maanantai 4. tammikuuta 2010

YLE: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulva tyrehtyi

YLE Uutiset: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulva tyrehtyi 4.1.2010

Suomeen yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna selvästi edellisvuodesta.Yhtenä syynä hakijamäärän putoamiseen on tiukentunut ikätestaus.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkaa haki reilut 500 yksin maahan tullutta alaikäistä, kun vuonna 2008 hakijoita oli yli 700. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön mukaan tänä vuonna hakijoiden tulva rauhoittui erityisesti loppuvuotta kohti.

- Alkuvuonna näytti, että tahti jatkuu samana kuin viime vuonna, mutta pikku hiljaa se sitten rauhoittui. Nyt tosiaan näyttäisi että yksin tulevien alaikäisten määrä jää 526:een, ynnää turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Ennen vuotta 2008 alaikäisiä turvapaikanhakijoita tuli maahan vuosittain vain noin 100.

Ikätestaus pudottanut hakijamääriä

Hakijoiden lähtömaat ovat pysyneet samoina. Niin aikuisista kuin myös alaikäisistä turvapaikanhakijoista valtaosa tulee Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Koska hakijamaiden tilanne ei ole olennaisesti muuttunut, niin voidaan päätellä, että hakijamäärää laskee tiukentunut ikätestaus.

- Toki sillä on vaikutusta ollut, Esko Repo sanoo.

Iänmäärityksiä on tehty tiiviisti runsaan vuoden ajan. Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkinnanjohtajan Arvo Mäntykentän mukaan 63 testatusta 42 eli 65 prosenttia on osoittautunut yli 18-vuotiaiksi.

- Yleensä alaikäisinä esiintyvät ovat 19-20 -vuotiaita. Osa on kuitenkin selkeästi vanhempia. Esimerkiksi meidän selvityksissämme yksi 16-vuotiaana esiintynyt paljastui lopulta 29-vuotiaaksi, Arvo Mäntykenttä kertoo.

Iänmääritys tehdään Oikeustieteen laitoksella hammas- ja ranneröntgenin avulla. Ikä päätellään viisaudenhampaiden ja ranneluiden kehityksen perusteella.

Täysi-ikäisiksi todetut hakijat ohjataan alaikäisten vastaanottokeskuksista tavallisiin keskuksiin. Heidän kohtelunsa turvapaikka-asioissa poikkeaa alaikäisten saamasta kohtelusta. Lasten turvapaikkahakemukset muun muassa käsitellään nopeammin kuin aikuisten.

Esko Revon mukaan alaikäisenä esiintyminen ei sinänsä ole tuomittavaa. Lähtökohta on se, että vainottu henkilö saa käyttää kaikkia keinoja päästäkseen uhkaavasta tilanteesta pois.

- Se ei ole tuomittavaa eikä siitä tule seuraamuksia, jos käyttää vääriä asiakirjoja päästäkseen turvalliseen maahan. Mutta oikeat tiedot pitäisi ilmoittaa heti turvallisessa maassa. Usein käy niin, että jatketaan väärillä tiedoilla esiintymistä ja toistetaan vääriä perusteita. Näitäkin tapauksia on, Esko Repo sanoo.

Dublin-tapauksia paljon

Keskimääräinen hakemusten käsittelyaika on yksin tulleiden alaikäisten kohdalla vajaat kahdeksan kuukautta. Marraskuun loppuun mennessä tehdyistä 523 päätöksestä myönteisiä oli 287 eli yli puolet.

Niin sanottuja Dublin-päätöksiä eli tapauksia, joissa hakija palautetaan toiseen EU:n jäsenvaltioon oli 180. Esko Repo ihmettelee tapausten suurta osuutta.

- Yllättävän iso osa on niitä, joiden hakemuksen oikea käsittelypaikka olisi joku muu EU-maa. Hakijat ovat siis jo tulleet jonkun toisen jäsenmaan kautta ja hakeneet turvapaikkaa siellä. Näitähän on myös täysi-ikäisissä hakijoissa hämmästyttävän suuri määrä.

Alaikäisten keskuksissa opetellaan arkea

Tampereen Härmälässä kesällä aloittaneessa vastaanottokeskuksessa asuu 20 nuorta, 5 tyttöä ja 15 poikaa. Nuorimmat asukkaista on 12-vuotiaita. Turvapaikkapäätöstä odotellessa nuoret opettelevat uutta kulttuuria ja itsenäistä elämää. Koulu on tärkeä osa arkea.

- Tampereella on koulutuksen suhteen hyvä tilanne, sopiva paikka löytyy kaikille, kertoo ryhmäkodin vastaava ohjaaja Martta Kemmo.

Ikätestauksiin vastaanottoyksikössä suhtaudutaan positiivisesti. Martta Kemmon mukaan on myös heidän toimintansa kannalta on tärkeää, että täysi-ikäiset ohjataan oikeaan paikkaan.

- Se on tärkeää lasten turvallisuuden ja toiminnan kannalta. Kyllä on ihan eri asia tehdä töitä lasten ja nuorten kuin aikuisten kanssa. Ja sitten meillä on myös tietyt säännöt, esimerkiksi tiukat nukkumaanmeno- ja kotiintuloajat. Jos on tottunut yksin hoitamaan asiansa, niin sopeutuminen on kauhean vaikeaa.