torstai 23. joulukuuta 2010

MTV3: Turvapaikanhakijoille entistä vähemmän majoitustilaa

MTV3/STT: Turvapaikanhakijoille entistä vähemmän majoitustilaa 23.12.2010
Helsingin Sanomat/STT: Turvapaikanhakijoiden määrä väheni kolmanneksella

Turvapaikanhakijoille on Suomessa yhä vähemmän majoitustiloja. Maahanmuuttovirasto on vähentänyt vastaanottokeskusten majoituskapasiteettia tämän vuoden aikana noin 1200 paikalla, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt.

Viraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 300 vapaata paikkaa. Kuuluvaisen mukaan uusia muutoksia majoituskapasiteettiin ei ole tulossa ainakaan alkuvuonna.

Suomesta haki turvapaikkaa tänä vuonna noin 3800 ihmistä. Määrä on kolmanneksen pienempi kuin viime vuonna, jolloin hakijoita oli lähes 6000.

Roimasta pudotuksesta huolimatta hakijamäärä on vielä selvästi yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan pudotukselle ei ole mitään yksittäistä syytä. Turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttavat muun muassa kansainväliset kriisit, eurooppalaiset käytännöt ja omat ratkaisukäytäntömme.

____________________________________


Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoiden määrä väheni kolmanneksella

Maahanmuuttovirasto on vähentänyt vastaanottokeskusten majoituskapasiteettia tämän vuoden aikana noin 1 200 paikalla. Syynä tähän on turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen.

Viraston maahanmuuttoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 300 vapaata paikkaa.

Kuuluvaisen mukaan uusia muutoksia majoituskapasiteettiin ei ole tulossa ainakaan alkuvuonna.

Suomesta haki turvapaikkaa tänä vuonna noin 3 800 ihmistä.

Määrä on kolmanneksen pienempi kuin viime vuonna, jolloin hakijoita oli lähes 6 000. Roimasta pudotuksesta huolimatta hakijamäärä on vielä selvästi yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan pudotukselle ei ole mitään yksittäistä syytä. Turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttavat muun muassa kansainväliset kriisit, eurooppalaiset käytännöt ja omat ratkaisukäytäntömme, Repo luettelee.

"Esimerkiksi irakilaisia hakijoita tuli tänne enemmän sen jälkeen, kun Ruotsissa oli vuonna 2008 päätetty, että heitä voidaan palauttaa osaan maasta. Suomessakin on tehty vastaavia kiristyksiä. Lisäksi täällä on otettu käyttöön kielianalyyseja, joiden perusteella hakijan lähtöpaikka voidaan paremmin selvittää."

Tänä vuonna on tehty edellisvuotta enemmän kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Revon mukaan tähänkään ei ole yhtä selkeää syytä.

Osatekijä on kuitenkin heinäkuun alussa voimaan tullut lainmuutos. Sen mukaan turvapaikkaa hakeva EU-maan kansalainen saa olla vastaanottokeskuksessa vain siihen saakka, kunnes hän saa tiedoksi Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen.

Lisäksi turvapaikanhakija saa toimeentulotukea vain niiltä päiviltä, kun on vastaanottokeskuksessa ja siltäkin ajalta alennettuna.

Lainmuutoksen jälkeen Suomesta on hakenut turvapaikkaa esimerkiksi vain muutama bulgarialainen.

Tästä huolimatta Bulgaria on turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kärkipäässä. Bulgarian ohella eniten turvapaikanhakijoita tuli Irakista, Somaliasta, Venäjältä ja Afganistanista.