perjantai 10. lokakuuta 2014

Poliisi: Nuorisoväkivaltaa kitketään pitkäjänteisellä viranomaisyhteistyöllä

Poliisin tiedote: Nuorisoväkivaltaa kitketään pitkäjänteisellä viranomaisyhteistyöllä 10.10.2014
Yle: Nimilista "jengiepäillyistä" leviää sosiaalisessa mediassa - Helsingin poliisi huolissaan
MTV3: Nuorisojengin pahoinpitelyt: Nettiraivo repesi - netissä jaetaan nimilistaa
Ilta-Sanomat: Lista katujengiläisten nimistä leviää netissä - poliisilta vakava varoitus
Iltalehti: Poliisi: Älkää levitelkö "epäiltyjen" nimiä netissä
Ilta-Sanomat: Poliisi ärähti katujengilistasta: "Helsingissä on nyt monia nuoria, jotka eivät uskalla lähteä kotoaan"
Aamulehti: Poliisi varoittaa laittomasta listasta – Älä tee tätä Facebookissa
Uusi Suomi: Poliisi: Nettilistan levittäminen on rikos – ikävä seuraus jo nyt
Yle: Näkökulma: Jengiväkivalta sai somen lynkkauspartiot liikkeelle

Poliisi on aiemmin syyskuun aikana tiedottanut Helsingin eri kaupunginosissa tapahtuneista väkivaltatapauksista (13.9. ja 22.9.), joissa nuoret ovat kohdistaneet väkivaltaa muihin nuoriin tai ryöstäneet heiltä omaisuutta. Tapahtumapaikkoina ovat olleet nuorison suosimat alueet kuten Alppipuisto ja Heurekan puisto. Tapahtumat ovat nousseet vahvasti julkiseen keskusteluun.

- Nyt kun tapauksia on tullut ilmi jo useita, puhutaan vakavasta ilmiöstä. Julkisuudessa puheena ollut nuorisoporukka on kuitenkin ollut paljon löyhemmin organisoitu mitä on annettu ymmärtää. Mistään jengiytymisestä ei voida puhua, vaan kyseessä on eri puolilla pääkaupunkiseutua vaikuttavista kaveriporukoista, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä mm. sosiaalisen median kautta, sanoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitoksesta.

Väkivallan uhrit on poliisin mukaan valittu sattumanvaraisesti yleensä nuorten suosimilta kokoontumispaikoilta.

Tapaukset vähentyneet lokakuussa - vihjeitä vielä kaivataan

- Nuorten väkivaltatapaukset ovat nyt lokakuussa vähentyneet, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki tapaukset olisivat tässä. Poliisin päätehtävänä on nyt viranomaisyhteistyönä selvittää tehdyt väkivallanteot ja puuttua mahdollisimman varhain tiukalla kädellä nuorten rikolliseen oireiluun, jotta vastaavanlainen väkivalta voidaan ennalta estää jatkossa, Taponen sanoo.

Näissä nuorisoporukoissa liikkuvat nuoret ovat poliisin tiedossa ja iso osa väkivallantekijöistä on tunnistettu. Parikymmentä on ollut joko pidätettyinä tai kiinniotettuina. Useat tekijöistä on myös saatu kiinni verekseltään. Kolme nuorta on edelleen vangittuna. Muut viranomaiset kuten lastensuojelu ja nuorisotoimi tekevät poliisin kanssa tiivistä yhteistyötä.

Joidenkin nuorten osalta rikokset ovat kuitenkin vielä selvittämättä, joten poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi. Akuutissa vaaratilanteessa tulee aina soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Muissa ei-kiireellisissä tilanteissa poliisi pyytää jättämään vihjeet vihjepuhelinnumeroon 0295 417 934 (klo 8-16) tai 0295 417 931 tai sähköpostitse analyysi.helsinki@poliisi.fi

Vihan lietsominen nuoria kohtaan on aiheetonta

- Väkivallan motiiveina on ollut monia eri syitä tilanteista ja kulloisesta nuorisoporukasta riippuen. Motiiveina voivat toimia esimerkiksi rahan hankinta päihteitä varten, jännitys tai vain perinteinen syy: "porukassa tyhmyys tiivistyy", Taponen mainitsee.

