sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Kansan Uutiset: Dan Koivulaakso: Pelon politiikkaa

Kansan Uutiset, mielipide: Dan Koivulaakso: Pelon politiikkaa 6.3.2011

Muutamissa pohjoismaisissa kaupungeissa katujengit tuottavat ongelmia, mikä on kaikin puolin ikävää. Suomessa turvallisuus on kuitenkin erittäin hyvä, vaikka täälläkin on rikollisia moottoripyöräjengejä, ja uusnatsit ovat nostaneet päätään käyttäytymällä väkivaltaisesti viime vuoden aikana.

Maahanmuuttajakriittisten harmiksi Suomessa ei ole etnisiä jengejä. Siitä huolimatta kriittiset ovat jo pitkään yrittäneet lietsoa pelkoa jengiuhasta.

Viime aikoina olen harmikseni huomannut, että tiedotusvälineet ovat liittyneet pelonlietsontakuoroon. Rikoskomisario Jussi Oksanen KRP:stä revittelee MTV3:ssa (21. 1.) asejengeillä ja konetuliaseilla ja yhdistää rikollisjengit maahanmuuttoon. Laatuohjelmana pidetty A-studiokin (23. 2.) esittää erittäin kyseenalaisia väitteitä ja leimaa siirtolaisia jengiväkivallalla.

A-studion reportaasissa Black Cobra -jengistä esitellään äärioikeistolaisen Tanskan kansanpuolueen kansanedustajan näkemyksiä. Hänen mukaansa ihmiset eivät uskalla liikkua ulkona Kööpenhaminan Nörrebrossa kello 20 jälkeen etnisten jengien takia. Kaikki Köpiksessä aikaa viettäneet tietävät väitteen olevan huono vitsi.

Todellisuudessa Kööpenhaminan väkivaltaisuuksissa on kyse Bandidosin kanssa liittoutuneen Black Cobran ja Helvetin enkelit -rikollisjengien välisestä huumesodasta, joita tanskalainen poliisitarkastaja kommentoi A-studiolle:

”Jengiläisiä yhdistävä tekijä on kiinnostus rikollisuuteen. Yhteyttä etniseen taustaan tai uskontoon ei ole.”

Black Cobra -jengi on siirtolaisten vuonna 2000 Roskildessa perustama ryhmä. Sitä pidetään erityisesti maahanmuuttajataustaisten jenginä, vaikka se ei toiminnaltaan eroa mitenkään rikollisista moottoripyöräjengeistä, jotka ovat jo pidempään pyörittäneet Pohjolan huumekauppaa.

Tanskan poliisi teilaa väitteen, jonka mukaan etninen tausta selittäisi jengiytymistä. Tästä huolimatta ohjelman toimittaja Boris Salomon viittaa selvitykseen, jonka mukaan rotulevottomuuksien pelko on yleistä. Tämän hän tekee mainitsematta lähdettä. Juuri tällaiset ennakkoluulot ja niiden levittäminen estävät todellisiin ongelmiin puuttumisen.

Jengiasioista vastaavalla poliisilla olisi varmasti parempaakin tekemistä kuin kuvitteellisilla jengiyhteydenotoilla ja konetuliaseilla pelottelu. Ehdotankin, että keskitytään nuorison sosioekonomiseen eikä etniseen taustaan. Parhaiten jengiytymistä estetään järjestämällä ihmisille riittävä toimeentulo sekä mielekästä tekemistä ja koulutusta.


Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.