tiistai 14. joulukuuta 2010

Kaleva: Ruotsin pommi-isku on muistutus myös Suomelle

Kaleva, pääkirjoitus: Ruotsin pommi-isku on muistutus myös Suomelle 14.12.2010
Turun Sanomat, pääkirjoitus: Yhteiskuntamallia koetellaan

Kaksi räjähdystä vavisutti Tukholman keskustaa lauantaina iltapäivällä viiden aikaan. Pian kävi selväksi, että kyse oli terrori-iskusta. 28-vuotias irakilaistaustainen mies ilmoitti uutistoimisto TT:lle ja turvallisuuspoliisi Säpolle ennalta pommiaikeistaan.

Nähtävästi vain pommimiehen kömpelyys ja hyvä onni estivät perusteellisen tuhon. Iskun tekijä kuoli itse ja kaksi muuta ihmistä loukkaantui lievästi. Ruotsin poliisi pitää suhteellisen varmana, ettei mies toiminut yksin. Teon motiiveja selvitellään vielä. Alustavien tietojen perusteella ne liittyvät radikaaliin islamilaisuuteen.

Pommit olivat tietysti kauhistus ruotsalaisille. Maalla on maailmalla maine suurena ymmärtäjänä ja ihmisoikeuksien puolustajana. Uskonnon takia vainottavaksi joutuminen on Ruotsissa peräti harvinaista. Siksi Ruotsia ja sen kansalaisia vastaan iskeminen islamin puolustamiseksi tuntuu kovin oudolta.

Lauantai todisti sen, että lintukodot ovat katoamassa maailmasta. Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen kommentoi Yle Uutisille, että terrori-isku Suomessa on vain ajan kysymys. Halosen mukaan se mitä tapahtui Ruotsissa olisi aivan hyvin voinut tapahtua Suomessa.

Ruotsin terrori-isku on syytä panna Suomessa tarkasti muistiin. Sotilaallisen liittoutumattomuuden puolustajat ovat usein vedonneet siihen, että sotilasliittojen ulkopuolella on helpompi välttyä terroristien kohteeksi joutumiselta.

Unohtumaan on päässyt, että Suomi ja Ruotsi ovat arvoiltaan länsimaita. Radikaaliainekset eivät erottele ulkopoliittisia linjoja iskuja suunnitellessaan. Päinvastoin, turvallisen lintukodon järkyttäminen saa aikaan parhaimman kauhuvaikutuksen. Sellaista haettiin Tukholmassa lauantaina.

_______________________________________________________

Turun Sanomat, pääkirjoitus: Yhteiskuntamallia koetellaan

Viimeistään Tukholman lauantaiset räjähdykset osoittivat, että terrori-iskujen mahdollisuus on tänä päivänä universaali ilmiö. Niiltä ei olla suojassa minkäänlaisessa lintukodossa.

Lauantain iskuissa oli aineksia paljon tapahtunutta pahempaan. Irakissa syntynyt, Ruotsissa kasvanut 28-vuotias mies sai itse surmansa ja kaksi sivullista loukkaantui lievästi. Jos miehen koko viiden putkipommin arsenaali olisi räjähtänyt suunnitellulla tavalla, uhreja olisi voinut olla jopa satoja.

Epäonnistunut räjäytysoperaatio onnistui kuitenkin julkisen huomion kaappaamisessa. Turvallisuuspoliisi Säpolle ja tietotoimisto TT:lle lähettämässään viestissä itsemurhapommittaja perusteli tekoaan sillä, että Ruotsi osallistuu Afganistan-operaatioon ja suojelee Muhammed-piirroksia tehnyttä taiteilijaa.

Turvallisuuspoliisin mukaan miehellä ei todennäköisesti ole yhteyksiä kansainvälisiin terroristijärjestöihin, mutta apua hän lienee jostakin teon valmisteluun saanut.

Ruotsalaisten turvallisuudentunnetta ja avoimen yhteiskunnan sietokykyä on koeteltu muun muassa pääministeri Olof Palmen ja ulkoministeri Anna Lindhin murhilla. Kansankodin arkkitehtuuri on kestänyt yksittäisiä, järkyttäviäkin tekoja.

Tukholman ääri-islamistinen pommi-isku osui kiusalliseen ajankohtaan. Ruotsi yrittää sulatella alkusyksyn parlamenttivaalien tuloksia ja avoimen rasistisen ruotsidemokraattien pääsyä valtiopäiville.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt tunnisti oitis rasismin vahvistumisen vaaran ja vetosi avoimen yhteiskuntamallin säilymisen puolesta.

