Helsingin Sanomat/STT: Vanhemmille syyte pojan ympärileikkauksesta 10.2.2010
Helsingin Sanomat/STT: Seurakunta: Ympärileikkaajan oltava mohel, ei välttämättä lääkäri
Helsingin käräjäoikeudessa puitiin tänään tapausta, joka liittyy kahdeksanpäiväisen poikavauvan ympärileikkaukseen. Vanhemmat kutsuivat Englannista rabbin ympärileikkaamaan kahdeksanpäiväisen poikansa. Operaatio tehtiin toissa keväänä juutalaisen seurakunnan tiloissa Helsingissä. Lapsi sai komplikaationa verenvuotoa ja joutui pariksi päiväksi sairaalaan.
Tapaus päätyi poliisitutkintaan, ja keskiviikkona vanhemmille luettiin käräjäoikeudessa syytteet törkeästä pahoinpitelystä tai yllytyksestä sellaiseen.
Korkein oikeus on linjannut, ettei poikalapsen ympärileikkaaminen uskonnollisista syistä ole rikos, kunhan se tehdään asianmukaisesti.
Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski lähtee siitä, etteivät edellytykset nyt toteutuneet. Leikkaaja ei ollut lääkäri, olot hygieeniset eikä puudutuksesta ollut huolehdittu. Hän vaatii vanhemmille puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia.
"Näihin on saatava jonkinlainen selvyys, koska tällaiset tapaukset ovat lisääntymään päin. Kaikki minulle tulleet jutut ovat maallikoiden tekemiä", Velitski sanoi.
Vanhemmat kiistävät syytteet. Puolustuksen mielestä uskonnon edellyttämä toimenpide ei sinällään aiheuta kipua tai särkyä. Ongelmia aiheutti komplikaatio, johon vanhemmat reagoivat viemällä lapsen sairaalaan.
Isä kertoi, että kyseistä rabbia oli suositeltu seurakunnasta. Toinen seurakunnan tarjoama vaihtoehto olisi ollut nainen. Isä sanoi, ettei tiennyt tämän olevan lääkäri.
"Juutalaisen lain mukaan ympärileikkaajan pitää olla mies, joka on asianmukaisesti koulutettu", isä perusteli valintaansa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt, että sairaanhoitopiirit tekisivät uskonnollisia leikkauksia lasten edun takia. Lääkäriliitto on vastustanut leikkauksia, ja tiettävästi niitä tehdään julkisella puolella vain Oulun alueella.
Vanhempien asianajaja Riitta Leppiniemi vetosi oikeudessa siihen, ettei ole olemassa lakia, jonka mukaan ympärileikkaajan pitäisi olla lääkäri. Lisäksi hän huomautti, että hänen tietojensa mukaan kyseinen rabbi oli tehnyt paljon ympärileikkauksia Englannissa.
Kaksi todistajina kuultua lääkäriä esittivät toisistaan poikkeavat arviot ympärileikkauksen aiheuttamasta kivusta. Oikeudessa puidussa tapauksessa kivunlievitystä ei ollut ilmeisesti käytetty.
Oikeus antaa ratkaisunsa kahden viikon päästä
---
Helsingin Sanomat/STT: Seurakunta: Ympärileikkaajan oltava mohel, ei välttämättä lääkäri
Juutalaiset poikalapset ympärileikataan lähes poikkeuksetta kahdeksan päivän iässä. Helsingissä juutalaisella seurakunnalla on oma ympärileikkaaja, joka on koulutettu tehtävään juutalaisten oppien mukaan eli on niin sanottu mohel. Hän leikkaa pojat esimerkiksi näiden kotona.
Seurakunnan asiamiehen Dan Kantorin mukaan leikkaajassa on oleellista se, että hän on mohel. Tavallinen lääkäri ei kelpaa, koska se tekisi rituaalista merkitykseltään toisen.
"Useimmat maailman juutalaisista ympärileikkaajista eivät ole lääkäreitä, mutta Suomessa he ovat lähes yksi yhteen. Heidät on aina koulutettu tehtävään, ja leikkauksissa käytetään puudutusta", sanoo Kantor.
Hän ei pidä mahdottomana sitä, että leikkaus tehtäisiin sairaalassa, jos leikkaaja on mohel. Tätä nykyä useimmat sairaalat eivät kuitenkaan suostu uskonnollisista syistä tehtäviin leikkauksiin.
Ympärileikkaus on juutalaisuudessa uskonnollinen määräys, ja sitä pidetään liittona Jumalan kanssa. Se kuuluu myös islamilaiseen kulttuuriin. Internetin Islam-oppaan mukaan muslimeilla ei ole leikkauksissa samanlaista vakiintunutta järjestelmää kuin juutalaisilla, koska he ovat ryhmänä varsin uusi tulokas Pohjoismaissa.
"He voivat ilmoittaa lapsensa jonoon ja parhaassa tapauksessa he pääsevät sairaalaan vuosien kuluttua", kirjoitetaan sivustolla ja toivotaan, että ongelmaan löytyisi ratkaisu.
Aina ympärileikkaus ei liity uskontoon. Esimerkiksi Yhdysvalloissa joka toiselta vastasyntyneeltä pojalta leikataan esinahka.