- Kuten julkisuudessakin on jo keskusteltu, tällaiset tapaukset ovat merkki yleensä jostain syvemmästä ongelmasta, kuten rikkinäisestä perheestä tai olemattomasta vanhemmuudesta. Taustalla voi olla myös laajempi yhteiskunnallinen ongelma kuten huono-osaisuus, työttömyys ja yleensä syrjäytymisen kautta kumpuava näköalattomuus, jolloin nuoreen ikään kuuluva rajojen rikkominen voi näyttäytyä rajummin kuin muilla, Taponen sanoo.

- Tällaisia tapauksia ei ehkäistä ennalta missään nimessä lietsomalla vihaa tai pelkoa nuoria kohtaan, vaan pureutumalla ongelmiin yhdessä sekä viranomais- että järjestötoiminnan voimin. Myös muiden aikuisten osallisuutta ja kiinnostusta nuorten tekemisiin kaivataan. Ainakin omien vanhempien tulisi olla tietoisia siitä, missä nuoret viettävät aikaansa ja minkälaisissa porukoissa, sanoo Taponen.

Poliisi toivoo, että keskustelua vakavista ilmiöistä käydään edelleen, mutta kaikenlainen ylilyönti ja vihan lietsominen eri kansanryhmiä tai yksittäisiä henkilöitä vastaan ei ole perusteltua. Poliisi muistuttaa myös, että väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Viranomaiset toimivat tehokkaasti ilmiön parissa, eikä helsinkiläisten ei ole syytä tuntea oloaan aiempaa turvattomammaksi.


___________________________________________________

Yle: Nimilista "jengiepäillyistä" leviää sosiaalisessa mediassa - Helsingin poliisi huolissaan

Helsingin poliisi varoittaa sosiaalisessa mediassa leviävästä listasta, jonka väitetään sisältävän Helsingissä useisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneen nuorisojengin nimiä, kuvia ja yhteystietoja. Poliisin mukaan listalta löytyy nuoria, jotka eivät liity tapauksiin millään lailla.

Laajan nuorisoporukan väkivaltainen rötöstely puhuttaa Helsingissä. Kaupungissa toimii yli 50 nuoren porukka, joka pahoinpitelee ja ryöstää toisia nuoria. Poliisille valtaosa tekijöistä on ennestään tuttuja ja poliisi on ottanut kiinni parikymmentä epäiltyä. Neljä 15-18 -vuotiasta nuorta on vangittiin epäiltynä ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä. Kolme on yhä vangittuna.

Nyt poliisi on löytänyt sosiaalisessa mediassa julkaistuja yksityistietoja "epäillyistä". Listalla on tapauksiin täysin liittymättömiä nuoria, joiden nimi on syystä tai toisesta yhdistetty jengikeskusteluun. Sosiaalisessa mediassa on poliisin mukaan julkaistu kuvia, nimiä ja osoitteita.

- Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen, kirjoittaa komisario Jari Taponen Helsingin poliisin Facebook-sivustolla.

Taposen mukaan Helsingissä on nyt monia nuoria, jotka eivät uskalla uhkaavien Facebook-viestien vuoksi lähteä kotoaan. Lasten kuvia ja yksityistietoja on jaettu muun muassa murha-fi - sivustolla. Nuoret pelkäävät kostoa, jos ottavat yhteyttä poliisiin.

Helsingin poliisin mukaan kaupunki ei ole nyt yhtään sen turvattomampi paikka kuin aiemminkaan. Kyseisissä porukoissa liikkuvat nuoret ovat jo poliisin tiedossa. Poliisi toivoo, että perättömät vihapuheet saataisiin loppumaan.

Joidenkin nuorten kohdalla rikokset ovat kuitenkin vielä selvittämättä ja poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi.


___________________________________________________

MTV3: Nuorisojengin pahoinpitelyt: Nettiraivo repesi - netissä jaetaan nimilistaa

Poliisi kehottaa välttämään netissä leviävän nimilistan jakamista.

Pääkaupunkiseudulla useita lapsia ja nuoria pahoinpidelleen ja ryöstelleen nuorisoporukan nimilistaa on levitetty netissä ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Listalla on ollut pahoinpitelystä epäiltyjen nimien lisäksi muun muassa osoitteita ja puhelinnumeroita.

