavan sosiaalikeskus Sataman korvaavat tilat valtaamalla, mikäli kaupunki ei niitä järjestä.

- Pyrimme mahdollisuuksien mukaan tukemaan heidän majoittumistaan kaupungissa edelleen. Satamahan on alun perin talonvaltausliikkeen kautta syntynyt paikka, joten on varma, että valtaajat tulevat myös hankkimaan uuden paikan vaikka kaupunki ei sellaista osoittaisikaan, Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kertoo.

Vapaa liikkuvuus penää kerjäläisille ja muille Itä-Euroopan romaneille Helsingistä inhimilliset elinolosuhteet tarjoavaa majapaikkaa. Tilapäismajoituksen toivotaan sisältävän mahdollisuudet ruoanlaittoon ja peseytymiseen.

- Vaadimme kaupungilta, että he tukisivat kolmannen sektorin majoitustoimintaa ja osoittaisivat romaneille leiripaikan, jossa ei olisi pelkoa häätämisestä, Himanen toteaa.

Himasen mukaan kerjäläisasiaa ei ratkaista romanileirejä häätämällä tai asian käsittelyn jatkuvalla siirtelyllä.

- Tämä tuntuu olevan hankala asia poliitikoille, vaikka meidän mielestä leirintäpaikan perustaminen olisi kaikista yksinkertaisin ja todennäköisesti pitkällä tähtäimellä myös edullisin ratkaisu kaupungille.

Himasen mukaan pelot siitä, että majoitusolojen parantaminen aiheuttaisi kerjäläistulvan Suomeen, ovat turhia.

- Suomessa on sellainen huono puoli romanien kannalta, että täältä on vaikeampaa löytää keikkahommaa ja kausityötä kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Ei nämä ihmiset sen vuoksi liiku, että he pääsisivät jossain maassa suihkuun - motiivina on rahan hankkiminen perheelle.

Mielenosoitus romanisiirtolaisten puolesta päättyi noin kello 19. Tukensa mielenosoittajien vaatimuksille oli antanut ennakkoon muun muassa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

_________________________________________

Iltalehti/STT: Helsinki ei pääse sopuun kerjäläisongelmasta

Helsingin kaupunginhallitus jätti maanantaina jo toistamiseen pöydälle kerjäläisongelman käsittelyn.

Hallitus käsitteli kaupungin asettaman työryhmän ehdotuksia romanikerjäläisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Vasemmistoliiton Outi Ojalan mukaan eniten keskustelua herättää kunnollisen tilapäismajoituksen puuttuminen. Romanikerjäläiset ovat kaupunginhallituksen asialistalla jälleen ensi maanantaina.

Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Sataman pihalla majoittuvat romanit järjestivät mielenosoituksen romanisiirtolaisten puolesta Senaatintorilla maanantaina. Tapahtuma oli poliisin mukaan rauhallinen ja siihen osallistui noin 40 henkilöä. Mielenosoittajat vaativat romaneille majoitustiloja, joihin saa vettä, sähköä, vessan ja ruoanlaittomahdollisuudet.

_________________________________________

MTV3: Romanien autoleirit kohti keskustaa

Kesän myötä romanikulkurien määrä on lisääntynyt jälleen Helsingissä. Poliisi pitää tilannetta vielä hallittavana, poliisin laskujen mukaan erilaisissa leireissä asustaa Helsingissä noin 300 romania - Romaniasta ja Bulgariasta.

Asunnottomien vaeltajien määrä eritoten Bulgariasta on lisääntynyt. He majoittuvat autoissaan Helsingin keskustaan, mm. Postitalon parkkipaikalle ja Kaisaniemen puiston liepeille.

- Bulgarialaiset romanit tulevat autoineen Helsingin keskustaan, romanialaiset leiriytyvät yhä vanhoille seuduille; Kalasatamaan, Kulosaaren sillan kupeeseen tai Arabianrantaan, kertoo komisario Teemu Kruskopf.

