keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Taloussanomat: Tutkija: Maahanmuuttajat eivät vie suomalaisten työpaikkoja

Taloussanomat: Tutkija: Maahanmuuttajat eivät vie suomalaisten työpaikkoja 22.12.2010

Maahanmuuttajat eivät vie suomalaisten työpaikkoja. Tutkija Matti Sarvimäen mukaan kantaväestön suurelle enemmistölle työperäisen maahanmuuton taloudelliset vaikutukset ovat pieniä, mutta myönteisiä.

Vaalien lähestyessä keskustelu maahanmuutosta on kiivastunut. Osa poliitikosta haluaisi vähentää maahanmuuttoa suomalaisten työllisyyden turvaamiseksi. Etenkin sosialidemokraatit ovat tiukentaneet linjaansa ja vaatineet, ettei työperäistä maahanmuuttoa tule helpottaa ennen kuin työttömyysaste laskee huomattavasti.

Aalto-yliopiston tutkija Matti Sarvimäki kirjoittaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous & yhteiskunta -lehdessä, että kantaväestön suurelle enemmistölle – maahanmuuton vastustajat mukaan lukien – työperäisen maahanmuuton taloudelliset vaikutukset ovat pieniä, mutta myönteisiä.

– Tutkimustulosten valossa vaikuttaa epätodennäköiseltä, että maahanmuuttajat laajasti veisivät suomalaisten työpaikat.

Suomen väestöstä maahanmuuttajia on noin kolme prosenttia.

– Maahanmuutto Suomeen on siinä määrin vähäistä, että sitä on vaikea pitää keskeisenä talouspoliittisena kysymyksenä, Sarvimäki kirjoittaa.

Sarvimäki on tutustunut lukuisiin kansainvälisiin maahanmuuttoa koskeviin tutkimuksiin. Hänen mukaansa valtaosa empiirisestä tutkimuksesta viittaa siihen, että häviäjiä on yllättävän vähän.

– Tämä ei tarkoita, että maahanmuuton takia työnsä menettävien ihmisten kokemukset tulisi sivuuttaa. Heidän menetyksensä ovat todellisia ja tieto oman epäonnen harvinaisuudesta tuskin lohduttaa.

Muuttajat edistävät
kantaväestön uraa

Maahanmuuton seuraukset ovat monitahoisia ja aiheen tutkiminen on vaikeaa. Kokemuksiin perustuvan työn haasteena on, että maahanmuuttajat hakeutuvat tyypillisesti kasvaville työmarkkinoille. Työn kysynnän lisääntyminen nostaa palkkoja, joten sekä palkat että maahanmuutto kasvavat yhtä aikaa.

Talous voi Sarvimäen mukaan sopeutua työvoiman lisääntymisen tuotantorakenteen ja -teknologian kautta. Lisäksi maahanmuuttajat usein täydentävät paikallista työvoimaa.

Esimerkiksi puolalaisten putkimiesten maahanmuutto voi kiristää paikallisten putkimiesten asemaa, mutta kuluttajat hyötyvät heistä. He saavat putkensa kuntoon aiempaa halvemmalla ja voivat ostaa rahoillaan jotain muuta, mikä lisää työn kysyntää muilla toimialoilla.

Usein maahanmuuttajat sijoittuvat suorittaviin töihin. Sarvimäki viittaa tutkimuksiin, jonka mukaan maahanmuuttajat päätyvät pääsääntöisesti fyysisiin ammatteihin sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Samalla maahanmuutto näyttää työntävän kantaväestöä enemmän kommunikaatiota vaativiin ammatteihin ja nostavan näiden ammattien palkkoja.