tiistai 5. tammikuuta 2010

Verkkouutiset: Juha Hakola: "Pikakäsittely ulkomaisille rikollisille"

Verkkouutiset: "Pikakäsittely ulkomaisille rikollisille" 5.1.2010

Kokoomuksen kansanedustaja ylikomisario Juha Hakola esittää ei-suomalaisille jatkuviin rikoksiin syyllistyville nopeutettuja käsittelyaikoja.

Juha Hakolan mukaan vuosikausien mittaisiksi venyvät oikeusprosessit ja lainvoiman odottelu suosivat vakaviakin rikoksia tekeviä ulkomaalaisia.

- Ei-kansalaisille nopeutettu käsittelyjärjestys, jossa heidän asiansa menevät oikeuksiin mahdollisimman nopeasti. Ja jos on selkeät viitteet siitä, ettei kunnioita meidän lainsäädäntöämme, ei myöskään ansaitse elää täällä, Juha Hakola sanoo.

- Jos ei ole pelotteita tai ennalta estävyyttä, joka auttaa käyttäytymään maassa maan tavalla, niin järjestelmä ei toimi.

- Mutta olisi valtava ennaltaehkäisevä vaikutus, jos järjestelmä tehdään niin nopeaksi, ettei vuosien odotteluvaihetta ole. Jos palautettavan kotimaa on turvallinen, ei ole mitään ongelmaa.

Juha Hakola työskenteli poliisin huumerikosyksikössä 1990-2004 tutkijana ja tutkinnanjohtajana. Poliisin hälytyskeskusyksikön päälliköksi hänet nimitettiin 2004 ennen kansanedustajaksi valintaansa 2007.

Aamulehti kertoi tiistaina, että 90 prosenttia poliisin karkotusesityksistä rikoksen tehneelle ulkomaalaiselle kaatuu viimeistään oikeudessa.

Kuumaksi asia nousi jälleen Espoon kauppakeskus Sellon joukkomurhien jälkeen.

Vuosien odottelu


Juha Hakolalla on kokemusta siitä, miten vaikeaa on saada törkeisiin huumerikoksiin syyllistynyttä ulkomaalaista pois Suomesta.

Hän kertoo tutkija-aikanaan esillä olleesta ulkomaalaisten huumesarjasta. Lukuisista tekijöistä vain muutama pystyttiin käännyttämään.

- Meidän koko prosessimme ongelma kaikilla tavoilla ovat käsittelyajat. Ne ovat valtavan pitkiä, Juha Hakola sanoo.

- Jos istuu viisi-kuusi vuotta törkeästä huumausainerikoksesta vankilassa, ehtii hyvin perustaa perheen. Meidän vankilaolosuhteemme mahdollistavat sen, että jopa lapsia syntyy.

- Kun tuomio on sitten istuttu ja ryhdytään käsittelemään karkotusta, niin se onkin jo uusien olosuhteiden vuoksi mahdotonta, hän tuskailee.

Hakola kertoo esimerkin kuvitteellisesta virolaisesta, jonka vakava rikos käsitellään oikeuksissa. Tuomion lainvoiman saaminen kestää kolme vuotta. Vasta sitten aloitetaan palautusprosessi.

- Kun ensikertalainen saa kuusi vuotta vankeutta, niin hän istuu kolme vuotta. Kun koko prosessi on mennyt läpi, hän on jo istunut tuomionsa. Mitään rikosta ennalta ehkäisevää vaikutusta ei silloin ole!

"Aina sama vastaus"

Poliisi-kansanedustaja Juha Hakolan mukaan ministereiltä saa asiasta kysyttäessä vakiovastauksen.

Niiden aika näyttää hänen mukaansa taas alkaneen.

- Kysytään Tuija Braxilta mitä tahansa, niin vastaus on, että oikeusministeriössä istuu asiaa pohtiva työryhmä. Se on aina sama vastaus. Aina kyseistä asiaa pohditaan, Juha Hakola toteaa.

- Mutta tilanne on tiedostettu jo vuosikausia sitten ja poliisi on paininut sen kanssa koko ajan. Pitäisi päästä käytännön toteutukseen.

- On lähdettävä oikeasti tekoihin järjestelmän nopeuttamisessa. Ei tämä ole asia jota ei voitaisi ratkaista.

Hakolaa kismittää, että kaikki ovat samaa mieltä ongelman hoitamisesta aina, kun tapahtuu jotain poikkeuksellista.

- Perustetaanko nyt taas joku työryhmä, hän kysyy.

Kansanedustaja kummeksuu maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) väitettä, ettei Sellon tappajan tapauksessa toiminut tiedonvälitys viranomaisten välillä.

- Väitän, että viranomaisten välinen yhteistyö on ihan hyvää, kun kaikkia elementtejä halutaan käyttää. Kyse ei ole siitä, Hakola kuittaa.