keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Viikko-Häme: Guzenina-Rickhardson tiukentaisi maahanmuuttajien kielikoulutusta – tarvittaessa kepilläkin

Viikko-Häme: Guzenina-Rickhardson tiukentaisi maahanmuuttajien kielikoulutusta – tarvittaessa kepilläkin 4.11.2009

Ei lupaavasti alkanut Maria Guzenina-Richardsonin esiintyminen Maahanmuutto Päijät-Hämeen mahdollisuutena -seminaarissa. Kansanedustaja myöhästyi vartin puheenvuorostaan, aamuruuhkaa matkalla. Maria-myöhänen otti kuitenkin tilanteen haltuun, vaikka puhujapöntön mikrofonikin yritti sitä parhaansa mukaan vastustella.

Venäläisen äitinsä kautta toisen polven maahanmuuttaja vaatii maahanmuuttajille kulttuuritulkkausta. Eli tulijat on opetettava kantaväestön tavoille. Tässä on keskeisessä asemassa kielen opiskelun lisäksi työn tekeminen, suomalainen korkea työmoraali.

SDP:n varapuheenjohtaja vaati maahanmuuttajien kotouttamisessa käytettäväksi myös keppiä, ettei maahanmuuttajia syleillä toimintakyvyttömiksi.

Maahanmuuttajat on saatava tekemään töitä, muunlainen kehitys edesauttaa rasismin nousua maassamme. Työ edesauttaa myös syrjäytymistä sosiaalisista verkostoista.

Guzenina-Richardsonin esiintymistä terrorisoivat lahtelaisen yrittäjän Vesa Ruotosen ylipitkät kysymyksiksi naamioidut kommenttipuheenvuorot kesken alustuksen. Kun järjestäjät, Päijät-Hämeen maakuntaliiton virkamiehet eivät olleet tilanteen tasalla, osoitti Guzenina-Richardson ammattitaitonsa. Kohteliaasti, mutta määrätietoisesti hän jatkoi puheenvuoroaan antaen ensin pienen vastauksen kysymykseen. Loppuaplodeista ei jäänyt epäselväksi, kenelle sympatiapisteet tipahtivat.

Esiintymisensä jälkeen SDP:n varapuheenjohtaja ilmaisi Viikko-Hämeelle huolensa kuntien väheneville määrärahoille maahanmuuttajien kotouttamistyössä. Porvarihallituksen kuntatalouden käsittely heijastuu joka sektorille.

- Kunnilla on yhä vähemmän rahaa maahanmuuttajien kieltenopetukseen ja kotouttamiseen, kuten esimerkiksi kulttuuritulkkaukseen eli opettamiseen maassa maan tavoille.

Guzenina-Richardsonille kotouttamisessa keppi ei ole vieras väline porkkanan lisäksi.

- Jos kantaväestöltä edellytetään omaa aktiivisuutta esimerkiksi työnhaussa, niin kyllä maahanmuuttajilta voidaan aivan yhtä hyvin edellyttää aktiivisuutta esimerkiksi Suomen kielen opiskelussa. Kaikilta ei voida edellyttää oppimista, mutta kursseille pitää osallistua ja tenteissä käydä. Näin voidaan todeta, että on edes yrittänyt.

JARKKO NISSINEN