Iltalehti: "Sisäministeriön pilkkominen oli virhe" 5.1.2010
Maahanmuuttopolitiikan sekavuus on hallituksen syytä, sanoo entinen sisäministeri Kari Rajamäki.
Kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) hämmästelee hallituksen ministereitten viime päivien lausuntoja. Erityisesti pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja sisäministeri Anne Holmlundin (kok) "jälkiherännäisyys" Sello-tragedian jälkeen on hänen mielestään poliittinen silmänkääntötemppu.
- Ei heitä tähän saakka juuri ole kiinnostanut oleskelulupiin liittyvä päätöksenteko.
Hän antaa hallitukselle huonon arvosanan maahanmuuttoasioitten hoidossa. Nyt sitten ihmetellään ja vaaditaan tiukennuksia, kun on itse ensin lepsuiltu.
- Oli suuri virhe, että sisäasiainministeriö jaettiin kahteen osaan. Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka vaikuttaa sisäiseen turvallisuuteen. Niitä ei voi eriyttää, niin kuin meillä tehtiin, Rajamäki sanoo.
Hän syyttää jaosta erityisesti vihreitä ja RKP:tä, mutta suurimman vastuun asiasta kantavat tietenkin johtavat hallituspuolueet keskusta ja kokoomus.
Maan sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri Holmlund on korostanut, ettei hän kajoa maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) tontille.
- Holmlund ei ole halunnut puuttua turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöön eikä halpatyömarkkinoiden luomiseen. Sen sijaan hän on ollut aktiivinen laittoman ulkomaisen työvoiman valvontaelimen lakkauttamisessa keskusrikospoliisista, Rajamäki syyttää.
Entisenä sisäministerinä Rajamäkeä risoo se, että nykyhallitus on vesittänyt sisäisen turvallisuuden ohjelmassa (2004) päätetyt keinot. Nyt sitten ihmetellään, miten maahanmuutto, oleskelulupakäytännöt ja laiton työvoima eivät tunnu olevan kenenkään hallinnassa.
- Kyllä maan viranomaisten tulee olla selvillä, ketä maassa asuu ja pystyä tarvittaessa poistamaan kansalaisten turvallisuudelle vaarallisen henkilöt.
Nyt maahanmuutto- ja turvapaikka-asioita käsitellään hänen mukaansa ikään kuin ne eivät kuuluisi poliisille.
Nykyisin maahanmuuttajien karkottamisen kynnys on hänen mielestään liian korkea, syyllistyminen törkeään rikokseen. Päätöksien toimeenpanoa saadaan sitä paitsi helposti lykättyä 2-3 vuodella valittamalla niistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.