lauantai 20. helmikuuta 2010

MTV3: Satu Taiveaho adoptiostaan: Pelkään rasismia

MTV3: Satu Taiveaho adoptiostaan: Pelkään rasismia 20.2.2010

Kansanedustajapariskunnan Satu Taiveahon ja Antti Kaikkosen pitkäaikainen toive lapsesta on nyt askeleen lähempänä toteutumistaan, kun heidän adoptioprosessinsa on nytkähtänyt vihdoin eteenpäin.

– Kyllä se tuntuu kivalta, kun tulee pientäkin edistymistä. Tämä on pitkä prosessi, mutta olen vuosien saatossa jo tottunut siihen. Ei tämä asia minulla ole päivittäin mielessä, sillä nämä asiat on pitänyt hyväksyä jo kauan aikaa sitten, Satu kertoo MTV3.fin Viihdeuutisille.

Yli vuoden kestäneen adoptioneuvonnan jälkeen paperit ovat nyt adoptiolautakunnassa, josta ne lähtevät sitten kohdemaahan, Satun ja Antin tapauksessa Etelä-Afrikkaan. Odotusta on vielä edessä ainakin pari vuotta.

– Meillä ei ollut kauheita kriteereitä maan suhteen. Osasyynä oli se, että Etelä-Afrikassa jonot ovat olleet vähän lyhyemmät kuin muualla. Kävimme myös Tansaniassa häämatkalla. Vierailimme orpokodissa, ja jotenkin Afrikka jäi silloin sydämeen, Satu perustelee.

Satu tietää heidän olevan Antin kanssa etuoikeutetussa asemassa monellakin tavalla. He ovat ensinnäkin nuoria, joten heillä ei ole esteitä saada nuortakaan lasta.

– Meillä on myös sikäli hyvä tilanne, että kaikilla ei ole varaa adoptioon. Vaikka se tuntuu minusta väärältä, että raha voi vaikuttaa tällaiseenkin asiaan, Satu sanoo.

Omien kokemustensa kautta Satu toivoisi myös päättäjätasolla monenlaisia parannuksia adoptioperheiden asemaan. Juuri pitkät odotusajat koetaan ongelmallisiksi, eivätkä esimerkiksi vanhempainvapaat ole samalla tasolla kuin biologisen lapsen saaneilla, vaikka adoptiolapsi tarvitsee erityisen paljon huomiota.

– Itsellä lähellä sydäntä on myös yleinen tietämyksen lisääminen. Se on ihan kauheaa, että lapsi voi edelleen kohdata rasismia Suomessa. Olen itsekin tämän asian kanssa kipuillut. Kyllä lasta haluaisi suojella kaikelta pahalta, hän toteaa.