torstai 9. kesäkuuta 2011

YLE: Somalien perheenyhdistämisiin tiukennuksia Ruotsin tapaan

YLE Uutiset: Somalien perheenyhdistämisiin tiukennuksia Ruotsin tapaan 9.6.2011

Somalien perheenyhdistämisiin on odotettavissa tiukennuksia lähitulevaisuudessa Suomessakin. YLE Uutiset kertoi keskiviikkona, että Ruotsissa somalien perheenyhdistämiset ovat käytännössä loppuneet. Suomen tuleva politiikka riippuu nyt pitkälti tulevasta hallituksesta.

Ruotsi vaatii nyt maahan tulevilta perheenjäseniltä henkilöllisyyspapereita, eikä somalialaisilla ole näitä saatavilla, sillä maalla ei ole ollut hallintoa kahteenkymmeneen vuoteen. Myös Suomessa perheenyhdistämisiin on odotettavissa tiukennuksia. Tällä hetkellä somalien kohdalla on tehty joustoja.

- Kun pyrkimys on päästä yhtenäiseen menettelyyn, niin lähimmät vertailukohteet ovat pohjoismaat. Kyllä on oletettavaa, että tiukennuksia voi edelleen tulla, kertoo johtaja Heikki Taskinen Maahanmuuttovirastosta.

Jo viime vuosina maahanmuuttajien perheenyhdistämisiin on tehty Suomessa tarkennuksia, sillä vanhaa järjestelmää käytettiin myös hyväksi. Nyt kasvattilapsiksi kelpaavat enää lapset, jotka ovat todistetusti asuneet perheessä, matkakuluja korvataan vain kiintiöpakolaisille ja DNA-testejä tehdään jatkuvasti.

Ensi vuoden alusta tulee lisää tarkennuksia. Silloin perheenyhdistämistä täytyy anoa sen ihmisen, joka on maailmalla. Lapset kuitenkaan harvoin lähtevät yksin edustustoon.

- Kyllä siellä varmasti matkustetaan aikuisen kanssa, jonkun sukulaisen, niinhän se tapahtuu tälläkin hetkellä, toteaa Heikki Taskinen.

Somaliliitto: Vilppiin puututtava, ei tiukennuksille

Paljon riippuu tulevasta hallituspohjasta. Esimerkiksi kokoomus on kirjannut, että perheenyhdistämiskäytäntöjä tiukennetaan muiden kuin kiintiöpakolaisten osalta.

Suomen Somaliliitossa on seurattu mielenkiinnolla Ruotsin tilannetta. Puheenjohtaja Abdirashid Awad Dirie sanoo, että Ruotsin uutinen on surullista kuultavaa.

- Me emme ole vielä Ruotsin tilanteessa, mutta näyttää siltä, että pikku hiljaa linja tiukkenee, toteaa Abdirashid Awad Dirie.

Suomen somalit toivovat, että vilpilliset tapaukset saadaan karsittua pois. Uudet Ruotsin kaltaiset tiukennukset eivät saa kannatusta.

_________________________________________


YLE Uutiset: Perheenyhdistämisen tiukennukset herättävät huolta somaliyhteisössä

Somalien etujärjestöön Sorasodiin tulvii puheluita huolestuneilta Suomen somaleilta. Soittajia huolettaa lasten kohtalo mahdollisten perheenyhdistämisen tiukentamisten takia.

Kymmenet Sorasodiin yhteyttä ottaneet pelkäävät, etteivät perheenjäsenet näe enää koskaan toisiaan, ja lapset unohtavat vanhempansa sekä oman kielensä.

Sorasod-somaliyhdistyksen puheenjohtaja Idiris Farah sanoo, että jos peheenyhdistämiseen vaaditaan täydelliset henkilöllisyysasiakirjat, yhdistämiset loppuvat kokonaan. Somalia on ollut viimeiset 20 vuotta sisäisten väkivaltaisuuksien runtelema, eikä henkilöllisyyspapereita ole mahdollista saada toimivan hallinnon puuttuessa.

- Minusta tämä on tekosyy saada perheenyhdistämiset loppumaan, sanoo Farah.

- Perheenydistämisessä on jo käytössä DNA-testi, jonka avulla perheenjäsenien yhteys toisiinsa voidaan todeta luotettavasti. Kyllä DNA on luotettavampi kuin mikään henkilöllisyysasiakirja, jatkaa Farah.

Suomeen ollaan kaavailemassa Ruotsin mallin mukaisia tiukennuksia somalien perheenyhdistämisiin. Ruotsi vaatii maahan tulevilta perheenjäseniltä virallisia henkilöllisyyspapereita. Ruotsissa somalien perheenyhdistämiset ovat käytännössä loppuneet.