keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Iisalmen Sanomat: Nigerialaiskoplan säilössä olo on päättymässä, käännytys edessä

Iisalmen Sanomat: Nigerialaiskoplan säilössä olo on päättymässä, käännytys edessä 6.1.2010

Iisalmen käräjäoikeus päätti tiistaina ulkomaalaislain perusteella jatkaa kolmen nigerialaislähtöisen miehen säilöönottoa. Säilössä olo ei tosin kestä kauan, sillä poliisi vie miehet Iisalmesta torstaiksi Helsinkiin. Matka jatkuu lentokoneella Barcelonaan.

Poliisi teki Maahanmuuttovirastolle 16. joulukuuta miehistä karkotus- ja maahantulokieltoesityksen. Virasto on tehnyt asiasta käännytyspäätöksen 23. joulukuuta.

Kolmikko tuomittiin käräjäoikeudessa joulukuun 23. päivänä törkeästä petoksen yrityksestä vankeusrangaistuksiin. Tuomioista yksi on ehdollinen ja kaksi muuta runsaan vuoden mittaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Poliisi jätti heti käräjäoikeuden tuomion jälkeen miehistä ulkomaalaislain perusteella säilöönottoa koskevan hakemuksen, jonka käräjäoikeus hyväksyi. Lain mukaan säilöönottoa koskeva päätös on uudistettava kahden viikon välein.

Säilöönotto on turvaamistoimi ja samalla valvontakeino. Ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön esimerkiksi silloin, jos epäillään, että hän piiloutuu välttyäkseen käännyttämiseltä tai maasta karkottamiselta.

Kolmikko vangittiin törkeästä petoksen yrityksestä epäiltynä lokakuun alkupuolella. Säilöönotettuina he ovat olleet nyt kahden viikon ajan.

Huijarikolmikko yritti ostaa Iisalmen Seurahuoneen väärennetyllä rahalla. Miehet uskottelivat, että heillä on Sveitsissä valkoisia seteliaihioita, jotka kemiallisen käsittelyn jälkeen muuttuvat aidoiksi seteleiksi. Väärän rahan valmistamista varten miehet pyysivät hotellinomistajaa nostamaan ainakin puoli miljoonaa euroa aitoa rahaa.