maanantai 27. joulukuuta 2010

MTV3: Maahanmuuttajavartijat parantaneet Turun Varissuon kauppakeskuksen turvallisuutta

MTV3: Maahanmuuttajavartijat parantaneet Turun Varissuon kauppakeskuksen turvallisuutta 27.12.2010

Turussa on saatu aikaan nopeita muutoksia kauppakeskusturvallisuuden parantamisessa.

Vuonna 2009 Varissuon kauppakeskuksesta poistettiin satoja häiritseviä asiakkaita kuukausittain. Nyt poistamisia tehdään enää harvoin. Toimivaksi lääkkeeksi osoittautui maahanmuuttajien palkkaaminen vartijoiksi.

Suomen maahanmuuttajavaltaisimman lähiön, Turun Varissuon liikekeskus oli vielä pari vuotta sitten taskuvarkaiden ja humalaisten jatkuvan häirinnän kohteena. Vaikka liikekeskuksessa asioi nykyään päivittäin tuhansia asiakkaita, ilmapiiri on poikkeuksellisen rauhallinen.

- Täällä oli kaikennäköistä ongelmaa, muun muassa nuorison uhoamista, humalaisten häiriköintiä, ilkivaltaa, varkauksia ja näpistyksiä, kertoo Securitas Oy Turun palveluesimies Kambiz Estatab.

Maahanmuuttajataustaisten vartijoiden palkkaaminen rauhoitti tilanteen ratkaisevasti ja yllättävän nopeasti. Näpistelijät, ilkivallantekijät ja humalaiset häipyivät muualle. Kiitosta on tullut niin kauppiailta, sosiaaliviranomaisilta, vanhemmilta kuin kouluistakin.

- Melkein 80 prosenttia asiakkaista täällä on ulkomaalaisia, yrittäjätkin ovat täällä ulkomaalaisia. Meillä on ollut todella hyvää yhteistyötä. Mielestäni etumme on se, että pystymme vaikuttamaan ongelmatilanteisiin hyvin, koska tunnemme kielen, kulttuurin ja (asiakkaiden ja yrittäjien) tavat, Estatab sanoo.

Varissuon liikekeskuksessa yritystään pitävä Muhamed Abdulrahim on samaa mieltä.

- Tuntuu tosi hyvältä, kun ulkomaalaiset ja suomalaiset vartijat ovat paikalla. Ulkomaalaisten kanssa on vähän helpompi (asioida), kun kulttuurimme on lähellä (toisiaan). Tällöin pystyy selittämään enemmän asioita ja välillä pystyy esimerkiksi soittamaan vartijalle, koska minä tunnen heidät melkein kaikki.