perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Tunteet kuumenivat Halla-ahon ja Jungnerin väittelyssä – ”Syyllistyt neitimäiseen tyrmistymiseen"

Ilta-Sanomat: Tunteet kuumenivat Halla-ahon ja Jungnerin väittelyssä – ”Syyllistyt neitimäiseen tyrmistymiseen" 7.3.2014

Kansanedustajat Jussi Halla-aho (ps) ja Mikael Jungner (sd) kohtasivat kuumassa väittelyssä perjantaina Helsingissä.

Eurovaaleissa ehdolla olevien Halla-ahon ja Jungnerin oli määrä ottaa yhteen sananvapauteen liittyvästä lainsäädännöstä Suuri väittelyilta-tapahtumassa Apollo Live Clubilla Helsingissä.

Keskustelu kuitenkin polveili myös muihin aiheisiin alusta alkaen. Tapahtumaan juontanut toimittaja Pekka Vahvanen nosti esiin Halla-ahon vuonna 2012 saaman tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän tiedusteli Halla-aholta, kantoiko hän Jungnerille kaunaa tämän vaadittua aikoinaan Halla-ahon eroa hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta tämän saaman tuomion vuoksi.

- Ei minulla ole rehellisesti sanottuna mitään kovin negatiivista sanottavaa. Meillä ei ole sen kummemmin viha- kuin rakkaussuhdettakaan Mikaelin kanssa, hän tervehtii korrektisti eduskunnan käytävillä, mitä ei voi sanoa kaikista, Halla-aho vastasi.

Jungner totesi tuolloin Sdp:n puoluesihteerinä toimiessaan joutuneensa ajamaan Halla-ahon eroamiseen tähtäävää hanketta työnsä vuoksi.

- Voin sanoa, että se että tämä hanke lopulta johti siihen, että Jussi siitä paikalta erosi, ei tuottanut minulle vähimmässäkään määrin mitään tyydytystä. Valitettavasti oli tällainen episodi, ja toivottavasti olemme voineet jättää sen taakse, Jungner vastasi.

"Siinä meni 20 000 ääntä"

Lopulta juontaja houkutteli kansanedustajat halaamaan toisiaan sovinnon merkiksi.

- Siinä meni 20 000 ääntä molemmilta, Jungner vitsaili.

Tuttavallisen alun jälkeen väittelijät kuitenkin kuumenivat pian, kun puhe siirtyi itse aiheeseen. Halla-aho otti esiin Neuvostoliiton sananvapauden kertomalla siihen liittyvän vitsin ja arvostelemalla Suomen nykyistä lainsäädäntöä toteamalla, että lakiin vedottiin aikoinaan myös Neuvostoliitossa.

- Neuvostoliitto eli 70 vuotta oman lainsäädäntönsä kanssa. Kyllähän kaikenlaisen lainsäädännön kanssa voidaan elää.

Jungner vastasi pöyristyneeseen sävyyn ihmettelemällä, kuinka Halla-aho voi verrata nyky-Suomea Neuvostoliiton hirveyksiin.

- Olen itse ollut 1990-luvun alussa pidätettynä neuvostovastaisuudesta. Luulen että tunnen jotain tästä asiasta, hän totesi.

"Tuot koko ajan tähän rinnalle Neuvostoliiton"

Halla-aho kielsi verranneensa Suomen ja Neuvostoliiton lakeja toisiinsa.

- Syyllistyt nyt tuollaiseen neitimäiseen tyrmistymiseen, hän sanoi Jungnerille.

Jungner korosti, että suomalaisessa yhteiskunnassa voi esittää minkä tahansa ajatuksen, mutta tapa jolla sen tekee, on säädelty. Hän ihmetteli, mitä arvoa ihmisiä solvaavien kommenttien salliminen toisi keskusteluun.

- Se, että tuot tähän rinnalle koko ajan Neuvostoliiton on mielestäni outoa, se on ihan eri mittakaavan juttu.

Jungner vastasi Halla-ahon ihmettelyyn, kuinka 14-vuotiaan tytön raiskannut HIV-positiivinen voi saada pienemmän tuomion kuin profeetta Muhammedia sanallisesti loukannut henkilö.

- Luuletko sinä, että tällä 14-vuotiaalla tytöllä olisi yhtään sen helpompaa elämässään, jos Jussi Halla-aho saisi panetella ulkomaalaisia miten haluaa, Jungner kyseli saaden suosionosoitukset yleisöltä.

- Tuo oli Mikael suoraan sanoen hiukan säälittävää. Totta kai rikosten rangaistavuudessa pitää olla jonkinlainen suhteellisuus, Halla-aho vastasi, saaden niin ikään aplodit.