– Tällaisia tapauksia ei ehkäistä ennalta missään nimessä lietsomalla vihaa tai pelkoa nuoria kohtaan, vaan pureutumalla ongelmiin yhdessä sekä viranomais- että järjestötoiminnan voimin, muistuttaa komisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitoksesta.

Myös Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio muistuttaa Twitterissä nimien levittämisen vaaroista.

Poliisi toivoo, että keskustelua vakavista ilmiöistä käydään edelleen, mutta kaikenlainen ylilyönti ja vihan lietsominen eri kansanryhmiä tai yksittäisiä henkilöitä vastaan ei ole perusteltua.

– Myös muiden aikuisten osallisuutta ja kiinnostusta nuorten tekemisiin kaivataan. Ainakin omien vanhempien tulisi olla tietoisia siitä, missä nuoret viettävät aikaansa ja minkälaisissa porukoissa, Taponen sanoo.

Poliisin mukaan väärien tietojen ja ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.


___________________________________________________


Ilta-Sanomat: Lista katujengiläisten nimistä leviää netissä - poliisilta vakava varoitus

Helsingin kaduilla väkivallantekoja tehneet nuorisojengit ovat saaneet tunteet kuumenemaan.
Ilta-Sanomien tietojen mukaan Facebookissa on levitetty nimilistaa, jossa on väitetty olevan jengin jäseniä. Ainakin osa nimistä on kuulunut ihmisille, jotka eivät liity tapahtumiin.

Komisario Jari Taponen Helsingin poliisista on tietoinen listasta.

- On huono lähteä ottamaan oikeutta omiin käsiin ja julkaisemaan tällaisia listoja. Joku listalla voi olla joskus syyllistynyt johonkin rikokseen, ja joku voi olla sellainen, ettei ole koskaan tehnyt mitään rikollista, Taponen sanoo IS:lle.

Taposen tietojen mukaan listan yhteydessä oli henkilöiden kuvat, puhelinnumerot ja osoitteet.

- Syyllistyy rikokseen, jos julkistaa tällaisia listoja. Puhutaan vähintään kunnianloukkauksesta.

Poliisi reagoi asiaan ja kyseinen henkilö otti listan pois Facebookista.

- Tällainen toiminta on erittäin huolestuttavaa. Kostomentaliteettia pitäisi välttää erittäin paljon. Viranomaiset toimivat ja ovat toimineetkin tämän ilmiön kanssa.

Poliisi toivoo, että keskustelua vakavista ilmiöistä käydään edelleen. Samalla poliisi muistuttaa, että kaikenlainen ylilyönti ja vihan lietsominen eri kansanryhmiä tai yksittäisiä henkilöitä vastaan ei ole perusteltua.

"Ei oikeutta omiin käsiin"

Toisessa Facebook-ryhmässä ilmoitettiin, että se etsii vapaaehtoisia suojelemaan lapsia ja nuoria Helsinkiin.

Ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista kertoo kuulleensa ryhmästä.

- Oikeuden ottaminen omiin käsiin ei ole tarkoituksenmukaista, Hakola kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Poliisin mukaan julkisuuteen noussut nuorisoporukka on ollut paljon löyhemmin organisoitu mitä on annettu ymmärtää. Poliisi ei halua puhua jengiytymisestä. Taposen mukaan kyse on eri puolilla pääkaupunkiseutua vaikuttavista kaveriporukoista, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä muun muassa sosiaalisen median kautta.

Tapaukset vähentyneet

Väkivallan uhrit on poliisin mukaan valittu sattumanvaraisesti yleensä nuorten suosimilta kokoontumispaikoilta.

Tapaukset ovat vähentyneet lokakuussa, vihjeitä kuitenkin kaivataan vielä.

- Nuorten väkivaltatapaukset ovat nyt lokakuussa vähentyneet, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki tapaukset olisivat tässä. Poliisin päätehtävänä on nyt viranomaisyhteistyönä selvittää tehdyt väkivallanteot ja puuttua mahdollisimman varhain tiukalla kädellä nuorten rikolliseen oireiluun, jotta vastaavanlainen väkivalta voidaan ennalta estää jatkossa.