Ruotsi on juuri sopinut valtiopäivillään Afganistan-operaation jatkosta. Kriittisten äänenpainojen voi silti olettaa lisääntyvän niin ruotsidemokraattien, maahanmuuttajien kuin muidenkin kansainvälistä Isaf-operaatiota vastustavien parissa.

Suomella on viime vuosilta kokemusta väkivallanteoista. Traagisissa koulusurmissa ja Myyrmannin pommi-iskussa tekijät olivat syntyperäisiä, mieleltään järkkyneitä suomalaisia.

Yksittäisen uskonnollisen ääriliikkeen edustajan terroriteko ei ole täälläkään mahdotonta. Tasavallan presidentti Tarja Halonen totesi maanantaina, että se on vain ajan kysymys. Se oli aika paljon sanottu tilanteessa, jossa viranomaiset yleensä pyrkivät mieliä rauhoittelemaan.

Suojelupoliisi on seurannut yksittäisten maahanmuuttajataustaisten henkilöiden yhteyksiä esimerkiksi Somalian koulutusleireille.

Turvallisuuspoliisilta on lupa odottaa ammattimaista tiedustelutyötä ja realisoitumassa oleviin uhkiin puuttumista.

Toistaiseksi ei ole nähty aihetta yleisen valmistason nostamiseen terrori-iskujen varalle.

Tehokkainkaan viranomaistoiminta ei voi ehkäistä yksittäisten, mieleltään järkkyneiden uskonnollisten kiihkoilijoiden terroriyrityksiä. Avoimen yhteiskunnan hintana on aina sen väärinkäytön mahdollisuus. Suljettu poliisivaltio olisi voitto terroristeille.

______________________________________________________

Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Terroriteko lisäsi pelkoa

Kansainvälinen terrorismi saapui lauantaina Pohjolaan, jos se ei siellä vielä ollut. Tukholman itsemurhaisku särki lopullisesti mielikuvan rauhallisesta lintukodosta. Tukholman itsemurhapommittaja halusi todennäköisesti aiheuttaa niin paljon tuhoa kuin mahdollista. Hän kuitenkin – onneksi – epäonnistui aikeissaan, kun räjähteet laukesivat ilmeisesti vahingossa.

Tuhoa ja ihmisuhreja tavoittelevat terroristit eivät etukäteen ilmaise, missä aikovat seuraavan kerran iskeä. Siksi terrorismin vastainen taistelu on vaikeaa. Selkeät taistelurintamat ja ”sodan pelisäännöt” puuttuvat.

Pelko on yksi terroristien aseista. Vaikka Tukholmassa iskenyt terroristi epäonnistui päätavoitteessaan, niin pelon ilmapiirin lisäämisessä hän onnistui ja se oli yksi teon vaikuttamistakin. Jos terroristi pystyy iskemään kenenkään estämättä Tukholman keskustassa, niin miksi ei sitten jossakin muuallakin, vaikkapa Helsingissä?

Presidentti Tarja Halonenkin totesi terroritekoa maanantaina kommentoidessaan, ettei Suomessakaan pidä tuudittautua siihen ajatukseen, ettei vastaavaa voisi meillä tapahtua.

Mikään ei viittaa siihen, että jokin isku uhkaisi juuri nyt Suomea. Tuskin maamme on ensimmäisiä ”maaleja” terroristien kartalla, mutta täysin varmoja siitä emme voi olla.

Tukholman isku lisännee varautumista myös Suomessakin ja mahdollisesti muun muassa turvatoimia tehostetaan, mikä saattaa vaikuttaa tavalla tai toisella suomalaisten jokapäiväiseen elämään. Kun turvatoimia kiristetään, tarkkailua ja yleistä valvontaa tehostetaan, niin tässä toiminnassa voidaan herkästi järkyttää demokraattisen yhteiskunnan perusrakenteita.

Toivoa sopii, etteivät pelko ja kyräily myrkytä Ruotsin tai Suomenkaan sisäistä ilmapiiriä ja johda muun muassa muukalaisvihamielisyyden kasvuun. Suomen muslimiyhteisö tuomitsi heti jyrkästi terroriteon. Yhden ääriaineksiin kuuluvan terroristin toiminnan vuoksi ei missään nimessä saa leimata kaikkia muslimeja.

