sunnuntai 19. joulukuuta 2010

HS: Siirtolaisparlamenttia tarvitaan

Helsingin Sanomat, mielipide: Mohsen Majdzadeh: Siirtolaisparlamenttia tarvitaan 19.12.2010

Freddy Van Wonterghem (HS Mielipide 16. 12.) ei kannata siirtolaisparlamentin ajatusta. Hänen mielestään siirtolaiset eivät tarvitse omaa parlamenttia. Parlamentin tarve selviää vasta silloin, kun toiminta on alkanut. Kysyntää siirtolaisten keskustelufoorumille on.

Alexis Kourosin mukaan (HS Mielipide 15. 12.) sana parlamentti tarkoittaa keskustelupaikkaa. Monet siirtolaiset eivät usean vuoden maassa olon jälkeenkään tunne tapaa toimia suomalaisessa yhteiskunnassa, varsinkin kun kieli on heille vaikea.

Sosiaalitoimistot, vastaanottokeskukset ja muut viranomaiset ovat niin varattuja, että niiden on mahdotonta tutustuttaa siirtolaiset Suomen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Siirtolaisparlamentti voisi näyttää siirtolaisille, mitä on demokraattinen päätöksenteko käytännössä ja mitä velvollisuuksia ja oikeuksia demokraattisen yhteiskunnan jäsenillä on. Demokratia ei ole itsestäänselvyys niille, jotka tulevat yhteiskunnista, joiden toimintatapa on kaukana demokraattisesta.

Siirtolaisparlamentti voisikin toimia siltana siirtolaistaustaisten ja suomalaisen yhteiskunnan välillä. Se antaisi siirtolaisille mahdollisuuksia osallistua ja saada äänensä kuuluviin, mikä osaltaan vähentäisi turhautumista ja tunteita ulkopuolisuudesta.

asioimistulkki, kääntäjä
Helsinki