torstai 16. joulukuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajat ja suomalaiset tekivät yhteisen näytelmän Kajaanissa

YLE Kainuu: Maahanmuuttajat ja suomalaiset tekivät yhteisen näytelmän Kajaanissa 16.12.2010

Maahanmuuttajien ja suomalaisopiskelijoiden näytelmäkurssilla Kajaanissa ei tyydytty pelkkään kurssiin, vaan tehtiin näytelmä puhumisen tärkeydestä. Yhdeksän eri kansallisuuden yhteistyönä syntynyt Jaettu - Shared ei kerro kulttuurieroista. Enemmänkin kyse on siitä, että asioista pitää puhua, oli kieli tai kansallisuus mikä tahansa.

Puhetta, laulua ja tanssia suomeksi, englanniksi ja persiaksi tekstityksen kera teatteritalon näyttämöllä osoitti, että näytelmäkurssilla aika ei ollut kulunut hukkaan. Sudanilaislähtöisen Huda Malikin mukaan mukaanlähtö prosessiin kumpusi kiinnostuksesta.

- Olen kiinnostunut teatterista ja halusin kokeilla. Tämä tuntuu ihan hyvältä.

Afganistanilaislähtöinen Mohammed Attai kertoo, että syy mukaanlähtöön on samanlainen kuin Malikilla.

- Minua kiinnostaa teatteri paljon. Aiempaa kokemusta ei minulla ole mutta tämä on ollut mukavaa.


Kurssi opetti ammattilaistakin

Jaettu - Shared on kymmenen alle 35 vuotiaan maahanmuuttajan ja viiden suomalaisopiskelijan käsikirjoittama näytelmä. Ohjaaja Sanna Heikkisen mukaan prosessissa parasta olivat ihmiset, heidän kauttaan oppi asioita myös omasta itsestään.

- Se heittäytyminen ja itsensä likoon laittaminen, ja miten rohkeita kurssilaiset ovat prosessin aikana olleet jakamaan itsestään ja omasta elämästään, tässä on oppinut ja samalla saanut tuntea itsensä etuoikeutetuksi.

Näytelmästä järjestettiin Kajaanissa kaksi esitystä. Huda Malik toivoo, että kaikki ei jäisi tähän.

- Minä ainakin haluaisin jatkoa. Ja myös uskon siihen.

Sanna Heikkinen toteaa, että jatkoa ei voi vielä luvata. Tosin kokemus ja esitetyt toiveet laittavat miettimään asiaa.

Katsomossa tyytyväistä väkeä

Katsomossa oli niin suomalaisia kuin maahanmuuttajiakin. Näytelmä keräsi taputuksia pitkin matkaa, ja tyytyväinen puheensorina jatkui vielä ulko-ovellakin. Kiitosten ohella myös sanomaa tulkittiin. Kajaanilainen Maija Keränen istui eturivissä ja oli tyytyväinen näkemäänsä. Puhumisen tärkeys ei Keräsen kokemuksen mukaan ollut ainoa näytelmän viesti.

- Että voi tehdä yhteistyötä eri kansallisuuksien kanssa ja tulee toimeen.