HBL: Thors: Sök inte skulden i etniciteten 5.1.2010
Monet muut tekijät kuin Ibrahim Shkupollin alkuperä ovat Sellon tragedian takana, muistuttaa Astrid Thors. Hän haluaa nyt saada tapahtuneesta keskustelua hallituksessa.
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (RKP), joka viettää lomaa matkustamalla ympäri Etelä-Afrikkaa, eikä ole ollut tavoitettavissa kommentteja varten Espoon kauppakeskus Sellossa uudenvuodenaattona tapahtuneen tragedian jälkeen.
Tietyillä tahoilla on jopa puhuttu Thorsin pakoilevan, mutta erityisavustaja Thomas Bergmanin mukaan Thorsin vaikenemisessa on kyse lähinnä huonoista yhteyksistä. Hän kuitenkin onnistui eilen muiden tehtävien ohessa osallistumaan kotimaassa meneillään olevaan keskusteluun rikoksentekijä Ibrahin Shkupolin ulkomaisesta alkuperästä ja siitä kuinka hän saattoi saada edelleen oleskeluluvan, vaikka hänelle ei myönnetty kansalaisuutta tekemiensä rikoksien takia.
Thors on myös saanut tietää Matti Vanhasen (kesk) viimeisimmän blogikirjoituksen sisällöstä. Vanhanen ihmettelee oleskelulupaa ja kuinka lähestymiskiellon valvonta toimii. Ja vaikka Thors arvelee ihmissuhteiden olleen tärkeämpi syy tragediaan kuin Shkupollin alkuperä, niin haluaa hän käydä läpi, kuinka kotouttamisprosessi oli onnistunut.
Eilen iltapäivällä Thors saapui Kapkaupunkiin ja soitti Hbl:n toimitukseen.
- Ymmärrän suomalaisten tyrmistyksen ja suuren surun, mutta toivon, että tunteet eivät kohdistu viattomiin ulkomaalaisiin, jotka haluavat asua ja tehdä työtä Suomessa, hän sanoo.
Kuinka se onnistuu?
- Kaikilla meillä julkisella puolella työskentelevillä on tehtävänä, ettei maahanmuuttajien työnpaikan saamista vaikeuteta. Maahanmuuttajien ja suomalaisten työskentely rinta rinnan on parasta kotouttamista.
Mutta Ibrahim Shkupollilla oli työ ja hän vaikutti siinä suhteessa hienosti kotoutuneelta?
- On monia muita asioita hänen maahanmuuttajataustassaan, jotka meidän täytyy selvittää. Aseiden hallussapito ja läheisväkivalta esimerkiksi. Saako lähestymiskiellon saanut henkilöä tarpeksi ohjausta? On liian helppoa sanoa, että suurempi määrä karkotuksia tekisi yhteiskunnnastamme vähemmän väkivaltaisen.
Millaisten periaatteiden mukaan karkotuksesta päätetään?
- Kun ulkomaalainen karkotetaan, on aina kyse kokonaisarviosta, jossa ei pelkkä rikos, vaan myös suhde Suomeen on merkittävä. Emme aio tehdä muutoksia ulkomaalaislakiin tältä osin, mutta on syytä tutkia kuinka tiedonkulkua viranomaisten välillä voitaisiin parantaa.
Netissä katkera ulkomaalaisvastainen keskustelu on räjähtänyt. Miten ajattelet siitä?
- Olen juuri palannut Robben Islandilta, jossa Nelson Mandelaa pidettiin vangittuna, ja sanon, että meidän ei pidä sulkea ketään pois etnisen taustan perusteella. Kaikkien on saatava mahdollisuus ja toivon, että suurin osa suomalaisista ymmärtää, että on väärin suunnata sinänsä oikeutettua vihaa viattomiin ihmisiin.
Tuleeko rasismi lisääntymään?
- Se riski on olemassa ja on erittäin huolestuttavaa, jos sen vuoksi ulkomaalaisten on vaikeampi saada työpaikkaa.
Mitä asiasta vastuulliset ministerit aikovat nyt tehdä?
- Aion mahdollisimman pian keskustella hallituskollegoiden kanssa tragediaan vaikuttaneista tekijöistä. Niistä monista tekijöistä, jotka myös Matti Vanhanen otti esille blogissaan. Tämä keskustelu kaikista asiaan liittyvistä tekijöistä meidän on käytävä.
Minkä tekijän arvioit tärkeimmäksi?
- Sitä en uskalla sanoa. Ensin poliisin täytyy päättää tutkimuksensa ja meidän täytyy saada rikoksentekijän koko historia selväksi.
Thors palaa kotimaahan maanantaina.