sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Verkkouutiset: Evankeliumia ei lausuta kaikkien koulujen joulujuhlissa

Verkkouutiset/STT: Evankeliumia ei lausuta kaikkien koulujen joulujuhlissa 19.12.2010

Enkeli taivaan -virttä lauletaan monien koulujen joulujuhlissa lähipäivinä. Kouluissa noudatetaan Opetushallituksen ohjeistusta, jonka mukaan yhden virren laulaminen joulujuhlassa on kulttuuriperintöä eikä uskonnon harjoittamista.

Koulut saavat itse päättää joulujuhliensa sisällöstä, eivätkä kaupungit ole juuri ohjeistaneet kouluja.

Joulujuhlien vietto voi siis vaihdella kaupungissa kouluittain, kuten esimerkiksi Helsingissä.

-Toisissa kouluissa on ollut uskonnottomia juhlia, ja toisissa joulukirkko on erikseen. Joissakin kouluissa on järjestetty oma juhla uskonnottomille ja sellaisille, jotka eivät halua osallistua joulujuhlaan, kertoo Helsingin opetusviraston opetuskonsultti Tuulia Tikkanen.

Oululaisessa liki tuhannen oppilaan Kaakkurin yhteisnäiskoulussa joulujuhlaa vietettiin jo viime viikolla. Enkeli taivaan -virsi raikui juhlassa, mutta evankeliumia ei luettu.

Jyväskyläläisessä noin 130 oppilaan Pupuhuhdan koulussa noin kolmasosa oppilaista on taustaltaan muita kuin syntyperäisiä suomalaisia. Koulussa vietetään perinteistä joulujuhlaa, mutta joulukirkosta jää parisenkymmentä oppilasta pois.

Joulujuhlasta ei voi luistaa

Vantaalla kaupunki on ohjeistanut kouluja sijoittamaan joulujuhlan selkeästi uskonnollisen sisällön joko juhlan alkuun tai loppuun. Tällöin oppilaat, jotka eivät halua uskonnolliseen sisältöön osallistua, voivat osallistua helposti muuhun osaan juhlasta.

-Uskonnonvapauslainsäädäntöön vedoten ei voi olla pois koulun joulujuhlasta silloin, kun juhla on opetuksen päätösjuhla. Jouluhartaudesta sen sijaan voi olla pois, kertoo opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta.

Iivosen mukaan lainsäätäjän toive on, että uskonnollinen kulttuuriperintö näkyy kouluissa. Tosin siten, että huomioidaan myös muut kuin kristillisesti ajattelevat.

Pupuhuhdan koulun rehtorin Anne Kolehmaisen mukaan monet muualta Suomeen tulleet vanhemmat haluavat lastensa osallistuvan koulun joulujuhlaan jo siksikin, että lapset oppivat tuntemaan suomalaista kulttuuria.

-Vanhempien täytyy voida luottaa siihen, että koulu ei yritä käännyttää heidän lapsiaan.

Virkkunen rauhoitteli, Katainen sydämistyi

Koulujen joulujuhlien kristillisyys kirvoitti menneellä viikolla myös poliitikkojen kielenkannat. Ensin kokoomusministereistä opetusministeri Henna Virkkunen sai torstaina rauhoitella eduskunnan kyselytunnilla, ettei kouluissa ja päiväkodeissa tarvitse luopua vanhoista kristillisistä jouluperinteistä, joihin kuuluu myös kristillisiä elementtejä.

-Kristillinen perinne on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa ja joulunviettoa, mutta vanhemmille on kerrottava hyvissä ajoin siitä, jos koulussa on kristillisiä joulujuhlia. Näin he voivat ottaa kantaa siihen, ovatko heidän lapsensa mukana osallistumassa tai esiintymässä, Virkkunen sanoi.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoi kuulleensa huolestuneilta vanhemmilta, että kouluissa ollaan luopumassa Enkeli taivaan -virrestä tai joulukuvaelmasta.

Perjantaina keskustelusta suivaantui valtiovarainministeri kokoomusjohtaja Jyrki Katainen, jonka mielestä kouluilla on oikeus ja velvollisuus siirtää suomalaista kristillistä jouluperinnettä eteenpäin. Katainen sanoi olevansa huolissaan siitä, että väärin ymmärretty suvaitsevaisuus lyö takaisin.

-Monet rupeavat miettimään, kuka on syyllinen siihen, että meidän lapset eivät saa koulussa enää laulaa joululauluja. Ja sitten niitä syyllisiä etsitään maahanmuuttajista, että nekö tässä on esteenä, hän sanoi.