YLE Uutiset: "Groznyin enkelin" säilöönottoa jatkettiin 8.1.2010
Helsingin käräjäoikeus on päättänyt jatkaa Groznyin enkelinä tunnetun Hadizhat Gatajevan ja hänen miehensä Malik Gatajevin säilöönottoa siihen asti, kunnes oikeus käsittelee heidän luovuttamistaan Liettuaan. Gatajevit otettiin kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella loppiaisena.
Käräjäoikeudella on kiinnioton jälkeen 26 päivää aikaa päättää, luovutetaanko Gatajevit pois Suomesta. Päivämäärää tälle käsittelylle ei ole vielä määrätty. Gatajevit ovat myös hakeneet Suomesta turvapaikkaa.
Liettua on vaatinut Gatajevien luovutusta, jossa heidät on tuomittu muun muassa kasvattilastensa pahoinpitelystä. Gatajevit kärsivät jo alkuperäisen tuomion, mutta etsintäkuulutuksen perusteena on ylemmässä oikeusasteessa langetettu lisätuomio, kertoo Gatajevin tukijoihin kuuluva Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Eri kansalaisjärjestöt ovat epäilleet Gatajevien tuomiota poliittiseksi. Tukijoidensa mukaan Gatajevit ovat joutuneet myös Liettuassa turvallisuuspalvelun kohteeksi.
Gatajevit tulivat Suomeen pari kuukautta sitten ja hakivat turvapaikkaa. Matinpuro kummastelee, että Gatajevit pidätettiin nyt, kun heillä oli juuri edessä turvapaikkakäsittelyn poliisikuulustelu.
Venäläiset Gatajevit hakevat suojaa Liettuasta, jossa heitä uhkaa tukijoidensa mukaan vaino sekä karkotus Venäjälle. Gatajevien suomalaiset tukijat ovat vedonneet Suomen viranomaisiin turvapaikan myöntämisen ja oikeudenmukaisen kohtelun puolesta. Muun muassa oikeusministeri Tuija Braxille ja sisäministeri Anne Holmlundille jätetyn vetoomuksen allekirjoittajien joukossa ovat myös elokuvaohjaajat Pirjo Honkasalo ja Aki Kaurismäki.
Maahanmuuttovirasto: EU-maasta tullut yleensä palautetaan
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa, ettei virasto kommentoi yksittäisiä turvapaikanhakemuksia. Hän kuitenkin toteaa, että jos hakija on tullut toisesta EU-maasta, unionin lainsäädännön nojalla hakemus jätetään Suomessa tutkimatta ja tutkintavelvollisuus siirtyy sille EU-maalle, josta hän on tullut.
- Jos Venäjän kansalainen tulee Liettuaan ja sieltä Suomeen, me palautetaan henkilö Liettuaan, jossa hakemus on käsiteltävä, Repo toteaa.
Hänen mukaansa he eivät ole unionin jäsenvaltioista yhtään tapausta katsoneet sellaiseksi, etteikö järjestelmä olisi sellainen, että sinne voisi palauttaa ja että asia siellä tulisi asianmukaisesti tutkittavaksi. Kyllähän lähtökohtana on, ettei EU:n jäseneksi pääse, jos oikeusjärjestelmä ei ole kunnossa,´ Repo sanoo.
Hän kuitenkin toteaa, että yksittäistapauksessa Suomi voi päättää ottaa hakemuksen tutkittavaksi, vaikka vastuu käsittelystä kuuluisi toiselle EU-maalle. Perusteita voivat olla perhesiteet Suomeen, terveyssyyt tai humanitaariset syyt. Lähtökohta on kuitenkin, että jos toinen jäsenvaltio on velvollinen tutkimaan, henkilö palautetaan sinne.
Luovutuskäsittely käräjäoikeudessa ja turvapaikkakäsittely maahanmuuttovirastossa ovat sinänsä erilliset prosessit. Revon mukaan viranomaiset ovat kuitenkin sopineet tietojenvaihdosta tällaisissa tapauksissa.
Orpokoteja Tshetsheniassa ja Liettuassa
Gatajevit ovat pitäneet tshetsheenilasten orpokoteja Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa ja sittemmin Liettuassa. Suomessa heidät tunnetaan Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvasta Melancholian 3 huonetta ja norjalaisen Åsne Seierstadtin kirjasta Groznyin enkelit.
Orpokoteja on tuettu taloudellisesti pitkään myös Suomesta. Gatajevit ovat hoitaneet yhteensä yli kolmekymmentä lasta, joista osan he ovat adoptoineet. Alaikäisistä lapsista yhdeksän asuu tällä hetkellä Liettuassa ja 11 Groznyissa Gatajevien sukulaisten hoivissa.
Perheen tukijat pelkäävät, että Gatajevit karkotetaan Liettuaan, jossa he ovat joutuneet turvallisuupalvelun ahdistelun kohteeksi ja jossa heitä vastaan on nostettu oikeusprosessi. Tukijat ovat huolissaan erityisesti Hadizhat Gatajevan terveydentilasta.
Pariskunta pakeni parinkymmenen lapsen kanssa Tshetsheniasta Kaunasiin, mutta Liettuan viranomaiset pidättivät pariskunnan vuoden 2008 lokakuussa. Heitä syytettiin oikeudessa muun muassa kasvattilastensa pahoinpitelystä ja todistajina oli muutamia nyt jo aikuistuneista lapsista.