tiistai 28. joulukuuta 2010

YLE: Rakennusliitto: Bristolin purkutyömaalla epäselvyyksiä

YLE Uutiset: Rakennusliitto: Bristolin purkutyömaalla epäselvyyksiä 28.12.2010

Elokuvateatteri Bristolin työmaalla on ilmennyt epäselvyyksiä ulkomaalaisen työvoiman kanssa. Rakennusliiton edustajat tapasivat viime torstaina purkuhommista kolmisenkymmentä miestä ilman asianmukaisia henkilökortteja sekä turva- ja suojavälineitä. Siivousyritys kiistää ongelmat.

Asian selvittely jäi kesken, koska työmiesten kanssa ei löytynyt yhteistä kieltä ja miesten työnantajan edustajaa ei tavoitettu työlupien varmistamista varten.

Elokuvateatterin omistaja Finnkino on palkannut siivousyrityksen purkutöihin. Rakennusliiton Uudenmaan toimiston aluepäällikön Vilppu Oikarisen mielestä työ ei ollut siivousta.

– Siellä tehtiin täysin selvää purkutyötä. Kaikki elokuvateatterin penkit ja niiden tukirakenteet oli purettu. Parhaillaan oltiin purkamassa takaseinältä puusta rakennettua lippaa ja muita elokuvateatterin taustalavasteita. Työsuojelun kannaltahan se on erittäin vaikea asia, kun kavereilla ei ollut pölysuojaimia. Osalla oli kyllä kypärä päässä ja sitten kun siellä korkealla katon rajassa tehdään töitä, niin pitäisihän siellä olla turvavälineet ja kaiteet. Se lippa, mitä purettiin oli kymmenen metrin korkeudessa.

Purkuhommat hoidetaan usein vaivihkaa

Rakennusliiton asiamiehet tekivät ilmoituksen työsuojelutarkastajalle, mutta heillä ei ollut aikaa tulla paikalle torstaina.

– Meidän tarkoitus oli käydä vielä uudestaan työmaalla tarkistamassa tilanne, kun ei työnantajan edustajaa aatonaattona tavoitettu. Meillä oli tietysti epäilys, että kun homma oli aloitettu kiireesti, joulunpyhien aikaan tehdään purkutyöt loppuun.

Vilppu Oikarinen ei törmää ensimmäistä kertaa hämäriin purkutyömaihin.

– Tämä on hyvin tyypillistä, että pyhien aikaan tehdään purkutöitä, kun kaikilla on omat joulukiireet. Silloin on helppo tehdä tämmöinen työ kenenkään huomaamatta. Nykyään on aika yleistä, että teetetään ilta -ja erityisesti viikonloppuisin purkuhommia ja ei ole selvää mikä porukka niitä töitä lopulta tekee.

Aikatalon kiinteistöyhtiö on keskeyttänyt purkutyöt niiden levittämän pölyn takia. Kiinteistöyhtiölle ei oltu myöskään ilmoitettu purkutöiden aloittamisesta.

Siivousyritys kiistää epäselvyydet

Helsinkiläisen siivousyrityksen mukaan mitään epäselvyyksiä Bristolin työmaalla ei kuitenkaan ole. Yritys sanoo, että työnjohtaja oli paikalla tarkastuksen aikaan, mutta häneltä ei kysytty mitään asiakirjoja.

Smile & Cleanin henkilöstöpäällikkö Raija Myyryläinen kertoo purkutöissä olleiden miesten olevan yhtiön palveluksessa olevia Sri Lankan tamileja, joilta poliisi kävi tarkastamassa työluvat torstaina. Hänen mukaansa työntekijöille myös jaettiin turvavälineet ennen töiden aloittamista. Myös työmääräykset annettiin turvallisuussyistä heidän omalla kielellään.

– Meillä on kyllä työturvallisuuskortti. Tietysti osa työntekijöistä on saattanut unohtaa välineiden käytön välillä. Olemme tekemässä kirjallista vastinetta Finnkinolle, koska sitä on pyydetty. Kaikki on ollut kunnossa. Meidän pieni perheyritys ei ota mitään riskejä näiden asioiden kanssa, Myyryläinen vakuuttaa.

Myyryläinen katsoo, että työ ei ollut varsinaista purkutyötä, koska miehet irrottivat vain elokuvateatterin irtainta kalustoa eikä rakenteisiin koskettu. Hänen mielestään kyseessä oli vain tavallinen loppusiivous.

– Minusta tästä on nostettu aivan turha häly sen takia, koska he ovat ulkomaalaisia, toteaa Myyryläinen.

Yrityksen mukaan elokuvateatterin purkutyöt saatiin loppuun aatonaattona neljän työpäivän jälkeen.