________________________________________________

Verkkoapila, kolumni: Seppo Keränen: Terrorismi tuli Pohjolaan

Tukholman järkyttävät terrori-iskut ovat osoitus siitä, että paha maailma on levittänyt lonkeronsa myös tänne rauhalliseen ja demokraattiseen Pohjolaan.
Poliittinen väkivalta ei ole uutta Ruotsissa. Pääministeri Olof Palmen salamurha helmikuussa 1986 ja ulkoministeri Anna Lindhin murha syyskuussa 2003 ovat tästä surullisina todisteina.

Lauantain itsemurhaiskua ei kuitenkaan voi verrata Palmen ja Lindhin murhiin. Iskun tekijä ilmeisesti yritti tappaa suuren joukon tavallisia ihmisiä kadulla, tavaratalossa tai rautatieasemalla ilman valintaa. Kyseessä oli siviileihin kohdistettu terrori-isku, jonka tavoitteena on levittää kauhua ja pelkoa koko yhteiskuntaan.

Ennen iskua 28-vuotias Irakissa syntynyt ja Ruotsissa pitkään asunut mies oli lähettänyt turvallisuuspoliisille ja medialle viestin, jossa selitti motiivikseen muun muassa Ruotsin osallistumisen Afganistanin sotaan. Viestissä viitattiin myös taannoiseen kohuun Mohammed-piirroksista.

***

Jos terrori-iskut herättävät huolta tavallisissa ruotsalaisissa ja myös meillä Suomessa, vähintään yhtä paljon on syytä huoleen islamilaisten yhteisöissä. Ääri-ilmiöt ruokkivat toisiaan.

Suomen Islamilainen neuvosto on tuominnut iskun islamin vastaisena. Huolena on, että asenteet islamin uskoa tunnustavia kohtaan kovenevat, vaikka heillä ei olisi mitään tekemistä väkivaltaa kylvävien ääriainesten kanssa.
Keskustelu siirtolaispolitiikasta ja maahanmuuttajista saa uusia sävyjä Ruotsissa ja Suomessa. Ajattelun logiikka kulkee niin, että mitä enemmän muukalaisia sitä enemmän potentiaalisia terroristeja. Vaikka hulluja ja hurahtaneita on toki kantaväestönkin joukossa.

Ruotsissa tehdään kuumeisesti selvityksiä, toimiko itsemurhapommittaja yksin vai kuuluiko hän johonkin laajempaan verkostoon. Viitteitä verkostoon on. Turvallisuuspoliisia kiinnostaa miehen opiskeluaika Britanniassa.
Sivullisilta uhreilta vältyttiin sen vuoksi, että mies tumpeloi. Pommiviritelmä laukesi ilmeisesti ennen aikojaan ja ainoa kuolonuhri oli tekijä itse. Hyvä niin.

***

Presidentti Tarja Halosen mielestä Tukholman kaltaisia itsemurhaiskuja voi tapahtua myös Suomessa.

Suojelupoliisi on valpastunut. Suomeen ei kuitenkaan Supon mukaan kohdistu erityistä terroriuhkaa Ruotsin iskun vuoksi. Valmiutta ei ole nostettu, mutta Supo seuraa tiiviisti Tukholman tapauksen taustojen selvittelyä. Erityinen mielenkiinto liittyy siihen, löytyykö mitään yhteyttä Suomeen.

Terroristeilla on tapana hakea huomiota tekemällä iskuja pehmeisiin kohteisiin. Väkivaltaiset iskut täysin viattomia siviilejä kohtaan ovat osa tätä politiikkaa. Iskuja on tehty myös kohteisiin, jotka eivät ole suoranaisia osapuolia maailman melskeissä. YK:n tai Punaisen Ristin liputkaan eivät anna suojaa terroristeilta.

On syytä toivoa, että Suomen turvallisuusviranomaisilla ovat tutkat olleet riittävän hyvin ulkona, jottei presidentti Halosen ennustus käy koskaan toteen.
Tukholman tapausta on turha liikaa psykologisoida tai selittää. Tai miksikä ei, jos otetaan lähtökohdaksi se, että raukkamainen, sairas ja silmitön väkivalta täysin sivullisia ihmisiä kohtaan on joillekin hyväksyttävä tapa ajaa tärkeinä pitämiään ideologisia, uskonnollisia tai muita tavoitteita.

