sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Turun Sanomat: Uusnatsien uusi polvi aloitti Turussa ”isänmaallisen väkivallan”

Turun Sanomat: Uusnatsien uusi polvi aloitti Turussa ”isänmaallisen väkivallan” 19.12.2010
(kuva1, kuva2, kuva3, kuva4)

Uusnatsit ovat juhlatuulella. Facebook-ryhmä Boneheads Turun seinälle ilmestyy 30. lokakuuta kirjoitus: ”Juhlat tiedossa! Otetaa ihan rauhallisesti sit, eiks vaa jätkät?” jäsen S. kirjoittaa.

Mies vaikuttaa jonkinlaiselta johtajahahmolta. Hän on aiemmin kehottanut joukkoja kerholle siivoustalkoisiin, ja nyt hän aikoo ottaa juhlissa ”valvovan roolin”.

Jäsenistö on tähän mennessä lähinnä pitänyt hauskaa keskenään. He ovat pumpanneet rautaa ja ihailleet lihaksiensa ihoon tehtyjä tatuointeja: hakaristi, leijona, SS-salamat, rautaristi, kelttiristi ja hämähäkinseitti.

Nyt jäsen R. kommentoi S:n kirjoitusta:

”Napiotta.”

Se viittaa päähän ampumiseen, mieluiten ”neekerin”. Nyt on tarkoitus kuitenkin lähteä kaupungille korkeintaan nyrkkirautojen kanssa. Ryhmä kutsuu sitä hauskanpidoksi.

Teoilla ylpeillään netissä

Lokakuun lopussa hauskanpito tarkoitti vastaan tulleiden maahanmuuttajien pahoinpitelemistä ja rasistista huutamista kebab-paikoissa.

Seuraavaksi joukkion kohteeksi joutui rasisminvastainen mielenosoituskulkue. Itsenäisyyspäivää edeltäneenä viikonloppuna tapeltiin Kauppatorilla maahanmuuttajien kanssa.

Jälkeen päin joukkion jäsenet ylpeilevät teoillaan Facebookissa ja linkittävät profiileihinsa uutisia omista teoistaan ja kuvia itsestään lähellä poliiseja. Kirjoituksista käy ilmi, että he kokevat olevansa isänmaan asialla.

Kerhotaloja ja verkkoyhteisöjä

Rikoskomisario Kai Loukkaanhuhdan mukaan vastaavaa liikehdintää ei ole nähty Turussa vuosikausiin. Turun Sanomat selvitti joukkion jäsenten taustoja muun muassa Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta.

Heillä on tilillään pitkä lista pikkurikoksia, mutta myös joitakin raskaampia rikoksia, kuten vakavia pahoinpitelyjä, kaappaus sekä savukranaatin heittäminen maahanmuuttajan asuntoon.

Turun Kerho -nimisen Facebook-profiilin ympärille on ryhmittynyt yli 200 uusnatsien kannattajaa. Joukossa on myös salanimellä esiintyvä nuori mies, jota epäillään Helsingin kesäisestä Pride-iskusta. Joukosta löytyy myös turkulainen kunnanvaltuutettu Olavi Mäenpää.

Vastaavia ryhmiä toimii eri puolilla Suomea. Esimerkiksi ”Helsinki rac” -nimisellä ryhmällä on oman ilmoituksensa mukaan Helsingissä kaksi kerhotaloa. Turun ryhmällä on kokoontumispaikka Lemminkäisenkadulla.