Autolla Kaisaniemeen

Kruskopfin mukaan Romanian romanit ja Bulgarian romanit eivät liiku eivätkä asu yhdessä.

- He ovat eri porukkaa eivätkä toimi yhdessä.

- Käymme lähes päivittäin hätistämässä bulgarialaisia pois katujen varsilta ja parkkipaikoilta Helsingin keskustassa. Tällainen majoittuminen ei ole sallittua kenelläkään Helsingissä, kertoo Kruskopf. Poistumiskehotuksen jälkeen he siirtyvät seuraavaan paikkaan.

Autossa yöpymistä ei sinänsä mikään järjestyssääntö kiellä, mutta poliisi puuttuu asiaan, kun autoja seisoo paikoillaan pitkään ja vaatteita aletaan ripustella ympäri autoa. Leiriytyminen havaitaan yleensä tavaran levittelemisenä auton ympäri.

Kruskopf myöntää, että leirin rakentaminen Kulosaaren sillan kupeeseen on yhtä laitonta kuin auton viereen Kaisaniemeen, mutta Kulosaaressa tai Kalasatamassa sattuu olemaan tilaa. Leiri keskustassa ei jää keneltäkään huomaamatta.

Turkulaiset tarkkoina

Turussa majoitusongelmat ovat paljon pienempiä, mutta turkulaiset tarttuvat hanakasti asiaan.

- Yksi romanijoukko teki leirin autonsa kupeeseen yliopiston puutarhan parkkipaikalle Ruissalossa. Toinen ryhmä majoittui kylmäaseman pihalle. Maanomistajat eivät valittaneet, mutta ohikulkeneet lenkkeilijät soittivat poliisille, kertoo ylikomisario Timo Malinen Turun poliisista.

- Poishan ne oli häädettävä. Vapaalla parkkipaikalla saa viettää yön tai pari, mutta leirin pysyttäminen auton kylkeen ei ole luvallista.

Ei enää lapsia mukana

Komisario Kruskopfin mukaan Helsingin romanien leireissä ei ole enää alaikäisiä lapsia.

- He ovat näköjään ottaneet onkeensa tässä asiassa. He tietävät, että Helsingin sosiaalitoimi puuttuu peliin, jos lapsia löytyy oloissa, jotka eivät sovi suomalaiseen yhteiskuntaan. Bulgarialaiset yrittävät elättää itseään mm. pulloja keräämällä.

- Koko ajan mietimme Helsingin kaupungin kanssa, miten asian kanssa pärjätään, muotoilee Kruskopf "diplomaattisen" vastauksensa.
_________________________________________

Vihreä Lanka: Romanien puolesta järjestettävä mielenosoitus saa tukea näiltä julkkiksilta

Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Sataman pihalla majoittuvat romanit osoittavat tänään maanantaina mieltään Helsingin Senaatintorilla kello 15 alkaen.

Tukensa tapahtumalle ovat antaneet muun muassa ohjaaja Aki Kaurismäki, näyttelijä Niko Saarela ja laulaja Rainer Friman. Paikan päällä esiintyy Yona ja pienet liikkuvat pilvet.

”Vaadimme, että kaupunki ryhtyy tukemaan kolmannen sektorin toimijoita sellaisten majoitusolojen järjestämisessä romaneille, joihin liittyvät vesi, sähkö, wc ja ruoanlaittomahdollisuudet”, sanoo Vapaan liikkuvuuden Markus Himanen järjestön tiedotteessa.

Mielenosoituksessa puhuvat muun muassa vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, demarinuorten puheenjohtaja Timo Kontio ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tänään romanien tilannetta ja ottaa kantaa siihen, kuinka romanien majoitus tulevaisuudessa järjestetään.

Kiinteistövirasto sanoi maaliskuussa irti sosiaalikeskuksen vuokrasopimuksen. Sopimus umpeutui toukokuun lopussa, mutta romaneille on annettu majoittumisessa jatkoaikaa huomiseen tiistaihin saakka, jotta kaupunginhallitus ehtii käsitellä heidän tilannettaan.