torstai 16. joulukuuta 2010

YLE: Imatralla ehkäistään romanilasten syrjäytymistä

YLE Etelä-Karjala: Imatralla ehkäistään romanilasten syrjäytymistä 16.12.2010

Vuoksenniskan koulussa järjestetään romanikielen kursseja ja motivoidaan lapsia hankkimaan itselleen parempi koulutus. Tavoitteena on ehkäistä romaniväestön syrjäytymistä.

Vuoksenniskan koulu on mukana valtakunnallisessa projektissa, jolla tuetaan romanilasten ja -nuorten koulutusta. Opetushallitus on rahoittanut toimintaa tänä vuonna 11 000 eurolla. Ensi vuodelle projektin rahoitus kaksinkertaistuu.

Rahoilla järjestetään muun muassa romanikielen kursseja. Lisäksi romanilasten vanhemmille järjestetään leiri, jolla käydään asiantuntijoiden kanssa läpi kouluasioita. Pyrkimyksenä on saada romanilapset aikaisemmassa vaiheessa mukaan varhaisopetukseen, kuten päiväkoteihin ja esikouluun.

Tavoitteena ehkäistä syrjäytymistä

Romanilapset käyvät harvoin esimerkiksi esikoulua, vaan tulevat peruskouluun suoraan. Tämä vaikeuttaa usein kouluelämään sopeutumista. Toinen iso ongelma on se, että romaneiden koulunkäynti tyssää usein lyhyeen.

- Romanioppilaista hyvin pieni osa on hakeutunut jatko-opintoihin, eli yleensä heillä opinnot tyssäävät peruskouluun. Nyt halutaan panostaa siihen, että olisi motivaatiota koulunkäyntiin alusta lähtien ja että motivaatio pysyisi yllä, kertoo Vuoksenniskan koulun rehtori Marja-Liisa Kurvinen.

Olematon koulutus johtaa usein työttömyyteen.

- Kun ei ole todistusta, ei pääse jatko-opiskelemaan ja syrjäytyy yhteiskunnasta, Kurvinen jatkaa.

Projekti alkoi syksyllä 2009 ja sen tarkoituksena on tukea romanilasten koulunkäyntiä, kasvatusta ja romanikulttuurin tuntemusta. Vuoksenniskan koulussa työskentelee myös romaniavustaja ja romanikielen opettaja.