maanantai 13. lokakuuta 2014

Satakunnan Kansa: Porissa kadonneen viesti: ”Olen Syyriassa taistelemassa Isisin riveissä”

Satakunnan Kansa: Porissa kadonneen viesti: ”Olen Syyriassa taistelemassa Isisin riveissä” 13.10.2014
Yle: Isis tuli iholle – opiskelijan katoaminen puhuttaa kouluyhteisöä
Iltalehti: SK: Isän kadonneeksi ilmoittaman nuorukaisen viesti: "Olen taistelemassa Isisin riveissä"

”Kerro isille että olen syyriassa taistelemassa jihad fi sabilillahia daulatul islamin riveissä (isis). Kerro että jihad syyriassa on fard al ayn. Kerro myös että olen pahoillani kaikesta, mutta deen ul islam on kaikista tärkein . . .”

Tämä veljelle lähetetty sähköposti on 21-vuotiaan porilaisen opiskelijan ainoa yhteydenotto sen jälkeen, kun hän katosi 29. syyskuuta.

Nuoren miehen mystinen katoaminen on saanut Pakistanista jo neljännesvuosisata sitten Suomeen muuttaneen ja 15 viime vuotta Suomessa asuneen isän sairaaksi huolesta. Hän on ilmoittanut poikansa katomaisesta myös Suojelupoliisille.

Lue lisää päivän lehdestä

_________________________________

Yle: Isis tuli iholle – opiskelijan katoaminen puhuttaa kouluyhteisöä

Porilaismiehen Isis-yhteydet puhuttavat nuoren opinahjossa. Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskelevan nuoren epäillään lähteneen taistelemaan Isis-järjestön riveihin Syyriaan.

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijan katoaminen ja mahdollinen liittyminen ääri-islamistiseen Isis-järjestöön on herättänyt paljon keskustelua koulun sisällä. Satakunnan ammattikorkeakoulussa on noin 40 eri kansallisuuden opiskelijoita.

– Me olemme isoimpia kansainvälisiä isoja yhteisöjä Satakunnassa ja tällaiset maailman poliittiset asiat vaikuttavat myös meihin, SAMKin opiskelijakunnan pääsihteeri Juha Lamminen sanoo.

Satakunnan Kansa kertoi maanantaina, että SAMKissa opiskeleva 21-vuotias porialisnuorukainen katosi kaksi viikkoa sitten. Hänen isänsä epäilee, että poika on lähtenyt taistelemaan Isis-järjestön riveihin Syyriaan.

Opiskelijakunnan pääsihteeri Juha Lamminen sanoo tapauksen avanneen monien silmät.

– Onhan tämä puhuttanut SAMKissakin. Itseä sykähdytti, kuinka lähelle tällainen asia voi tulla, kun omasta yhteisöstä joku on päättänyt mahdollisesti osallistua tällaiseenkin asiaan, Juha Lamminen pohtii.

_________________________________

Iltalehti: SK: Isän kadonneeksi ilmoittaman nuorukaisen viesti: "Olen taistelemassa Isisin riveissä"

Poliisille kadonneeksi ilmoitettu nuorukainen ilmoitti veljelleen menneensä Syyriaan taistelemaan. Isä epäilee pojan joutuneen terroristivärvääjien uhriksi, kertoo Satakunnan Kansa.

- Kerro isille, että olen Syyriassa taistelemassa jihad fi sabilillahia daulatul islamin (Isis) riveissä, alkaa 21-vuotiaan porilaisnuorukaisen sähköposti hänen veljelleen.

- Kerro myös, että olen pahoillani kaikesta, hän jatkaa kerrottuaan osallistuvansa pyhään sotaan.

Satakunnan Kansan mukaan viesti on nuorukaisen ainoa yhteydenotto sen jälkeen, kun hän katosi 29. syyskuuta. Pojasta huolestunut isä teki poliisille ilmoituksen katoamisesta 2. lokakuuta.

- Tämä veli soitti meille samana päivänä ja lähetti perään vielä tuon sähköpostin, jossa nuorukainen kertoo lähteneensä Syyriaan taistelijaksi Isisin riveihin, rikosylikonstaapeli Tapio Rantanen Porin poliisista vahvistaa Iltalehdelle.

Opiskelijapoika on ollut kateissa 29. syyskuuta lähtien, jolloin hän ilmoitti isälleen lähtevänsä opintoihin liittyvälle matkalle Helsinkiin. Kun poikaa ei kuulunut takaisin kotiin, isä otti yhteyttä kouluun ja sai kuulla, ettei mitään matkaa ole tehty.

Isä kertoo Satakunnan Kansalle ilmoittaneensa asiasta myös suojelupoliisille. Hän uskoo, että joku otti poikaan yhteyttä, houkutteli tämän tulemaan Helsinkiin, hankki tälle matkaliput Syyriaan ja rahoitti ne.

- Poika ei ole tyhmä, mutta helposti johdateltavissa hän on, isä kertoo lehdelle.

21-vuotias nuorukainen oli juuri käynyt armeijan ja opiskelee Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Isä kertoo muuttaneensa Pakistanista Suomeen jo 25 vuotta sitten. Pojalla on molempien maiden passit, vaikka hän on syntynyt Suomessa.

Värväys on rikos

Porin poliisi pitää nuorukaisen katoamista selvitettynä.

- Meidän tehtävä on selvittää, liittyykö katoamiseen rikosta, kuolemaa tai jotain muuta. Nyt olemme saaneet tiedon, että hän on hengissä, joten tämä on sikäli selvä tapaus. Hänhän on suomalainen aikuinen, joka saa matkustaa vapaasti mihin haluaa, rikosylikonstaapeli Tapio Rantanen sanoo.

Tapauksen tunteva suojelupoliisi ei puolestaan halua kommentoida asiaa tarkemmin.

- Me olemme linjanneet, ettemme kommentoi yksittäisiä tapauksia. Sen voi sanoa yleisellä tasolla, että jos joku on värvätty Isiksen riveihin, kyse saattaa olla terrorismirikoksesta, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista (Supo) toteaa.

Suojelupoliisin käsityksen mukaan Suomessa ei ole laajamittaista ja organisoitua terroristivärväystä.

- Mutta on selvä että Syyriaan lähteneet vaikuttavat myös Suomessakin oleskeleviin. Kaveripiirissä voi olla lähtijöitä ja mielipidevaikuttajia, jotka vaikuttavat kunkin omaan päätökseen lähteä matkaan, Portaankorva kertoo.

Supon mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan yli 45 henkeä, jotka osallistuvat terroristijärjestöjen toimintaan.

- Heistä suurin osa on mennyt Isiksen riveihin, Portaankorva kertoo.