Turun Sanomat: Sisäministeriöltä tulossa uusi esitys aselaiksi kevään aikana 2.1.2010
Sisäministeriö haluaa edelleen kiristää aselakia. Tarkoituksena on tehdä uusi esitys kevään aikana sen jälkeen, kun eduskunta on ottanut kantaa siellä jo olevaan lakiesitykseen.
– Ministeriö haluaa tiukentaa aselainsäädäntöä. Harrastustoiminta tai metsästys eivät yksin selitä sitä, miksi Suomessa on 1,6 miljoonaa asetta, ministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen sanoi perjantaina Turun Sanomille.
– Tarkoitus on eduskunnan palautteen jälkeen tehdä toinen lakipaketti, jossa katsotaan vielä uudelleen tiukennuksia, seurojen toimintaa, aseiden käyttötarkoitusta ja niin edelleen, Viljanen ennakoi.
Aselakia päätettiin kiristää Jokelan ja Kauhajoen murhenäytelmien jälkeen. Viljanen on huolissaan, että eduskuntakeskustelun aikana tuo varsinainen syy on jäänyt taka-alalle.
– Kun aikaa on kulunut, niin uudistushankkeen varsinainen syy on jäänyt taustalle. Sisäministeriötä on myös arvosteltu siitä, että lakia ollaan tiukentamassa, Viljanen sanoo.
Sellon tapauksessa ase oli laiton. Kansliapäällikkö myöntää, että laittomiin aseisiin on tiukemmallakin lainsäädännöllä vaikea puuttua.
Väkivalta lisääntyy
Viljanen on erittäin huolissaan väkivallan lisääntymisestä. Suomen kunnianhimoinen tavoite on olla Euroopan unionin turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä.
Tavoitteen saavuttaminen näyttää entistä vaikeammalta.
– Jos Suomea vertaa muihin länsi-Euroopan maihin, niin meillä on paljon aggressiivista väkivaltaa, henkirikoksia. Tyypillinen on syrjäytyneen, alkoholisoituneen miehen humalassa teräaseella tekemä rikos, Viljanen kuvaa. Myös uusia väkivallan muotoja on tullut.
– Verkko on ollut keskeinen tekijä. Se ruokkii fantasiaperusteista väkivaltaa, Viljanen sanoo ja viittaa taannoisiin koulusurmiin, jollaisia ei Suomeen vielä 2000-luvun alussa uskottu tulevan.
Motiivi oli hyvin henkilökohtainen
Sellon tapahtumat ovat Viljasen mukaan vielä niin lähellä, että johtopäätöksiä on vaikea vetää.
– Vaikka kyseessä on maahanmuuttajan teko, niin selkeästi näyttää kuitenkin siltä, että se liittyy henkilökohtaisiin asioihin eikä taustalla ole uskonnollista, etnistä tai poliittista motiivia, Viljanen korostaa.
Hän toivookin, ettei tapaus ruoki rasistisia ja koston ilmiöitä. Viljanen kehottaa ottamaan huomioon sen, että henkilö on ollut Suomessa jo lähes 20 vuotta ja siinä mielessä ei ole enää kysymys suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolisesta tekijästä,.
Tapauksen ympärillä käydyssä keskustelussa on jo kyselty, miksi mies ei ole ollut tarkemmassa seurannassa.
– Henkilöllä oli pysyvä oleskelulupa eikä hän ollut syyllistynyt mihinkään sellaiseen tekoon, että olisi edes esitetty hänen karkottamistaan Suomesta, Viljanen sanoo.
Mutta tapaus nostaa hänen mielestään esille kysymyksen parisuhdeväkivallasta ja lähestymiskieltojen tehokkuudesta väkivallan uhrin suojana.
– Tältä osin nykyisen lainsäädännön riittävyyttä on syytä harkita, toteaa Viljanen.