maanantai 20. joulukuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajakoulussa vietettiin perinteinen joulujuhla

YLE Turku: Maahanmuuttajakoulussa vietettiin perinteinen joulujuhla 20.12.2010

Turun Varissuon koulussa vietettiin perisuomalaista joulujuhlaa, vaikka suurin osa koulun oppilaista on maahanmuuttajien lapsia. Koulun päätös oli rohkea, sillä Suomessa on viime viikkoina keskusteltu vilkkaasti koulujen joulujuhlaperinteiden säilyttämisestä.

Varissuon koulun joulujuhlan kenraaliharjoitukset alkoivat jouluviikon maanantaiaamuna. Harjoituksissa koko koulu lauloi pianon säestyksellä perikristillisen laulun Enkeli taivaan. Lauluvalinta on viime aikojen keskustelujen valossa rohkea, sillä Varissuon koulussa on prosentuaalisesti eniten maahanmuuttajien lapsia. 80 prosenttia koulun 175 oppilaasta on maahanmuuttajataustaisia.

Opettaja Narja Ratu muistelee, että maahanmuuttajia alkoi tulla suurin joukoin Varissuolle noin 20 vuotta sitten. Suomessa koulut voivat itse päättää omasta juhlastaan. Varissuon koulussa on aina juhlittu joulua perinteisen kaavan mukaan.

- Silloinen esimieheni oli tosi jämäkkä ja ilmoitti, että maassa maan tavalla. Sopeutamme ja katsomme miten menee, ja hyvin on mennyt tähän saakka Ratu kertoo perinteisen joulujuhlan pitämisestä, Ratu kertoo.

Joulujuhlaan osallistutaan, vaikka joulua ei vietetä

Maahanmuuttajaperheet eivät Varissuon koulun päätöksestä ole pahastuneet. Päinvastoin: joulujuhla siirrettiin iltaan, jotta kaikki omaiset pääsisivät paikalle.

- Meidän kotona ei vietetä joulua, mutta kyllä juhlimme uuttavuotta, kertoo koululainen Miranda Sahiti perheensä loppuvuodesta.

Ilta etenee tonttulaulujen kera. Lapset eläytyvät rooleihinsa niin hyvin, kuin lapsi vain eläytyy.

- On se hyvä, että kaikki oppii meidän joulua ja tietää meidän joulusta enemmän, koulun oppilas Eetu Ljungman myhäilee.

Joulujuhlasta kiistellään

Koulujen kristillisten joulujuhlaperinteiden säilyttämisestä on virinnyt kuluneen vuoden aikana vilkas keskustelu. Kantaa ovat ottaneet niin poliitikot, arkkipiispa kuin tuhansien lasten vanhemmatkin.

Netissä kerätään jopa adressia perinteiden säilyttämisen puolesta opetusministerille. Tietoja siitä, kuinka moni koulu on luopunut jouluevankeliumin esittämisestä ei ole.

- Ne herättävät minussa surullisia ajatuksia, että oman maan perinteet ja arvot hukutetaan. Jotenkin pelkäämme niitä ihmisiä, jotka ovat muualta tänne meidän yhteiskuntaamme saapuneet, opettaja Narja Ratu toteaa.

Opetushallituksen mukaan oppilaiden huoltajille on tiedotettava juhlan sisällöstä. Lähtökohtana on suvaitsevaisuus.