torstai 9. lokakuuta 2014

MTV3: Terrorismiepäilyt julki – kaikilla murhaepäily

MTV3: Terrorismiepäilyt julki – kaikilla murhaepäily 9.10.2014
Iltalehti: Heitä epäillään terrorismirikoksista - joukossa aktiivisia nettikirjoittajia
Yle: Osa terrorismiepäillyistä matkusti Syyriaan humanitaarisen järjestön nimissä

Terrorismirikoksista epäiltyjä miehiä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Poliisin tekemästä vangitsemisvaatimuksesta ilmenee, että kaikkia kolmea epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Yhtä miehistä epäillään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja toista värväämisestä terrorismirikokseen tekemiseen.

Keskusrikospoliisi ei tiedota henkilöihin kohdistuvista epäilyistä enempää. Poliisi ei kerro esimerkiksi sitä, epäilläänkö kaikkia samasta murhasta vai onko kyseessä useita tekoja.

Kaksi miehistä on 30-vuotiaita ja yksi 34-vuotias.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee vangitsemisvaatimusta huomenna.

______________________________________

Iltalehti: Heitä epäillään terrorismirikoksista - joukossa aktiivisia nettikirjoittajia

Rakennusala yhdistää terrorismirikoksista epäiltyjä.

Neljää suomalaismiestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja muista terrorismiin liittyvistä rikoksista.

Epäillyt rikokset ovat sattuneet vuoden 2012 lokakuun ja tämän vuoden heinäkuun välillä.

Nuorin epäillyistä on 24-vuotias ja muut kolmekymppisiä. Epäillyt ovat kotoisin Espoosta, Helsingistä ja Hämeenlinnasta.

Kaksi epäillyistä on kantasuomalaisia, mutta he ovat muuttaneet etunimensä islamilaiseksi. Kahdella muulla on ainakin osittain ulkomaalaistausta.

Yksi epäillystä oli takavuosina puolijulkkis musiikkiharrastuksensa ansiosta.

Epäillyistä etnisesti suomalaiset vaikuttavat nettikirjoitusten perusteella aktiivisilta islamisteilta.

"Paha olo" katosi

30-vuotiasta hämeenlinnalaista miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Epäilty on kirjoitellut mm. Hommafoorumille esiintyen suomalaisella nimellään.

- Mitä tulee pommivyöhön ja SUPO:n seurantaan jälkimmäisen tunnen nahoissani, mutta ensimmäinen huvittava kommentti ja edustan mielipidettä, että itsemurhaiskut eivät ole sallittuja edes sodankäynnissä... epäilty kirjoittaa.

Hän kertoo lukeneensa Koraania ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten:

- Uskon siihen, ja uskon siihen tulkintaan minkä oppineet ovat siitä tehneet. Islam on tiedettä, ja asialla on aina monta eri haaraa ja niin edelleen kuten tieteessä yleensä, nuori mies toteaa Homma-foorumilla.

- Tänne asioiden kirjoittaminen on liian työlästä, mies viittaa esitettyyn kritiikkiin.

- Enkä ole mikään muuta kuin ihminen joka on saanut rauhan islamista, koska se paha olo jota koin joskus, huh huh, nyt on parempi.

30-vuotias on rakennusalan yrittäjä, jolla on monta firmaa.

ISIS-väritteinen blogi

34-vuotiasta espoolaista etnisesti suomalaista miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Hän pitää omaa blogia, jossa hän viljelee ISIS-jihadistijärjestön nimeä.

Miehen uskonnollisväritteiset ja Koraanin sitaatteja vilisevät tekstit eivät helpolla avaudu. Yhtä kaikki 34-vuotias kertoo kannattavansa "muslimeja edustavaa neuvostoa".

- Kun edellä kuvailemiani muslimeja edustava neuvosto antaa valansa, seuraan minä heitä, 34-vuotias totesi elokuussa.

34-vuotias seuraa Suomen Syyria-yhdistyksen sivuja.

