perjantai 31. joulukuuta 2010

HS: Ruanda-juttua ei palauteta käräjäoikeuteen

Helsingin Sanomat/STT: Ruanda-juttua ei palauteta käräjäoikeuteen 31.12.2010

Helsingin hovioikeus on hylännyt vaatimuksen palauttaa Ruandan kansanmurhajuttu uudelleen käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Ruandan kansanmurhasta syytetyn pastorin Francois Bazaramban puolustus vaati jutun palauttamista Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Lakimies Ville Hoikkalan mukaan puutteita oli sekä oikeudenkäynnissä että tuomiossa. Hoikkalan mielestä tuomiossa painottui liiaksi syyttäjän näyttö. Sen sijaan puolustuksen todistajia ei otettu riittävästi huomioon.

Puolustuksen mukaan käräjäoikeuden puheenjohtaja, laamanni Lars Karlsson oli ennakkoasenteensa vuoksi esteellinen käsittelemään asiaa.

Puolustuksen mukaan käräjäoikeuden tuomi oli sisältänyt myös kiduttamalla hankittua näyttöä, jota ei olisi saanut ottaa huomioon.

Hovioikeuden mukaan asian palauttamiselle käräjäoikeuteen ei ole perusteita.Se ei pitänyt käräjäoikeuden puheenjohtajaa esteellisenä. Bazaramban väitteet siitä, että todistajien kertomuksia olisi saatu kiduttamalla, tutkitaan siinä vaiheessa, kun hovioikeus alkaa arvioida jutun näyttöä.

Ruandalaispastori sai kesällä käräjillä elinkautisen vankeustuomion joukkotuhonnasta. Käräjäoikeus katsoi miehen olevan vastuussa useista veritöistä Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994. Tuomio on Suomessa laatuaan ensimmäinen.

Bazaramba on ollut vangittuna yli kolme vuotta.