Poliisi muistuttaa, ettei vihaa tai pelkoa nuoria kohtaan pidä lietsoa. Ongelmiin pitäisi pureutua viranomais- ja järjestötoiminnan voimin.

- Myös muiden aikuisten osallisuutta ja kiinnostusta nuorten tekemisiin kaivataan. Ainakin omien vanhempien tulisi olla tietoisia siitä, missä nuoret viettävät aikaansa ja minkälaisissa porukoissa, Taponen sanoo.


___________________________________________________

Iltalehti: Poliisi: Älkää levitelkö "epäiltyjen" nimiä netissä

Helsingin poliisi varoittaa sosiaalisessa mediassa "nuorisojengiläisten" nimiä, kuvia ja yhteystietoja levittäviä ihmisiä.

Komisario Jari Taponen kertoo olevansa huolissaan ilmiön viimeisimmästä käänteestä, jossa kansalaiset ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa "epäiltyjen" kuvia, nimiä ja osoitteita.

- Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun, Taponen kirjoittaa Helsingin poliisin Facebook-sivustolla.

Taponen muistuttaa, että edellä mainittuja tietoja levittävät "huolestuneet kansalaiset" saattavat syyllistyä toiminnallaan rikokseen.

- Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen.

Poliisi toivoo, että perättömät vihapuheet saataisiin loppumaan.

Ongelma kitkettävä

Taposen mukaan julkisuudessa esillä olleiden tapausten kohdalla ei voida puhua järin organisoidusta toiminnasta.

- Nämä eri puolilla pääkaupunkiseutua vaikuttavat kaveriporukat ovat kuitenkin vain löyhästi yhteydessä toisiinsa, eli mistään jengiytymisestä ei voida puhua.

Taposen mukaan Helsinki ei ole tällä hetkellä yhtään sen turvattomampi paikka kuin aikaisemminkaan. Nuoriin kohdistuva väkivalta on hänen mukaansa kuitenkin vakava ongelma.

Taposen mukaan esillä olleiden tapausten taustalla voi olla isoja yhteiskunnallisia ongelmia, kuten esimerkiksi rikkinäisiä perhesuhteita, huono-osaisuutta, työttömyyttä tai syrjäytymistä.

- Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja nuorisotoimen kanssa ongelman kitkemiseksi, Taponen kirjoittaa.


___________________________________________________

Ilta-Sanomat: Poliisi ärähti katujengilistasta: "Helsingissä on nyt monia nuoria, jotka eivät uskalla lähteä kotoaan"

Poliisi kehottaa ihmisiä harkintaan Helsingin katuväkivallasta virinneessä vilkkaassa keskustelussa.
"Vihan lietsominen nuoria kohtaan on aiheetonta - älä syyllisty itse rikokseen", Helsingin poliisin muistutti yhteisöpalvelu Facebookissa julkaisemassa vetoomuksessa.

Poliisi muistutti IS:n haastattelussa aikaisemmin, että jengitappeluihin yhdistettyjen nuorten kuvien tai nimien julkaiseminen voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Netissä kiertäville listoille on joutunut syyllisten lisäksi myös täysin syyttömiä nuoria, joilla ei ole tekemistä pahoinpitelyiden kanssa.

"Poliisi on löytänyt sosiaalisessa mediassa julkaistuja yksityistietoja 'epäillyistä', siis kuvia, nimiä ja osoitteita, joita huolestunut kansalainen on asiaa sen enempää miettimättä julkaissut somessa. Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun. Olipa kyseessä sitten syyllinen tai ei, ei näitä tapauksia näin selvitetä. Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen", poliisi kirjoittaa.

"Monia nuoria pelottaa kosto"

Poliisin mukaan Helsingissä on nyt monia nuoria, jotka eivät uskalla uhkaavien Facebook-viestien vuoksi lähteä kotoaan.

"Lasten kuvia, osoitteita ja profiileja on jaettu mm. murha.fi-sivustolla. Monia nuoria pelottaa kosto, joten he eivät uskalla ottaa yhteyttä poliisiin", poliisi jatkaa.

