lauantai 18. joulukuuta 2010

Iltalehti: "Väkivalta ei kuulu islamiin"

Iltalehti: "Väkivalta ei kuulu islamiin" 18.12.2010

Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan uusi imaami ja Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen jäsen Anas Hajjar, 41,ottaa vieraat vastaan Helsingin Islamilaisen yhdyskunnan moskeijassa Lönnrotinkadulla.

Toimittaja ja kuvaaja saatetaan sukkasillaan 450 neliön matolla päällystetyn rukoushuoneen ja yhdistyksen tilojen läpi imaamin toimistohuoneeseen. Ennen haastattelua Hajjar käy pitämässä yön rukoushetken veljilleen.

Viime aikoina hänen edustamansa uskonto on saanut aimo ryöpyn kielteistä julkisuutta osakseen Ruotsissa tapahtuneen radikaalin itsemurhaiskun myötä. Anas Hajjar ei halua tarkemmin spekuloida Tukholman viime lauantain iskua, mutta tuomitsee sen jyrkästi.

- Poliisitutkinta on kesken, en halua puuttua asiaan tarkemmin. Suurin kuulemani väärinkäsitys pommi-iskun jälkeen islamilaisuudesta on se, että islam kehottaa väkivaltaan. Islam kehottaa rauhaan, me emme pelottele tai uhkaile siviilejä tai viattomia. Tuomitsen jyrkästi Tukholman itsemurhaiskun, väkivalta ei kuulu islamiin. Äärisuuntaukset voivat liittyä mihin tahansa ryhmiin ja uskontokuntiin, ei vain islamilaisiin, Hajjar sanoo.

Lue viikonvaihteen (18.-19.12.2010) Iltalehdestä, kuinka imaami vastaa muun muassa kysymykseen, voisiko Tukholman tapaista iskua tapahtua Suomessa ja mitkä ovat syitä ääriryhmien muodostumiseen.