tiistai 28. joulukuuta 2010

Iltalehti: Moskeija keskelle lähiötä

Iltalehti: Moskeija keskelle lähiötä 28.12.2010

Itä-Helsinkiin ollaan kaikessa hiljaisuudessa rakentamassa suurta moskeijaa ja islamilaista kulttuurikeskusta.

Pääosin Iranin shiia-muslimeista koostuva Resalat (johdatus) -yhdyskunta on ostanut keskeltä Mellunmäkeä entisen ravintolakiinteistön, jota remontoidaan parhaillaan kovalla kiireellä.

Tarkoitus on muuttaa Laajasalossa toiminut moskeija ja islam-keskus uusiin tiloihin mahdollisimman pian.

Isot tilat

- Yhdyskuntamme kasvaa kovaa vauhtia. Laajasalo kävi meille liian ahtaaksi, perustelee yhdyskunnan kulttuurisihteeri Madjid Bahmanpour.

Noin 700 neliön suuruisia ravintolatiloja remontoidaan talkoilla. Vessat on tarkoitus kunnostaa, ja ravintolan punakirjavat seinät maalata valkoiseksi. Keskukseen tehdään myös islamilainen kirjasto, opetus- ja näyttelytiloja sekä pieni elokuvateatteri.

Mikäli kaupunki antaa luvan, punainen rakennus maalataan ulkoakin valkoiseksi.

Kaikkein keskeisimpänä on entinen ravintolasali, johon tulee aluksi 150 hengen moskeija. Remontin keskelle on jo levitetty vihreitä itämaisia mattoja rukoushetkiä varten.

Madjid Bahmanpour arvelee, että menee kuitenkin vielä ainakin pari kuukautta, ennen kuin moskeijassa päästään viettämään avajaisia ja ensimmäistä rukoushetkeä.

Moni vierastaa

Kaunispääntie 5:een nousevan islam-keskuksen naapurit ovat seuranneet remonttimiesten touhuja hämillään. Huhut islamilaisesta kulttuuritilasta ovat herättäneet levottomuutta, mutta tieto moskeijan rakentamisesta saa monessa aikaan suuttumusta.

- Ei missään tapauksessa. Varmasti aletaan kerätä adressia tätä vastaan, jyrisee yli 40 vuotta Mellunmäessä asunut Erkki Salo, 82.

Saman adressin olisi valmis allekirjoittamaan myös Pauli Silvennoinen, 75. Mies on asunut Mellunkylässä vuodesta -73 lähtien. Nyt moskeijaa rakennetaan hänen ikkunansa alle.

- En tykkää, hän sanoo.


Lea Mandolin asuu parhaillaan sukulaisensa huoneistossa.

- En olisi kovin iloinen, jos minulla olisi oma asunto täällä, hän toteaa.

"Olemme rauhallisia"

Resalat-yhteisössä ollaan tietoisia helposti nousevista ennakkoluuloista ja peloista.

- Me olemme kuitenkin ihan siistejä ja rauhallisia ihmisiä. Meillä ei ollut mitään ongelmia Laajasalossa, enkä usko, että niitä syntyy täälläkään, Madjid Bahmanpour sanoo.

- Tilamme ovat avoinna kaikille, ei pelkästään muslimeille, hän huomauttaa.