tiistai 14. joulukuuta 2010

YLE: Moni koulu pitää uskonnollisen joulujuhlan erikseen

YLE: Moni koulu pitää uskonnollisen joulujuhlan erikseen 14.12.2010

Kouluissa ja päiväkodeissa on jälleen mietitty, millaista ohjelmaa joulujuhlassa voi esittää. Opetushallitus lähtee siitä, että kaikki oppilaat voivat osallistua juhlaan. Moni koulu onkin erottanut uskonnollisen juhlan omaksi kokonaisuudekseen.

Koulujen ja päiväkotien lähtökohtana on, että kaikki oppilaat voivat osallistua joulujuhlaan. Helsingin Katajanokan koulu on ratkaissut asian niin, että koulu järjestää sekä joulukirkon että joulujuhlan. Kolmasosa koulun oppilaista ei osallistu uskonnollisiin juhliin, mutta sen sijaan joulujuhla soveltuu kaikille.

- Tästä on olemassa sellainen linjaus, että joulujuhlassa voi olla yksi Jeesuksen syntymästä kertova laulu eikä se silti ole vielä uskonnon harjoittamista. Mutta kyllä se on vaikuttanut niin, että juhla on mennyt enemmän sinne hilpeän puolelle kuin hartaaseen, kertoo Katajanokan koulun rehtori Päivi Viitala.

- Sen sijaan joulukirkko kuuluu vain niille, jotka kuuluvat samaan kirkkokuntaan tai lapsille, joiden vanhemmat haluavat, että heidän lapsensa käyvät seuraamassa tällaista kirkollista joulun viettoa.

Kritiikki kohdistuu myös tonttuihin

Kouluissa ja päiväkodeissa on mietitty tarkkaan, millaisia lauluja joulujuhlissa voidaan laulaa. Osa opettajista on sitä mieltä, että esimerkiksi "Enkeli taivaan" -jouluvirsi ei vielä tee juhlasta uskonnollista, mutta rajan veto on hankalaa. Mitään yleistä linjaa ei ole, vaan koulut päättävät itse joulujuhlan sisällöstä. Opetushallituksen mukaan kaikkien oppilaiden pitää voida osallistua joulujuhlaan.

- No ainakin pääosa kouluista ja päiväkodeista on ymmärtänyt ja hahmottanut sen, että erilaiset oppilaat ja erilaisuus pitää ottaa koulussa huomioon. Suurin osa kouluista järjestää esimerkiksi joulunajan sillä tavalla, että kaikki voivat osallistua jouluun liittyviin asioihin, jos he sitä haluavat, sanoo opetusneuvos Pekka Iivonen.

- Koko ajan on tapahtunut pientä kasvua uskonnottomien määrässä. He eivät halua osallistua mihinkään uskonnollisuuteen ja heidän puoleltaan tulee usein myös kritiikkiä. Kritiikki kohdistuu joskus myös tonttuihin, mutta erityisesti uskonnollisiin elementteihin, toteaa Iivonen.

Perinteitä halutaan kuitenkin säilyttää

Myös moni päiväkoti tekee niin, että kirkossa käydään erikseen, ja itse joulujuhlassa ei esitetä joulukuvaelmaa tai lauleta virsiä. Helsinkiläispäiväkodissa mietinnän takana oli, voidaanko perinteinen Joulupuu on rakennettu -laulu laulaa joulujuhlassa. Käpylinnan päiväkodin lastentarhanopettajan Tuula Saastamoisen mukaan joulujuhlan ohjelma käydään aina läpi vanhempien kanssa.

- Kyllä me haluamme joitakin perinteitä säilyttää ja kenelläkään vanhemmista ei ollut mitään sitä vastaan että laulamme tämän perinteisen joululaulun. Jätimme kuitenkin uskonnollisen osuuden laulusta pois, tarkentaa Saastamoinen.

Monet vanhemmat olivat juhlan jälkeen tyytyväisiä siitä, että uskonnollisuus ei näkynyt esityksissä. Osa taas jäi kaipaamaan enemmän joulun sanomaa. Helsinkiläisäidit Ulla Leinikka ja Heidi Linsén ovat sitä mieltä, että jos joku voi uskonnollisesta osuudesta loukkaantua, niin se on parempi pitää erillään ja olla hyvin huolellinen tässä asiassa.

Linsén jäi kuitenkin kaipaamaan lasten joulukuvaelmaa.

- Se on hieman kaksipiippunen asia, mutta tavallaan perinteenä jouluevankeliumi voisi kuulua juhlaan. Ja olisi se lapsille ollut varmasti aika ihanaa.