keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Turkulainen: Turkuun muuttanut satoja turvapaikanhakijoita

Turkulainen: Turkuun muuttanut satoja turvapaikanhakijoita 29.12.2010

Maahanmuutto on keskittynyt Suomessa selvästi Helsinkiin ja Turkuun.

Turkuun on muuttanut esimerkiksi tänä vuonna satoja oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, joilla ei ole niin sanottua kuntapaikkaa. Turun kaupunki ei ole sopinut heidän kuntaan sijoittamisestaan.

– Virallisen prosessin mukaan oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle pitäisi pystyä osoittamaan kuntapaikka. Kunnat myöntävät niitä kuitenkin nihkeästi. Jos kuntapaikkaa ei löydy, oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea itsenäisesti asuntoa mistä kunnasta haluavat ja monet muuttavat sitten Turkuun, johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola Turun ulkomaalaistoimistosta kertoo.

Turku houkuttelee maahanmuuttajia, koska heistä monella on jo täällä sukulaisia tai tuttavia.

Turvapaikan hakijoiden määrä on kasvanut parin viime vuoden ajan Suomessa, tänä vuonna hakijoiden määrä ei ole enää kasvanut. Kunnissa muutokset näkyvät viiveellä, sillä oleskeluluvan saamiseen menee keskimäärin vuosi.

Pakolais taustainen maahanmuuttaja tulee Turussa ulkomaalaistoimiston asiakkaaksi. Vuodesta 1987 alkaen toiminut ulkomaalaistoimisto tarjoaa tulijoille sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Asiakastapaamiset hoidetaan virallisen tulkin avulla, sillä näissä asioissa ei saa tulla tulkintavirheitä. Kaikki Turkuun muuttavat pakolaistaustaiset maahanmuuttajat ovat noin kolmen ensimmäisen maassaolovuoden ajan meidän asiakkaita, Mikkola kertoo. Hän korostaa, että maahanmuuttajille ei tarjota mitään ”maahanmuuttaja-lisää”

– Heillä on lain mukainen oikeus samaan toimeentulotukeen kuin kantasuomalaisilla.

Pakolaistaustaisen maahanmuuttajan tilannetta voisi verrata siihen, että suomalaisperheeltä menee koti tulipalossa.

– Tuemme tarvittaessa asunnon hankinnassa ja kalustamisessa, mutta kotiin hankitaan vain välttämätön.

Perustoimeentulo tuki on kaikissa kunnissa sama, mutta harkinnanvaraisessa osuudessa on eroja. Mikkola kertoo, että Turun kaupungin sosiaalitoimen linja on ehkä tiukempi kuin joissain muissa kunnissa.

Ulkomaalaistoimiston sosiaalipuolella on noin 900 asiakasta. Uusia asiakkaita tulee noin 300 vuodessa. Turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen on merkinnyt ruuhkaa.

– Lisäksi meille tulee aika paljon aikuisia, joilla ei ole luku- eikä kirjoitustaitoa. Palvelutarvetta on hyvin vaikea ennakoida, Mikkola toteaa.