sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Iltalehti: Vanhanen hämmästelee Sellon ampujan oleskelulupaa

Iltalehti: Vanhanen hämmästelee Sellon ampujan oleskelulupaa 3.1.2010

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ottaa blogissaan kantaa suomalaiseen oleskelulupakäytäntöön.

Matti Vanhanen ihmettelee, että viisi ihmistä Espoossa surmanneen Ibrahim Shkupollin oleskelulupa jatkui, vaikka tälle ei rikkomusten vuoksi aiemmin ollut myönnetty Suomen kansalaisuutta.

- Minkälaisissa tapauksissa oleskelulupa voidaan peruuttaa ja onko oleskelulupaa seuraavilla riittävä tietopohja henkilön toiminnasta, kyselee Vanhanen.

Hän haluaa myös tietää, voidaanko aselakia tiukentamalla saada aikaan jotain, mikä vähentäisi mahdollisuutta hankkia ase pimeiltä markkinoilta.

Pääministeri haluaa nostaa keskusteluun myös ulkomaalaisten niin sanotun kotouttamisen suomalaiseen yhteiskuntaan.

- Minusta näyttää, että kyseessä on pikemminkin ihmissuhteisiin liittyvä rikos kuin miehen ulkomaiseen alkuperään liittyvä kysymys, mutta on hyvä käydä läpi kysymys siitä, miten kotouttaminen oli onnistunut, hän lisää.

_____________________________________________

Matti Vanhasen blogi

Espoon järkyttävän murhasarjan tutkimukset jatkuvat. Kyse on sellaisesta väkivallasta, jota viranomaiset voivat vain rajallisesti ennaltaestää, vaikka sen ehkäisemiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Kyse oli työssäkäyvästä miehestä, joka oli asunut Suomessa jo liki parikymmentä vuotta. Teon motiivit näyttävät liittyvän puhtaasti hänen henkilökohtaisiin ihmissuhteisiinsa. Siitä huolimatta tapahtumassa on piirteitä, joita on syytä myös maan hallituksen piirissä pohtia. Lähinnä esiin tulevat seuraavat kysymyksenasettelut: Miehelle oli määrätty lähestymiskieltoja sekä henkilöä että ex-puolison työpaikkaa koskien. Miten lähestysmiskieltojen noudattamista ylipäätään voidaan paremmin valvoa? Mies oli hakenut Suomen kansalaisuutta, mutta lukuisten rikkomusten takia sitä ei hänelle myönnetty, mutta silti oleskelulupa jatkui. Minkälaisissa tapauksissa oleskelulupa voidaan peruuttaa ja onko oleskelulupaa seuraavilla riittävä tietopohja henkilön toiminnasta? Mistä luvaton ase oli hankittu, mikä on aseen alkuperä? Onko aselakia tiukentamalla tehtävissä jotain, joka pienentäisi mahdollisuutta hankkia tällaista asetta laittomiltakaan markkinoilta? Voitaisiinko aseiden määrää aidosti ryhtyä maassamme vähentämään, sillä luullakseni meillä on runsaasti aseita, joita ei käytetä aktiivisesti metsästykseen tai ampumaharrastukseen? Aseita valitettavasti valuu mm. varkauksien kautta laittomille markkinoille. Tapauksen yhteydessä on myös keskusteltu julkisuudessa kotouttamisesta. Minusta näyttää, että kyseessä oli pikemminkin ihmissuhteisiin liittyvä rikos kuin miehen ulkomaiseen alkuperään liittyvä kysymys, mutta on hyvä käydä läpi kysymys siitä, miten kotouttaminen oli onnistunut.