Poliisi muistuttaa, että väkivaltaisissa jengissä liikkuvien nuorten henkilöllisyys on pääosin poliisin tiedossa ja iso osa rikoksiin syyllistyneistä on jo tunnistettu.

Parikymmentä pahoinpitelyihin syyllistynyttä on ollut joko kiinniotettuna tai pidätettynä. Kolme nuorta on vangittu.

Joidenkin nuorten osalta rikokset ovat kuitenkin vielä selvittämättä, joten poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi.

Poliisi pyytää jättämään vihjeet vihjepuhelinnumeroon 0295 417 934 (klo 8-16) tai 0295 417 931 tai sähköpostitse analyysi.helsinki@poliisi.fi.

_____________________________________________

Aamulehti: Poliisi varoittaa laittomasta listasta – Älä tee tätä Facebookissa

Helsingin poliisi muistuttaa, että pelkkä Facebook–linkin jakaminen saattaa olla rikos.

Facebookissa levisi perjantaina lista, jolla väitetään olevan väkivaltaiseen jengiin kuuluvia nuoria. Listalla viitattiin Helsingissä sattuneisiin katuväkivaltatapauksiin.

Facebookissa jaettiin muun muassa listalla olevien henkilöiden kuvia sekä ainakin yhdessä tapauksessa myös osoite ja puhelinnumero.
Nimien yläpuolelle kirjoitetussa tekstissä vihjaillaan väkivallasta listalla olevia kohtaan.

- Kyllä siinä selkeästi henkeä ja terveyttä uhataan, arvioi Helsingin poliisin komisario Jari Taponen.
Hänen mukaansa kyseessä voi olla vähintään kunnianloukkaus.

Taponen muistuttaa, että myös linkkiä levittävät saattavat syyllistyä rikokseen.

- Kannattaa välttää ylilyöntejä, joissa lähdetään jakamaan sosiaalisessa mediassa listoja. Listalla saattaa olla syyttömien ihmisten henkilötietoja sekä kuvia, Taponen sanoo.

Kunnianloukkaus on asianomistajarikos. Siksi listalla olevien henkilöiden pitäisi tehdä itse rikosilmoitus.

- Jos asialla on yhteiskunnallista vaikuttavuutta niin tapausta voi lähteä tutkimaan ilman asianomistajien pyyntöjäkin, Taponen sanoo.
Poliisin näkemyksen mukaan Helsingissä ei ole varsinaisia katujengejä. Jengi-määritelmä täyttyisi, jos nuorisoryhmällä olisi selkeä johtaja.
Ryhmän pitäisi myös pyrkiä saamaan rikoksilla taloudellista hyötyä. Tähän saakka kyse on ollut lähinnä sattumanvaraisesta väkivallasta.


___________________________________________________

Uusi Suomi: Poliisi: Nettilistan levittäminen on rikos – ikävä seuraus jo nyt

Nuorisojoukkojen vakava väkivaltavyyhti on johtanut ikävään lieveilmiöön verkossa, kertoo Helsingin poliisilaitos.

Poliisi vetoaa kansalaisiin vihan lietsomisen lopettamiseksi. Helsingin poliisin Facebookissa julkaiseman viestin mukaan väkivallasta epäiltyjen alaikäisten nuorten yhteystietoja osoitteineen on julkaistussa sosiaalisessa mediassa sekä muun muassa Murha.info-sivustolla.

Nimien, kuvien ja yhteystietojen julkaisu ei rajoitu vain epäiltyihin. Virkavallan mukaan ilmiö on nyt ”alkanut kohdistua myös enenevissä määrin syyttömiin nuoriin”.

– Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun, poliisi kertoo.

– Helsingissä on nyt monia nuoria, jotka eivät uskalla uhkaavien Facebook-viestien vuoksi lähteä kotoaan.

Poliisin mukaan monia nuoria pelottaa kosto, eivätkä he uskalla myöskään ilmoittautua poliisille.

Poliisi muistuttaa, että väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Poliisi myös oikoo yleisiä käsityksiä katuväkivallan ryöpystä. Virkavallan näkemyksen mukaan kyseessä ei ole varsinainen ”organisoitunut jengi”, jollaisesta uutisoinnissa on puhuttu.