Hänellä ja 30-vuotiaalla helsinkiläisepäillyllä on ollut yhteinen yritys, joka oli aktiivinen kuluvan vuoden alkuun saakka.

Nuorin karussa

Helsinkiläistä 30-vuotiasta miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Hän on mukana yhteisessä rakennusalan yrityksessä 24-vuotiaan epäillyn kanssa. Pieni yritys on ollut talousvaikeuksissa, ja verottaja karhuaa siltä isoja saamisia.

30-vuotias on ollut mukana myös kustantamossa, joka keskittyy islamilaisen kirjallisuuden kääntämiseen.

Kolme miehistä telkien on takana ja he joutuvat huomenna käräjäoikeuden pakkokeinotuomarin syyniin. Tuomari päättää, onko keskusrikospoliisilla näyttöä heidän vangitsemisekseen.

Helsinkiläinen 24-vuotias epäilty on sen sijaan karussa. Helsingin käräjäoikeus vangitsi nuoren miehen poissalolevana tänään torstaina. Häntä epäillään sekä murhasta että koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

24-vuotias on ollut epäillyistä aktiivisin rakennusalalla. Hän on ollut mukana monessa yrityksessä.

Helsingin Sanomien mukaan ainakin osa epäillyistä on matkustanut Syyriassa.

__________________________________________

Yle: Osa terrorismiepäillyistä matkusti Syyriaan humanitaarisen järjestön nimissä

Keskusrikospoliisi epäilee neljää miestä terrorismirikoksista. Yksi heistä on vangittu poissaolevana ja kolmea esitetään vangittavaksi huomenna perjantaina.

Yle Uutisten tietojen mukaan osa terrorismirikoksista epäillyistä henkilöistä on käynyt Syyriassa humanitaarisen järjestön nimissä.

Keskusrikospoliisi esitti tänään torstaina kolmea terrorismirikoksista epäiltyä miestä vangittavaksi. Kaikki ovat Suomen kansalaisia.

Neljäs terrorismirikoksista epäilty mies vangittiin torstaina poissaolevana. Vangitsemisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Yle Uutisten tietojen mukaan poissaolevana vangittu epäilty on yhdysvaltalais-suomalainen mies. Eräs hänen omaisistaan kertoi Yle Uutisille kaksi kuukautta sitten, että mies oleskeli tuolloin Turkissa.

Yhdysvaltalais-suomalaisen lähipiirin mukaan hän matkusti Syyriaan tarkoituksenaan osallistua humanitaariseen työhön. Yle Uutisten tietojen mukaan mies lähti Suomen arabipiireissä tunnetun yhdistyksen kautta. Helmikuussa 2013 perustettu yhdistys kertoo verkkosivuillaan olevansa suomalainen Syyrian sisällissodan uhreja auttava humanitaarinen järjestö.

Yksi muista epäillyistä on saman yhdistyksen puheenjohtaja. Hän on 30-vuotias taustaltaan suomalais-arabialainen mies, joka on Yle Uutisten tietojen mukaan myös matkustanut Syyriassa. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikokseen.

30-vuotias on ollut islamin opettajana ainakin kahdessa helsinkiläisessä alakoulussa syksyllä 2014. Hänellä on myös viime vuonna rekisteröity rakennusalan yritys.

Kaksi muuta epäiltyä ovat Yle Uutisten tietojen mukaan syntyperäisiä suomalaisia, jotka ovat kääntyneet islamiin ja vaihtaneet etunimensä.

Ensimmäinen heistä on 34-vuotias mies, joka on julkaissut verkossa islamia käsitteleviä tekstejä, joissa hän kritisoi jihadistista Isis-järjestöä. Yle Uutisten tietojen mukaan 34-vuotias on matkustanut Syyriassa sekä asunut ja opiskellut useita vuosia Mauritaniassa. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja värväyksestä terrorismirikokseen.

Toinen nimensä vaihtanut on 30-vuotias mies, joka on ollut mukana useissa rakennusalan yrityksissä. Hän on osallistunut islamia koskevaan keskusteluun Homma-keskustelufoorumilla. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.