perjantai 17. joulukuuta 2010

HS: Aktivistit aikovat kunnostaa Kalasataman taas romanien käyttöön

Helsingin Sanomat: Aktivistit aikovat kunnostaa Kalasataman taas romanien käyttöön 17.12.2010

Vapaa liikkuvuus -verkosto aikoo kunnostaa sosiaalikeskus Sataman pihamaan Kalasatamassa, kertoo verkoston aktiivi Markus Himanen. Verkosto on saanut jo kyselyjä majapaikasta.

"Piha raivataan talkoovoimin ja sen jälkeen voimme vetää pihalle uudet kaapelit niitä varten, jotka sinne haluavat majoittua", Himanen sanoo.

Romanian romanien majoitustiloina käyttämät pakettiauto ja puurakennelma tuhoutuivat tulipalossa marraskuussa. Sähköt katkaistiin leiristä palon jälkeisenä aamuna palotarkastajan päätöksellä.

"Tämä on turvallisempi vaihtoehto kuin se, että he nukkuvat puolikylmissä autoissa tai hökkeleissä, joihin on kyhätty joku kamiina."

Helsingin nuorisoasiainkeskus on vuokrannut Kalasatamassa sijaitsevan alueen Vapaa katto -yhdistykselle, joka majoitti romanit pihalle. Romanit maksoivat yhdistykselle 20 euroa kuussa sähköstä.

Muut varat on kerätty tukitapahtumin. Yhdistys on saanut lisäksi yksityishenkilöitä lahjoituksina tavaraa.

Kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä Helsingin kaupungin sosiaalivirastosta tyrmää ajatuksen uudesta kerjäläisleiristä.

"Ei siinä ole yhtään mitään järkeä. Nyt on sovittu, että uusia leiriytymisiä ei enää tule. Nuorisokeskuksesta on minulle kerrottu, että [Vapaan katon] nuoret tekevät loppusiivouksen Kalasatamassa."

"Yksi mahdollisuus sitten on, että vuokra-sopimusta muutetaan ja että tontti ei olisi enää nuorten käytössä", Räihä sanoo.

Helsingissä on edelleen kymmeniä romanikerjäläisiä huolimatta siitä, että kaupunki jakoi kerjäläisille rahaa kotimatkaa varten.

Yksi kerjäläisistä on Andrei Stoica, joka asuu vaimonsa kanssa Kalasatamassa teltassa. Kaupunki olisi Stoican mukaan tarjonnut pariskunnalle majoituksen, mutta he kieltäytyivät, sillä hostellissa olisi pitänyt nukkua eri huoneissa.

Helsinki ei aio enää jatkossa maksaa romaneiden lentolippuja tai muita matkakuluja.

Lisää aiheesta perjantain Helsingin Sanomissa.