perjantai 17. joulukuuta 2010

lltalehti: Katainen: Koulujen pidettävä kiinni jouluperinteistään

lltalehti: Katainen: Koulujen pidettävä kiinni jouluperinteistään 17.12.2010

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa koulujen pitävän kiinni perinteisistä joulujuhlallisuuksistaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Jyrki Katainen on tuohtunut koulujen jouluperinteiden sopivuudesta käytävästä keskustelusta.

Kataisen mielestä kouluilla on oikeus ja velvollisuus siirtää suomalaista kristillistä jouluperinnettä eteenpäin.

- Suvaitsevuus ei ole sitä, että omat perinteet lopetetaan kohteliaisuudesta muita perinteitä kohtaan. Ei kukaan tässä maailmassa näin toimi, Katainen sanoo STT:lle.

Kokoomusjohtaja halusi perjantaina sanoa itse julkisuuteen sanottavansa mieltään kuohuttaneesta aiheesta. Hän muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on todennut, että kristilliset joulutraditiot eivät ole uskonnon harjoittamista, vaan osa suomalaista kulttuuria.

- Ja ne voivat ja niiden pitääkin olla osa koulutyötä ja kouluvuotta. Tämä on ohjeistettu kristallinkirkkaasti kouluihin.

Kokoomusjohtaja on huolissaan siitä, että väärin ymmärretty suvaitsevaisuus lyö takaisin.

- Monet rupeavat miettimään, että kuka on syyllinen siihen, että meidän lapset eivät saa koulussa enää laulaa joululauluja. Ja sitten niitä syyllisiä etsitään maahanmuuttajista, että nekö tässä on esteenä.


Jokaisella on oikeus

Katainen sanoo panneensa merkille, että kaikkein tiukimmin joulun traditioihin ovat suhtautuneet kantasuomalaiset uskonnottomat, jotka ovat kokeneet ne oikeuksiaan loukkaavina.

Kataisen mielestä on aivan selvää, että jokaisella uskontokunnalla on oikeus juhlia omien traditioidensa mukaan. Ketään ei saa pakottaa uskonnon harjoittamiseen ja jokaisella on oikeus olla osallistumatta uskonnonvapautta loukkaaviin traditioihin.

- Tämä on ihan selvä, mutta se ei kyllä ole syy siihen, että kouluista pitäisi viedä joululaulut tai joulukirkossa käynti pois.

Kokoomusjohtaja antaisi omien lastensa ilman muuta osallistua vaikkapa hindu- tai arabikulttuurien mukaisiin traditioihin, jos perhe asuisi ulkomailla - sillä edellytyksellä ettei uskonnon harjoittamiseen pakotettaisi.

Katainen toivoo, ettei kouluille ja päiväkodeille jäisi enää nyt käydyn keskustelun jälkeen epäselvyyttä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Jos joulun tuomista koulun arkeen pidetään suvaitsemattomana, on asia ymmärretty väärin.