tiistai 21. joulukuuta 2010

Ilta-Sanomat: Uskonto katoaa joulujuhlista

Ilta-Sanomat: Uskonto katoaa joulujuhlista 21.12.2010

Lähes puolessa Helsingin kouluista joulujuhla vietetään ei-kristilliseltä pohjalta.
Tulos selviää Ilta-Sanomien kouluihin tekemästä kyselystä. Sen mukaan 19 helsinkiläiskoulun joulujuhlassa ei ole enää uskonnollisia elementtejä. Tosin suuri osa näistä ilmoitti, että esimerkiksi joulukirkko on erikseen.

Kaikkiaan kyselyyn vastasi 48 helsinkiläiskoulua.

Kaikkia kansalaisia koulun joulujuhlan maallistuminen ei miellytä. Jo noin 20 000 IS:n lukijaa on allekirjoittanut vetoomuksen jouluperinteiden säilyttämiseksi.

__________________________________________

Ilta-Sanomat: Jo 30 000 vedonnut koulujen perinteisen joulun puolesta

Koulujen perinteinen joulu on synnyttänyt Suomessa pienoisen kansanliikkeen.

Tiistai-iltapäivään mennessä jo yli 30 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen päiväkotien ja koulujen perinteisen joulujuhlan puolesta. Vetoomusta on suositeltu myös Facebookissa poikkeuksellisen paljon ja se on synnyttänyt vilkasta keskustelua - puolesta ja vastaan.

Kyse on siitä, saako lasten joulujuhlissa olla uusien laulujen ja ohjelmanumeroiden lisäksi myös tuttuja ja perinteisiä lauluja ja ohjelmanumeroita.

Nyt varsinkin pääkaupunkiseudulla on monessa koulussa luovuttu kokonaan muun muassa joulukuvaelmasta ja Enkeli taivaan -virren laulamisesta. Muutosta perustellaan aikojen muuttumisella. Taustalla ovat sekä suomalaisten uskonnottomien vaatimukset että koulujen ja päiväkotien pyrkimys siihen, ettei maahanmuuttajia loukattaisi.

Enkeli taivaan -virren vastustajiin lukeutuu myös joukko suomalaisia tutkijoita, taiteilijoita ja älymystön edustajia. Esimerkiksi semiootikko Vaula Norrena ja rap-artisti Steen1 (Teemu Lampela) vastustavat sitä ankarasti. Norrena ilmoittaa olevansa "pöyristynyt" virren esittämisestä.

- Virsihän on evankeliumi tiivistettynä, jos se ei ole uskonnollista julistusta, niin mikä sitten on, Norrena katsoo.

- On hyvin epäeettistä kertoa satuja, joita lapset pitävät totena, Lampela puolestaan sanoo.

Ilta-Sanomat on useiden vanhempien yhteydenottojen jälkeen avannut vetoomuksen, jossa myös perinteistä joulua kannattavat saavat äänensä kuuluville. Vanhemmat ovat kokeneet, ettei heillä ole mitään kanavaa ilmaista mielipidettään.

Sallikaa vanhan ajan joulu -vetoomuksen voi allekirjoittaa Ilta-Sanomien nettisivuilla. IS toimittaa vetoomuksen allekirjoituksineen opetusministerille.