perjantai 31. joulukuuta 2010

YLE: Pakolaispaikoista pulaa - Kinnula pohtii

YLE Keski-Suomi: Pakolaispaikoista pulaa - Kinnula pohtii 31.12.2010

Kinnulassa päätetään vuodenvaihteen jälkeen pakolaisten mahdollisesta vastaanottamisesta. Kunnanjohtaja Juha Urpilainen esittää tammikuun 17. kokoontuvalle kunnanhallitukselle parinkymmenen kongolaispakolaisen vastaanottamista.

Ryhmä koostuu pääasiassa äideistä ja lapsista.

Myös valtuustoon esitys tuodaan vielä tammikuun aikana, sillä Kinnula saa pakolaisten vastaanottoon 30 000 euroa valtion Haapa-hankerahoitusta, jos myönteinen päätös tehdään tammikuun loppuun mennessä.

- Syksyllä tilanne oli hankalampi, ja tuli ylilyöntejä puolin ja toisin. Nyt tilanne on seestynyt, ja kunta on valmis tekemään päätöksen pakolaisista. Tärkein peruste on humanitäärinen apu. On meilläkin köyhiä, mutta jos verrataan näitä pakolaisleiriin, niin puhutaan aivan eri asioista, sanoo kunnanjohtaja Juha Urpilainen.

Keski-Suomessa pakolaisten vastaanotosta on päätös vain Jyväskylässä, joka ottaa vuosittain vastaan 50 kiintiöpakolaista. Pakolaisten kuntapaikoista on Suomessa edelleen kova pula.

- Paikkoja on vähän, tilanne on vaikeutunut vuosi vuodelta, eikä kuntapaikkoja ole tarpeeksi. Vastaanottokeskuksissa on oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita noin 350, mutta lisäksi on aikaisempien vuosien kiintiöpakolaisia, jotka eivät ole edes päässeet muuttamaan Suomeen, vaan odottavat lähtömaissa, kertoo ylitarkastaja Paula Karjalainen sisäministeriön maahanmuutto-osaston kotouttamisyksiköstä.

Karjalaisen mukaan maahanmuutto-osaston tavoitteena on pakolaisten hajasijoitus siten, että myös pienemmät paikkakunnat voisivat ottaa pakolaisia vastaan.

- Ratkaisuna voisi olla seudullinen yhteistyö, jossa useampi kunta samalla seudulla ottaisi vastaan vaikkapa vuorovuosin. Siten voitaisiin luoda yhteisiä palveluja ja tukitoimia, esimerkiksi jos kyseessä on sama kieliryhmä, voitaisiin käyttää yhteisiä tulkki- ja koulutuspalveluja, hän sanoo.

Keski-Suomen ELY-keskus kannustaakin maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan seudulliseen pakolaisten vastaanottoon.