- Seppo Keränen, Verkkoapilan artikkelitoimittaja

_____________________________________________

Pohjalainen, pääkirjoitus: Pommit yhä lähempänä

Ruotsin pommi-isku pakottaa myös suomalaisia ajattelemaan, tekevätkö tuhoisat terrori-iskut tuloaan Suomeenkin.

Kysymys on aiheellinen, vaikka Ruotsissa koetun kaltaiset itsemurhaiskut onkin luettava yksittäistapauksiksi.

Ne ovat henkisesti sairaiden yksilöiden työtä, eivät kansainvälisten terroristiverkostojen tarkoin suunniteltuja operaatioita.

Ulkoministeri Alexander Stubbin arvio lienee oikea. Tukholman pommimiehen vuoksi ei pidä hätiköidä eikä menettää yöunia.

Suureen huoleen ei ole aihetta, vaikka ilmiö onkin uusi ja ennen kokematon rauhallisina pidetyissä Pohjoismaissa.

Se oppi tällaisista iskuista kuitenkin pitää ottaa, että ymmärretään ulkomaalaisten vaikeudet juurtua uuteen kotimaahan.

Kotouttamisessa Suomellakin on paljon tekemätöntä työsarkaa. Toisaalta Suomessa on myös vielä aikaa siihen työhön esimerkiksi juuri islamilaistaustaisten maahanmuuttajien kanssa.

Muslimiväestö on Suomessa vielä melko pieni, ja radikalisoitumisen mahdollisuus alkaa yleistyä vasta maahanmuuttajien toisen polven kasvaessa. Sama ilmiö on nähty Ruotsin lisäksi erityisesti Ranskassa.

________________________________________________

Keskisuomalainen: Kansainvälinen terrorismi saapui Pohjolaan

Tukholman lauantainen pommi-isku järisytti koko Pohjolaa. Ruotsin suojelupoliisi Säpo kertoi maanantaina, että itsemurhapommittaja halusi aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa suuressa väkijoukossa. Epäonnistuneenakin isku tuli maantieteellisesti, henkisesti ja poliittisesti pelottavan lähelle suomalaisia. Pohjoismaihin ääri-islamistien terrorismi rantautui nyt ensimmäistä kertaa.

Tukholma on tuhansien suomalaisten jouluostoskohde. Suomalaiset ja ruotsalaiset sotilaat toimivat yhdessä samalla alueella Afganistanissa osana kansainvälistä Isaf-operaatiota. Vaikka poliittiset päättäjät Suomessa kuinka korostavat suomalaisten olevan sotatoimiin osallistumattomia rauhanturvaajia, vastapuolella asia nähdään toisin. Radikaaleille islamisteille kaikki vieraat sotilaat ovat maahantunkeutujia ja miehittäjiä. Tämän Tukholman pommittajakin toisti itsemurhaviestissään ruotsalaisille.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli vain realisti todetessaan, että Tukholman kaltaisia itsemurhaiskuja voi tapahtua Suomessakin. Halonen korosti sinnikkään viranomaistiedustelun merkitystä iskujen ennalta ehkäisyssä. Kansainvälisille terroristeille se onkin ainoa oikea viesti. Valppautta, valvontaa ja tiedusteluelinten yhteistyötä on lisättävä, mutta arkisen elämän on jatkuttava normaalisti. Muu osoittaisi, että terroristit ovat päässeet tavoitteeseensa ja pohjoismaisia yhteiskuntia voi horjuttaa pelolla.

Islamilaiset yhdyskunnat niin Ruotsissa kuin Suomessakin ovat tuominneet terrorismin islamin vastaisena rikoksena ja toivoneet, ettei se lisäisi epäluuloa ja vihamielisyyttä islaminuskoa kohtaan. Suomalaisten internet-yhteisöjen palautteesta päätellen toive ei toteudu, vaan iskut näyttävät vahvistavan juuri niitä muukalaisvihamielisiä asenteita, jotka meillä selvimmin henkilöityvät perussuomalaisiin. Tulilinjalla on myös liian maahanmuuttajamieliseksi koettu maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors (r.).

Terrorismin uhan suhteen Suomi on monia muita Euroopan maita paremmassa asemassa sikäli, että meillä ei vielä ole syrjäytymiskehityksessään radikalisoituvia maahanmuuttajien toisia ja kolmansia sukupolvia. Tätä "toisen luokan kansalaisuuden" rakenteistumista voidaan parhaiten hillitä sellaisella yhteiskuntapolitiikalla, joka tarjoaa tasa-arvoiset mahdollisuudet kaikille.