sunnuntai 5. joulukuuta 2010

HS: Kimmo Sasi: Suomessa sovelletaan Suomen lakia

Helsingin Sanomat, mielipide: Kimmo Sasi: Suomessa sovelletaan Suomen lakia 5.12.2010

Kotimaa24 kysyi noin viikko sitten mielipidettäni etnisten ryhmien sovitteluun. Vastasin, että on aina hyvä, jos asioita voidaan sovitella ja täten välttää pitkiä ja kalliita riitoja tuomioistuimissa. Etnisten ryhmien osalta totesin, että sovittelijalla voi olla parempi ymmärrys henkilöiden kulttuurista, ja se saattaa auttaa sovinnon syntymisessä.

Totesin, että Suomessa ratkaisuissa kuitenkin aina noudatetaan Suomen lakia. Sovittelussa voidaan toki ottaa etnisiä traditioita huomioon, mutta ne eivät voi olla koskaan ristiriidassa Suomen lain kanssa. Eri ryhmille ei siis luotaisi omia lakeja ja sääntöjä.

Kun muun muassa HS uutisoi haastattelun (Kotimaa 27. 11.) kertomalla minun kannattavan sharia-lain osittaista soveltamista, lähti haastattelu elämään omaa elämäänsä. Olen saanut kuulla kannattavani kivitystuomioita. Näin, vaikka olen hyvin aktiivisesti ajanut ihmisoikeuksien toteuttamista Iranissa ja vaatinut kivitys- ja kuolemantuomioiden poistamista.

Husein Muhammed (HS Mielipide 30. 11.) kirjoitti, että sharia- laki ei tue sukupuolten välistä tasa-arvoa. Hän on aivan oikeassa.

Haluan silti puolustaa alkuperäistä ajatustani. Asioiden sovittelu on hyvä asia. Meillä on jo sovittelua rikosasioissa. Perheasioissakin nykyistä laajempi sovittelu voisi olla hyödyllinen, koska se helpottaa olennaisesti muun muassa avioliiton jälkeistä aikaa.

Etnisten ryhmien osalta sovittelu on tavanomaista arvokkaampaa, koska siinä voidaan helpommin luoda luottamuksen ilmapiiri, ja samaa etnistä ryhmää edustava sovittelija ymmärtää helpommin osapuolten ajattelutapaa. Sovittelulla ei tietenkään voida edistää ratkaisuja, jotka ovat vieraita suomalaiselle oikeuskäsitykselle.

Perheasioissa lapsia koskevat ratkaisut on aina tehtävä lapsen etua silmälläpitäen. Naisia ja miehiä on kohdeltava yhdenvertaisesti. Siksi, jos sovittelua halutaan edistää, olisi hyvä antaa sitä harjoittaville koulutusta, jossa kerrottaisiin suomalaisen oikeusjärjestyksen periaatteista. Tuomioistuimen on aina viime kädessä varmistettava Suomen lakien toteutuminen sovittelussa.