– Nämä eri puolilla pääkaupunkiseutua vaikuttavat kaveriporukat ovat kuitenkin vain löyhästi yhteydessä toisiinsa, eli mistään jengiytymisestä ei voida puhua. Nuoret pitävät yhteyttä esimerkiksi sosiaalisen median kautta, poliisi kertoo.

– Onko Helsinki nyt aiempaa turvattomampi paikka? Ei. Näissä kyseisissä porukoissa liikkuvat nuoret ovat poliisin tiedossa ja iso osa väkivallantekijöistä on tunnistettu, poliisi jatkaa.

Rauhoittelusta huolimatta poliisi korostaa, että väkivaltailmiö on vakava. Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja nuorisotoimen kanssa ongelman kitkemiseksi.

Joidenkin nuorten osalta rikoksia on yhä selvittämättä, joten poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi. Akuutissa vaaratilanteessa tulee aina soittaa välittömästi hätänumeroon 112, poliisi tiedottaa.

Muissa ei-kiireellisissä tilanteissa poliisi pyytää jättämään vihjeet vihjepuhelinnumeroon 0295 417 934 (klo 8-16) tai 0295 417 931 tai sähköpostitse osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi.

Poliisi korostaa, kuten on toistuvasti korostanut, että väkivallasta epäillyt nuoret ovat Suomessa syntyneitä. Monella on taustalla isompia ongelmia kuten rikkinäinen perhe tai vanhemmuuden puute sekä sosiaalista syrjäytymistä.

Lopettakaa nimien levittäminen liittyen väkivaltarikoksiin. Se on ehdottomasti vaarallista. Voitte vahingossa tuhota monenkin nuoren elämän.— Tommi Laitio (@tommilaitio) 9. lokakuuta 2014

________________________________________

Yle: Antti Laakso: Näkökulma: Jengiväkivalta sai somen lynkkauspartiot liikkeelle

Nuorisojoukkojen Helsingissä tekemät pahoinpitelyt ovat puhuttaneet viime päivinä ympäri Suomea. Pahoinpitelyiden kohteeksi on joutunut viattomia ohikulkijoita ja väkivalta on ollut silmitöntä. Poliisi on onneksi ottanut tapahtumat vakavasti ja tekijöitä on saatu kiinni.

Kun yksi rikosvyyhti on ratkeamassa, on toinen jo purskahtanut esiin: netissä leviävä viha, joka kohdistuu maahanmuuttajataustaisiin nuoriin.Sosiaalisessa mediassa leviää tällä hetkellä nimilista, johon on koottu levittäjien mukaan jengin jäsenten yhteystiedot. Kotiosoitteet ja kuvat löytää helposti myös kaikille avoimilta keskustelupalstoilta.

Poliisi on jo ilmoittanut, että osa listalla olevista nuorista ei ole missään tekemisissä pahoinpitelyjen kanssa. Nämä syyttä suotta tapaukseen liitetyt nuoret ovat peloissaan, koska pahimmat kuumakallet uhkailevat netissä kostolla.

Sosiaalinen media tarjoaa oivan kanavan yhteisöllisyyteen ja yhteydenpitoon. Samalla se antaa mahdollisuuden toteuttaa ihmisyyden pimeimpiä puolia.
Kaikesta sivistyksestä ja vauraudesta huolimatta myös suomalaiset antautuvat kovin helposti virran vietäviksi ja lynkkausmieliala saa vallan. Lähdekritiikistä ei ole tietoakaan.

Toivottavasti poliisi pystyy tarttumaan myös sosiaalisessa mediassa leviäviin uhkauksiin ja kunnianloukkauksiin. IP-osoitteista jää tiemmä aina jäljet, joten kirjoittajien henkilöllisyys pitäisi olla selvitettävissä.

Jos maahanmuuttajanuorten tekemän väkivallan takana on "rasistista suhtautumista kantasuomalaisiin", kuten eräs perussuomalaisten kansanedustaja väittää, asiaan on puututtava lainmukaisin keinoin.

Mutta myös: jos nettikirjoittelun takana on rasistista suhtautumista maahanmuuttajiin, siihenkin on puututtava lain suomin keinoin. Oikeusvaltiossa järjestystä pitää yllä virkavalta, eivät katujen ja netin vihanlietsojat.